Kesihatan

Didik Anak-Anak untuk Tidak Menangis, Inilah Caranya

, Jakarta - Balita belajar bagaimana merengek setelah mereka dapat meluahkan perasaan. Sebilangan besar ibu bapa meminta anak-anak mereka untuk berhenti merengek atau bahkan meluahkan rasa kesal ketika anak mereka merengek.

Sekiranya ibu bapa melakukan ini, anak akan menjadi lebih kecewa. Oleh itu, alangkah baiknya apabila anak merengek, ibu bapa mengawal emosi dan dapat membalas si anak dengan suara terkawal. Suruh anak menyampaikan permintaannya dengan sopan, tidak merengek.

Trik Supaya Anak-anak Tidak Menangis

Apabila ibu bapa membiarkan anak-anak mereka merengek atau mematuhi permintaan anak mereka setiap kali anak itu merengek tentang sesuatu, kebiasaan ini hanya akan menjadikan anak itu menjadi cengeng. Berikut adalah strategi untuk menangani kanak-kanak yang suka merengek sehingga mereka tidak menangis.

  1. Tetap tenang dan fikirkan dengan jelas

Sebilangan kanak-kanak akan menendang, menggigit, menjerit, atau menangis untuk mendapatkan perhatian ibu bapa mereka. Sekiranya ibu bapa memukul anak kerana kecewa, ini tidak akan menyelesaikan masalahnya. Ia akan menjadikan anak lebih agresif.

Sebaliknya, dengan tenang, tetapi betulkan tingkah laku anak anda dengan mengatakan perkara seperti, "Tolong tanya dengan sopan" atau "Tolong jangan memukul Ibu." Di depan anak.

Baca juga: Cara Mengatasi Pergerakan Tutup Mulut Kanak-kanak Yang Mengalami Kesukaran Makan

  1. Disiplin, tetapi jangan lupa pujian

Seorang kanak-kanak akan dengan cepat mengetahui ada akibat dari tindakan mereka jika mereka mempunyai masa untuk merenungkan apa yang mereka lakukan. Berikan hukuman yang sewajarnya kepada anak ketika dia melakukan kesalahan. Jangan lupa memeluknya setelah dia melakukan apa yang diberitahu.

  1. Perhatikan waktu tidur

Merengek sering dikaitkan dengan anak yang letih. Ibu bapa mungkin mengharapkan anak-anak mereka menyesuaikan diri dengan jadual tidur mereka. Walau bagaimanapun, kanak-kanak menuntut tempoh tidur yang lebih lama dan lebih kerap.

Pertimbangkan sama ada jadual tidur anak anda konsisten. Sekiranya anak anda mula merengek pada waktu petang, sebelum tidur, mungkin cara mereka meminta tidur setengah jam sebelumnya.

  1. Tabiat pemakanan

Diet sangat mempengaruhi sama ada kanak-kanak merengek atau tidak. Sekiranya ibu bapa terbiasa memberi gula-gula, minuman ringan, atau persiapan setiap kali anak merengek, mungkin anak itu membuat rengekan untuk mendapatkan asupan itu.

Perhatikan tabiat makan anak anda dan kaitkan tingkah laku mereka. Mungkin beberapa perubahan sederhana akan membuat perbezaan.

  1. Bersikap fleksibel

Ingat, anak-anak akan menjadi anak-anak. Oleh itu ibu bapa mesti memahami bahawa minda mereka aktif dan berimaginasi. Apabila mereka asyik, mereka mungkin tidak mahu berhenti. Berkompromi dengan anak-anak dan mengajar mereka untuk berunding. Tekankan bahawa ibu bapa lebih suka apabila anak-anak mereka berunding dan bukannya merengek.

Baca juga: 4 Trik Membiasakan Bayi Anda ke Persekitaran Yang Ramai

Sekiranya ibu bapa masih keliru tentang muslihatnya sehingga anak-anak tidak menangis dan suka merengek, mereka boleh ditanya secara langsung melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turunmelalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Semakin tenang dan kurang beremosi yang ditanggung oleh ibu bapa, semakin mudah anak memberi tumpuan kepada mesej yang diberikan oleh ibu bapa. Jika tidak, jika mereka melihat merengek mereka mendapat 'reaksi' itu akan menguatkan tabiat buruk.

Agar teknik ini berjaya, ibu dan ayah mesti bersetuju untuk bertindak balas dengan cara yang sama dan melakukannya secara konsisten. Semakin konsisten ibu bapa, semakin cepat tabiat merengek akan berubah.

Rujukan:
Pengasuh Super. Diakses tahun 2020. Menangilah rengekan - bagaimana menghentikan anak anda merengek.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Trik Mudah untuk Membawa Anak Anda Berhenti Merengek.