Kesihatan

Ini adalah kaedah rawatan bagi penghidap aritmia

, Jakarta - Jantung adalah organ yang sangat penting bagi tubuh, kerana berfungsi mengepam darah ke seluruh tubuh. Tanpa bekalan darah dari jantung, pelbagai organ dan tisu di dalam badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Itulah sebabnya anda perlu menyedari pelbagai masalah yang boleh berlaku pada organ ini, salah satunya adalah aritmia.

Keadaan ini berlaku apabila jantung berdegup secara tidak normal. Sekiranya anda mengalami gejala aritmia, anda mesti segera berjumpa pakar kardiologi untuk mendapatkan rawatan. Ketahui mengenai pelbagai kaedah rawatan yang biasanya akan diberikan oleh doktor untuk merawat aritmia di sini.

Apa itu Aritmia?

Aritmia adalah keadaan apabila jantung berdegup kencang, terlalu perlahan, atau tidak teratur. Itulah sebabnya aritmia juga dikenali sebagai gangguan irama jantung. Keadaan ini boleh berlaku kerana impuls elektrik yang berfungsi mengatur degupan jantung tidak berfungsi dengan baik. Terdapat beberapa jenis aritmia yang sering berlaku:

 • Bradikardia. Keadaan di mana irama jantung lebih perlahan daripada biasa atau tidak teratur.

 • Sekatan jantung. Keadaan di mana jantung berdegup dengan lebih perlahan dan boleh menyebabkan seseorang pengsan.

 • Takikardia supraventrikular. Suatu keadaan di mana jantung berdegup dengan cepat.

 • Fibrilasi atrium. Keadaan di mana jantung berdegup dengan cepat walaupun anda sedang berehat.

 • Fibrilasi ventrikel. Aritmia jenis ini boleh menyebabkan penghidapnya kehilangan kesedaran atau mati secara tiba-tiba. Ini kerana jantung berdegup kencang dan tidak teratur.

Baca juga: 6 Kaedah Mendiagnosis Aritmia

Punca Aritmia

Berikut adalah beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami aritmia:

 • Pengambilan dadah. Ubat haram, seperti amfetamin dan kokain secara langsung boleh merosakkan prestasi jantung, yang boleh menyebabkan seseorang mengalami fibrilasi ventrikel dan jenis aritmia yang lain.

 • Kesan sampingan ubat. Bukan hanya ubat, ubat biasa, seperti ubat selesema dan ubat batuk yang dijual di kaunter farmasi juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami aritmia.

 • Tahap elektrolit dalam darah tidak seimbang. Tahap elektrolit, seperti kalium, natrium, kalsium, dan magnesium dapat mengganggu impuls elektrik jantung, sehingga menyebabkan aritmia.

 • Terlalu banyak alkohol. Kebiasaan tidak sihat ini juga dapat mengganggu impuls elektrik jantung, sehingga menyebabkan fibrilasi atrium.

 • Terlalu banyak kafein atau nikotin. Kedua-dua bahan ini boleh menyebabkan jantung berdegup lebih cepat daripada biasa.

 • Gangguan kelenjar tiroid. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau kurang aktif boleh mencetuskan aritmia.

Baca juga: Ini adalah 5 orang yang berpotensi terkena aritmia

Kaedah Rawatan Aritmia

Terdapat beberapa kes aritmia yang tidak memerlukan rawatan. Namun, jika gejala aritmia pesakit bertambah buruk dan berpotensi menyebabkan komplikasi, maka rawatan perlu dilakukan. Kaedah rawatan untuk aritmia termasuk:

1. Pentadbiran Ubat

Salah satu jenis ubat yang biasanya diberikan oleh doktor untuk penghidap aritmia adalah penyekat beta. Ubat ini berguna untuk mengekalkan degupan jantung yang normal. Selain ubat penghalang beta, ubat lain yang juga sering digunakan untuk merawat aritmia termasuk aspirin, warfarin , rivaroxaban , dan dabigatran yang dapat mencegah berlakunya pembekuan darah dan strok .

2. Pemasangan Pemicu Jantung atau Defibrilator Kardioverter Tercantum (ICD)

Cara lain untuk mengatasi aritmia adalah dengan memasang alat pacu jantung yang dapat mengekalkan kadar denyutan jantung normal. Alat ini dipasang di bahagian atas dada pesakit. Oleh itu, apabila terdapat perubahan irama jantung, alat ini dapat segera mengesan dan mengirim kejutan elektrik pendek ke jantung agar irama jantung kembali normal.

3. Kardioversi

Kaedah ini biasanya dilakukan apabila aritmia tidak lagi dapat dirawat dengan ubat-ubatan. Dalam proses kardioversi, doktor akan memberi kejutan elektrik ke dada pesakit untuk menjadikan degupan jantung kembali normal. Kardioversi elektrik biasanya dilakukan untuk merawat kes-kes aritmia fibrilasi atrium dan takikardia supraventrikular.

4. Kaedah Ablasi

Sekiranya lokasi penyebab aritmia diketahui, doktor biasanya akan mengesyorkan kaedah ablasi. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan kateter dengan panduan sinar-X melalui urat di kaki. Apabila kateter berjaya menemui punca gangguan irama jantung, alat kecil akan merosakkan sebahagian kecil tisu jantung.

Baca juga: Berikut adalah 4 cara untuk mencegah aritmia

Itulah 4 kaedah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat aritmia. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan jantung, hubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.