Kesihatan

Jangan Meremehkan Alahan, Waspadalah terhadap Gejala

Jakarta - Alergi adalah reaksi yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh seseorang bersentuhan dengan bahan yang biasanya dijumpai di persekitaran, tetapi menjadi berbahaya bagi penderita alergi. Biasanya alergen, bahan yang mencetuskan alergi, terdapat pada tungau debu, bulu binatang peliharaan, gigitan serangga, makanan dan beberapa ubat. Ketahui apa yang menyebabkan alahan anda dan jangan ambil ringan, awas simptomnya!

Tidak semua orang akan mengalami reaksi alergi jika mereka makan makanan laut tertentu atau ketika mereka berada di bilik yang berdebu. Walau bagaimanapun, alergen atau bahan pencetus alergi hanya akan mempengaruhi orang yang mempunyai alahan ini.

Permulaan berlakunya alahan adalah ketika tubuh pertama kali menemui alergen yang dianggap sebagai sesuatu yang berbahaya, sehingga tubuh menghasilkan antibodi. Sekiranya pada masa akan datang tubuh menghadapi alergen yang sama, tubuh akan meningkatkan bilangan antibodi untuk melawan alergen jenis itu. Ketika itulah bahan kimia dalam badan yang disebut histamin dilepaskan dan menyebabkan gejala alergi. Biasanya orang yang alah akan menunjukkan simptom, seperti bersin, batuk, sesak nafas, ruam kulit, dan lain-lain. Sebilangan orang mungkin hanya mengalami reaksi alergi ringan, tetapi ada yang cukup parah sehingga boleh membawa maut dan memerlukan rawatan perubatan segera. Keadaan ini dikenali sebagai anafilaksis.

Jenis Alahan

Permulaan alahan boleh dicetuskan oleh sekumpulan alergen yang berbeza. Gejala alergi yang muncul tidak sama, tetapi bergantung pada jenis alergen dan bagaimana tubuh bersentuhan dengan alergen. Tubuh hanya menghasilkan gejala reaksi alergi beberapa minit selepas bersentuhan dengan alergen dan gejala ini dapat berkembang secara beransur-ansur dalam beberapa jam. Berikut adalah jenis alahan dan gejala yang perlu anda ketahui:

Alahan pernafasan

Apabila hidung anda menghirup zat-zat tertentu di udara, seperti bulu binatang peliharaan, serbuk sari, atau tungau debu, dan anda segera bersin, itu tanda anda mempunyai alahan pernafasan. Gejala alahan pernafasan boleh berkembang menjadi hidung berair atau tersumbat yang mencetuskan kesukaran bernafas. Gejala lain yang mungkin juga muncul ialah gatal pada hidung, mata menjadi merah, berair, dan bengkak.

Alahan makanan

Beberapa jenis makanan yang boleh mencetuskan alahan adalah kacang, susu, makanan laut, dan soya. Sekiranya anda alah kepada salah satu jenis makanan ini dan memakannya secara tidak sengaja, maka anda akan merasakan sensasi gatal di mulut anda. Kemudian reaksi alergi akan berkembang dan menyebabkan bibir, lidah, tekak, mata, dan muka membengkak. Hati-hati kerana alahan ini juga boleh menyebabkan kulit merah dan gatal, mual, sakit perut, dan cirit-birit.

Alahan Kulit

Alergi kulit biasanya disebabkan oleh bahan-bahan tertentu, seperti alat solek, minyak wangi, getah getah atau syampu. Gejala yang boleh disebabkan oleh alergi ini adalah keradangan pada kulit yang juga dikenali sebagai dermatitis atopik. Kulit menjadi gatal, merah, dan bersisik. Kulit juga boleh menyebabkan reaksi alergi apabila digigit serangga. Akibatnya, gatal muncul di seluruh badan, batuk, sesak dada, dan sesak nafas.

Alahan Dadah

Jenis ubat tertentu mempunyai kesan sampingan, salah satunya menyebabkan alahan. Gejala termasuk gatal-gatal pada kulit, ruam, bengkak muka dan kesukaran bernafas.

Anda harus mengelakkan diri daripada mencetuskan bahan atau alergen yang boleh menyebabkan anda alah. Tetapi jika tubuh secara tidak sengaja bersentuhan dengan alergen, terdapat beberapa ubat yang dapat membantu melegakan gejala alergi. Sentiasa perhatikan alahan yang anda alami, kerana beberapa alahan boleh menyebabkan reaksi yang teruk dan membawa maut, iaitu anafilaksis.

Anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai gejala alahan yang anda alami melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di telefon pintar anda melalui App Store atau Google Play.