Kesihatan

Inilah yang berlaku pada tubuh anak sekiranya terdapat kekurangan kalsium

, Jakarta - Kalsium adalah bahagian penting dalam diet harian, terutama untuk anak-anak. Kalsium penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat. Ahli diet dan doktor gigi mengesyorkan pengambilan kalsium pada kanak-kanak melalui pengambilan susu dan diet seimbang.

Kekurangan kalsium yang teruk boleh menyebabkan penyakit seperti riket pada kanak-kanak dan osteoporosis di kemudian hari. 99 peratus kalsium dalam badan terdapat di tulang atau kerangka; selebihnya ada di gigi, tisu lembut dan darah. Ketahui lebih lanjut, penjelasan mengenai kalsium ada di sini!

Mencetuskan Gangguan Tulang Masa Kini dan Masa Depan

Kerangka itu adalah tisu hidup dan bertindak sebagai simpanan kalsium yang perlu diisi semula setiap hari. Pengambilan kalsium yang tinggi sangat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat. Kalsium, fosforus, dan vitamin D bekerjasama dalam badan untuk mencapai tahap kalsium yang betul yang diperlukan oleh tubuh.

Kekurangan kalsium boleh menyebabkan osteoporosis di kemudian hari. Osteoporosis menyebabkan kerapuhan tulang dan peningkatan risiko patah tulang. Susu adalah sumber kalsium terbesar dan penyerapan kalsium dibantu oleh susu dan gula (laktosa). Vitamin D dan fosforus juga membantu tubuh menyerap kalsium.

Baca juga: Lihat 4 Sumber Kalsium Terbaik untuk Vegetarian

Tetapi, terlalu banyak minum susu juga boleh menyebabkan masalah. Minum lebih dari 600 mililiter hingga 800 mililiter sehari dapat mengurangkan selera makan anak. Kanak-kanak cenderung makan jenis makanan lain, yang boleh mempengaruhi bagaimana badan mereka menyerap zat besi.

Susu adalah sumber tenaga utama yang diperlukan oleh kanak-kanak dalam tempoh pertumbuhan. Hari ini terdapat banyak produk tenusu rendah lemak. Walau bagaimanapun, produk tenusu rendah lemak tidak sesuai digunakan untuk kanak-kanak berumur 1-2 tahun.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai peraturan pengambilan susu yang baik untuk keperluan pertumbuhan anak, tanyakan terus ke untuk maklumat yang lebih terperinci. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor pasangan boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Faedah Kalsium untuk Perkembangan Kanak-kanak

Bagaimana jika anak malas minum susu? Sekiranya anak anda enggan minum susu, kalsium boleh didapati dari makanan berikut:

  1. Keju, yogurt, atau kastard berasaskan susu.
  2. Sardin dan ikan lain yang mengandungi tulang halus yang boleh dimakan.
  3. Kacang (seperti badam) mempunyai jumlah kalsium dan protein yang sederhana
  4. Sayuran hijau berdaun seperti brokoli,
  5. Bayam dan bok choy.
  6. Bijirin.
  7. Minuman yang mengandungi soya.

Pengambilan kalsium juga berperanan dalam perkembangan anak semasa kehamilan. Semasa mengandung dan menyusu ibu harus mengambil kalsium dalam diet yang sihat dan seimbang.

Sekiranya wanita hamil tidak mendapat cukup kalsium, kalsium yang diperlukan oleh bayi yang sedang berkembang diambil dari tulang ibu. Oleh itu, pengambilan kalsium yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 1,100 miligram sehari atau 300 miligram lebih banyak daripada wanita bukan hamil. RDI untuk kalsium untuk wanita yang menyusu adalah 1,200 miligram setiap hari. Harap maklum, semasa anda ingin mengambil makanan tambahan kalsium, berjumpa dengan pasukan perubatan.

Kanak-kanak dan wanita hamil, sebenarnya setiap orang perlu mendapatkan kalsium dalam jumlah yang berpatutan. Orang yang tidak mendapat cukup kalsium dan vitamin D sepanjang hayatnya mempunyai peluang lebih besar untuk mengembangkan tulang tipis dan rapuh (osteoporosis) pada tahun-tahun kemudian.

Tubuh juga menggunakan vitamin D untuk membantu otot menyerap kalsium dan berfungsi dengan baik. Sekiranya otot tidak mendapat kalsium yang mencukupi, mereka boleh mengalami kekejangan, sakit, atau lemah.

Rujukan:
Mottchildren.org. Diakses pada tahun 2019. Mendapatkan Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2019. Kalsium - kanak-kanak.