Kesihatan

Lelaki Perlu Tahu, Inilah Cara Menebalkan Rambut Tipis

"Bukan hanya wanita, lelaki juga dapat memiliki rambut tipis yang dapat menurunkan kepercayaan diri. Terdapat beberapa cara untuk menebalkan rambut yang boleh anda cuba. Bermula dari menggunakan minyak semula jadi, menggunakan topeng, hingga memotong rambut secara berkala. "

, Jakarta - Rambut tipis yang dimiliki lelaki boleh disebabkan oleh banyak faktor. Bermula dari faktor genetik, meningkatnya usia, kekurangan zat makanan, alergi, tidak sesuai untuk produk tertentu sehingga menderita penyakit. Sekiranya tidak dirawat, rambut yang menipis dapat tumbuh menjadi kebotakan.

Rambut nipis, terutama yang botak, pasti dapat mengurangkan keyakinan diri. Berita baiknya, ada beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menjadikan rambut anda lebih tebal. Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang sukar menebalkan rambut, mari kita lihat petua berikut.

Baca juga: Syampu Kuda Mitos atau Fakta Boleh Memanjangkan Rambut?

Mengintip Cara Menebalkan Rambut Secara semula jadi

Sebelum mencuba petua di bawah, anda harus memastikan sama ada rambut nipis anda disebabkan oleh penyakit atau tidak. Sebabnya, rambut nipis yang disebabkan oleh penyakit pada umumnya dapat diatasi dengan merawat penyakit yang mendasari.

Rambut tipis yang disebabkan oleh faktor genetik kadang kala sukar diatasi dengan rawatan semula jadi berikut. Namun, tidak ada salahnya jika anda ingin mencuba kaedah di bawah:

1. Sapukan Minyak Asli

Terdapat jenis minyak semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menebalkan rambut, malah memperbaiki tekstur rambut anda. Beberapa minyak semula jadi yang boleh anda gunakan termasuk minyak jarak dan minyak zaitun. Minyak kastor mengandungi vitamin E yang dapat mengekalkan rambut yang sihat dan membantu pertumbuhan rambut sehingga menjadi lebih tebal.

Sementara minyak zaitun kaya dengan kandungan omega-3. Kandungan ini dapat menjadikan rambut kelihatan halus dan berkilat. Anda hanya menggunakan salah satu minyak ini ke kulit kepala secara merata. Selepas itu biarkan selama 30-60 minit dan bilas dengan syampu selepas itu. Lakukan rawatan ini dua kali seminggu untuk hasil terbaik.

2. Buat Topeng Rambut Semula Jadi

Tidak perlu bersusah payah membeli topeng rambut yang banyak dijual di pasaran. Anda boleh membuat topeng sendiri menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah. Telur misalnya, telur kaya dengan protein yang penting untuk rambut yang sihat. Pukul 1-2 telur, kemudian sapukan pada kulit kepala yang telah dibasahkan. Biarkan selama 30 minit dan kemudian bilas dengan syampu.

Selain telur, anda juga boleh menggunakan saderi cincang halus untuk membuat topeng. Campurkan dengan 2 sudu minyak zaitun sebelum mengoleskannya ke seluruh kulit kepala. Biarkan selama 20-30 minit kemudian bilas dengan syampu sehingga bersih.

Baca juga: Lelaki Juga Harus Tahu Cara Merawat Wajah

3. Keratan Rambut Secara Berkala

Hujung rambut sering terbelah dan menjadikan rambut kelihatan lebih nipis dan tidak sihat. Oleh itu, anda harus memotong rambut secara berkala setiap 10-12 hari untuk menghilangkan hujung yang pecah. Selain menghilangkan hujung yang pecah, memotong rambut secara teratur juga dapat menjadikan rambut tumbuh lebih cepat.

4. Pengambilan Makanan Berkhasiat

Makanan yang anda makan juga boleh mempengaruhi keadaan rambut anda. Untuk menebal rambut, anda harus memperbanyak pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin A, vitamin E, vitamin C, vitamin D, zink, asid amino, asid lemak omega-3 dan zat besi. Semua nutrien ini akan sangat membantu pertumbuhan rambut menjadi lebih tebal.

5. Minoxidil

Minoxidil adalah ubat yang mesti diresepkan oleh doktor untuk merawat keguguran rambut. Minoxidil dapat membantu merangsang pertumbuhan rambut, mencegah rambut gugur dan menebal rambut. Penggunaan ubat ini dilakukan dengan memohon pada kulit kepala setiap hari. Sekiranya anda memerlukan ubat ini untuk merawat keguguran rambut, beli saja di kedai kesihatan .

Baca juga: Bolehkah Tekanan Menyebabkan Alopecia Areata?

Jangan berlengah untuk merawat keguguran rambut yang anda alami. Sebabnya, rambut yang gugur dari masa ke masa boleh menjadi botak. Walau bagaimanapun, pastikan anda mendapat preskripsi minoxidil dari doktor anda untuk memastikan keselamatannya. Cukup klik melalui aplikasi , maka ubat yang anda perlukan segera dihantar ke tempat tujuan. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara mendapatkan rambut yang lebih tebal.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Cara Menumbuhkan Rambut Lebih Pantas dan Tebal Secara Semula Jadi.