Kesihatan

Mitos atau Fakta, Mencuci Hidung Rutin Dapat Mencegah Polip Hidung

“Bukan hanya berguna untuk membersihkan hidung, mencuci hidung secara teratur juga dapat mencegah masalah hidung seperti polip hidung. Pertumbuhan tisu bukan barah di hidung boleh dipicu oleh pelbagai perkara, salah satunya adalah alahan. Sekarang, pencucian hidung dapat menjaga kelembapan hidung sambil menghilangkan alergen yang boleh menyebabkan alergi dan mencetuskan pertumbuhan polip. "

, Jakarta - Bagi sesetengah orang, mencuci hidung mungkin terdengar asing dan tidak biasa. Sebenarnya, sama seperti mencuci tangan dan mencuci muka, tabiat ini penting untuk dilakukan secara berkala, anda tahu!

Hidung adalah salah satu bahagian badan yang mesti dilindungi dan dijaga kebersihannya. Kerana, hidung adalah bahagian pertama yang berfungsi sebagai "penerima" udara yang memasuki tubuh. Agar udara yang memasuki paru-paru bersih, hidung menyaring dan memisahkan kekotoran. Ini menyebabkan kotoran akhirnya terperangkap dan terkumpul di silia. Sekiranya dibiarkan tanpa dibersihkan, ini boleh mencetuskan masalah hidung, salah satunya adalah polip hidung. Itulah sebabnya mencuci hidung dengan kerap adalah mustahak kerana ia dapat membantu anda mencegah polip hidung. Inilah ulasannya

Baca juga: Adakah Polip hidung Berbahaya untuk Pernafasan?

Mengenali Polip Hidung

Polip hidung adalah keadaan yang berlaku kerana pertumbuhan tisu di dinding saluran udara hidung atau di sinus. Tisu yang tumbuh lembut, tidak menyakitkan, dan tidak barah. Meski begitu, polip sama sekali tidak boleh dianggap ringan.

Pada dasarnya, polip berbeza dalam ukuran dengan warna yang serupa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, polip boleh menjadi besar dan menyekat saluran hidung. Sekiranya ini berlaku, gejala biasanya akan muncul dalam bentuk kesesakan hidung, hidung berair, kesukaran bernafas, hingga penurunan kemampuan untuk merasakan bau.

Sehingga kini, masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan kemunculan polip di hidung. Walau bagaimanapun, pertumbuhan polip dianggap berkaitan dengan keradangan akibat alergi, jangkitan, asma, atau gangguan sistem imun.

Mencuci Hidung Boleh Mencegah Polip Hidung

Sebenarnya, mencuci hidung adalah salah satu cara yang dapat membantu anda mencegah polip hidung. Ini kerana pencucian hidung dapat meningkatkan aliran lendir dan menghilangkan alergen dan perengsa lain yang boleh mencetuskan polip hidung. Bukan hanya itu, mencuci hidung juga dapat mengurangkan risiko polip kembali selepas sembuh.

Jadi, polip hidung dapat dirawat dengan menggunakan ubat anti-radang. Walau bagaimanapun, untuk polip yang lebih besar, doktor biasanya mengesyorkan pembedahan sinus endoskopi untuk membuang polip. Walaupun telah sembuh, masih ada kemungkinan bahawa polip hidung dapat kembali. Nah, mencuci hidung dengan kerap selepas pembedahan dapat menghalangnya.

Baca juga: Mencuci Hidung Boleh Mencegah COVID-19, Benarkah?

Bagaimana cara mencuci hidung?

Mencuci hidung dilakukan dengan menggunakan cecair untuk menghilangkan kotoran yang ada di bahagian tersebut. Namun, perlu diingat, cecair yang digunakan untuk membersihkan hidung tidak boleh sewenang-wenangnya. Membersihkan hidung tidak digalakkan menggunakan air paip atau air bilik mandi. Kerana, air tidak semestinya bebas dari bakteria dan bahkan boleh menimbulkan risiko pada hidung.

Pilihan terbaik untuk membersihkan hidung adalah dengan semburan dan cecair khas yang mengandungi garam isotonik steril sehingga selamat digunakan. Selain berkesan membersihkan hidung, cairan ini juga dapat membantu menjaga silia hidung supaya sentiasa optimum dalam menyaring udara yang masuk ke dalam tubuh.

Sekiranya anda tidak mempunyai garam isotonik, anda boleh mencuba penyelesaian pencuci hidung sendiri di rumah. Alat dan bahan yang diperlukan adalah garam tidak beryodium, baking soda, jarum suntik, botol plastik atau bekas, dan periuk neti. Untuk membuatnya, campurkan tiga sudu teh garam tidak beryodium dengan satu sudu teh baking soda dan simpan di dalam bekas plastik bersih.

Semasa mencuci hidung, campurkan satu sudu teh ramuan dengan secawan air rebus. Diamkan sebentar sehingga air mempunyai suhu normal. Masukkan cecair ke dalam periuk neti, kemudian mulailah mencuci hidung dengan perlahan. Mencuci hidung hendaklah dilakukan sekali sehari.

Baca juga: 4 Cara Mencegah Polip Hidung Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki adalah gejala polip hidung, berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor yang dipercayai dari dapat memberi anda nasihat kesihatan yang tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Polip hidung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Polip hidung.