Kesihatan

Kepentingan Mengesan Kanser Payudara Lebih Awal

, Jakarta - Kanser payudara adalah sejenis barah yang mudah dialami oleh wanita. Kemunculan sel barah bermula apabila sel mula tumbuh di luar kawalan. Kehadiran sel barah payudara secara amnya dicirikan oleh pertumbuhan tumor yang terasa seperti benjolan. Walaupun kebanyakan barah dialami oleh wanita, ada kemungkinan lelaki juga mengalami keadaan ini.

Faktor risiko barah payudara berkaitan dengan gaya hidup yang tidak sihat. Faktor risiko lain yang tidak berkaitan dengan gaya hidup, misalnya mempunyai anak pada usia yang lebih tua, tidak memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif atau mengambil ubat yang mengandung hormon. Memandangkan barah adalah penyakit yang mudah merebak, penting untuk mengesan keadaannya seawal mungkin.

Baca juga: Kenali 3 jenis barah payudara yang boleh menyerang

Gejala Kanser Payudara Yang Anda Perlu Tahu

Kanser payudara kadang-kadang hanya ditemui setelah gejala muncul, bahkan dalam beberapa kes tidak ada gejala. Untuk itu, penting untuk melakukan pemeriksaan kanser payudara secara berkala adalah sangat penting. Melancarkan dari Persatuan Kanser AmerikaGejala barah payudara termasuk:

  • Kemunculan ketulan atau penebalan payudara yang berbeza dengan tisu di sekitarnya;
  • Perubahan saiz, bentuk, atau penampilan payudara;
  • Perubahan pada kulit pada payudara, seperti lesung pipit;
  • Puting terbalik;
  • pelepasan kulit berpigmen di sekitar puting (areola) atau kulit payudara;
  • Kemerahan atau bintik-bintik kulit di atas payudara seperti kulit jeruk.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, anda harus segera diperiksa lebih lanjut. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

Jenis Pemeriksaan Yang Boleh Dilakukan

Untuk mengesahkan kehadiran sel barah di payudara, terdapat sejumlah ujian dan prosedur yang perlu dilakukan oleh doktor. Dipetik dari Klinik MayoProsedur dan ujian yang boleh dilakukan adalah:

  • Mamogram. Mamogram atau sinar-X payudara digunakan untuk menyaring barah payudara. Sekiranya kelainan dikesan pada mamogram penyaringan, doktor mengesyorkan mamogram diagnostik untuk menilai lagi kelainan yang dikesan.
  • Ultrasound payudara. Ultrasound adalah prosedur pemeriksaan yang menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar struktur di dalam badan. Ultrasound digunakan untuk menentukan sama ada benjolan payudara baru adalah jisim pepejal atau sista berisi cecair.
  • Keluarkan sampel sel payudara untuk ujian (biopsi). Biopsi adalah kaedah paling pasti untuk membuat diagnosis kanser payudara. Semasa biopsi, doktor menggunakan alat jarum khas yang dipandu oleh sinar-X atau ujian pencitraan lain untuk mengekstrak inti tisu dari kawasan yang mencurigakan. Penanda logam kecil ditinggalkan di tempat di dalam payudara, sehingga kawasan tersebut mudah dikenali pada ujian pencitraan berikutnya.
  • Pengimejan resonans magnetik payudara (MRI). Mesin MRI dilengkapi dengan magnet dan gelombang radio untuk membuat gambar bahagian dalam payudara. Sebelum MRI dilakukan, doktor perlu menyuntikkan pewarna ke pesakit. Tidak seperti ujian pengimejan jenis lain, MRI tidak menggunakan sinaran untuk menghasilkan gambar.

Baca juga: Hati-hati Kanser Payudara Boleh Menyebar di 5 Bahagian Tubuh Ini

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah barah payudara. Namun, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan risiko anda, seperti mengamalkan diet yang sihat, bersenam secara teratur, dan menghindari gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok atau minum alkohol.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Mengurangkan Risiko Kanser Payudara ?.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kanser payudara.