Kesihatan

Menyerah adalah rahsia percintaan abadi, kenapa?

Jakarta - Dalam membina hubungan, masalah dan perdebatan tidak lagi asing. Seperti rempah, berdebat dan berdebat menjadikan hubungan lebih berwarna, tidak monoton, dan tidak terasa. Bukan tanpa alasan, pertikaian dan pergaduhan yang berlaku dapat membuat anda belajar dari kesilapan untuk dapat terus memperbaiki diri, mengetahui cara menyelesaikan masalah, dan mencari jalan keluar.

Dia berkata, mengalah rahsia menjaga hubungan dengan pasangan yang paling penting agar kekal berpanjangan. Sebabnya, pergaduhan tidak akan pernah berakhir sekiranya salah satu pihak tidak mahu berganjak. Mengekalkan ego sebenarnya akan menjadikan hubungan anda dengan pasangan anda semakin tidak kemas. Itulah sebabnya menyerah sangat diperlukan. Namun, menyerah tidak bermaksud anda kalah. Hubungan yang anda bina dan pelihara bukanlah perlumbaan yang menuntut pemenang.

Menyerah Tidak Bererti Takut atau Tidak Peduli

Dia mengatakan, lelaki akan tunduk lebih banyak daripada wanita ketika menjalani atau menjalin hubungan, walaupun beberapa perkara terjadi sebaliknya. Tidak salah, kerana sekali lagi, menyerah tidak bermaksud kehilangan, takut pada pasangan anda, tidak peduli, atau mengakhiri hubungan.

Oleh itu, jangan berkecil hati atau tidak aman ketika orang lain memberi komen mengenai apa yang anda lakukan. Sudah tentu, mereka tidak perlu tahu tentang masalah yang mengganggu hubungan anda, dan anda juga tidak perlu repot memberitahu semua orang tentang hal itu.

Baca juga: Hati-hati, menipu boleh menjadi penyebab tekanan

Menyerah Tidak Berarti Kehilangan Harga Diri

Apabila anda saling berdiam diri, anda sebenarnya ingin berdamai dengan pasangan anda. Namun, prestij yang tidak jarang membuat anda gagal melakukannya. Sebenarnya, menyerah tidak bermaksud anda akan kehilangan harga diri. Rahsia menjaga hubungan Anda mesti melakukan ini tanpa merasa tertekan oleh rasa prestij, kerana prestij sebenarnya akan menjadikan hubungan anda dengan pasangan anda lebih rumit dan tidak kemas.

Hilangkan sikap prestij dan minta maaf kepada pasangan anda. Bukan kerana anda melakukan kesalahan, tetapi agar anda dapat kembali kedamaian dan tidak lagi saling berpaling. Meminta maaf tidak hanya perlu dilakukan ketika anda bersalah. Kadang-kadang ini diperlukan untuk menjadikan keadaan kembali normal. Sekiranya anda dan pasangan anda mengetepikan ego dan prestij, hubungan itu akan lebih kekal.

Menyerah tanpa memanjangkan masalah

Anda mengalah bukan kerana anda perlu, tetapi kerana ia harus dilakukan. Namun, jangan lupa untuk tetap memberi pemahaman kepada pasangan anda. Beritahu pasangan anda apabila dia melakukan kesalahan, membuat anda kecewa, atau ada yang menghalang fikiran anda. Maksudnya adalah, berkomunikasi antara satu sama lain dan terbuka antara satu sama lain.

Namun, banyak pasangan memilih untuk menyerah agar mereka dapat lari dari masalah. Tidak mustahil, anda atau pasangan anda akan membawanya semula di kemudian hari — ini biasanya berlaku pada mereka yang selalu mengalah. Sebenarnya, menyerah tidak bermaksud memanjangkan masalah. Semua yang telah dilalui tidak boleh dikembalikan. Menyerah adalah langkah yang anda pilih untuk menjaga keharmonian hubungan anda dengan pasangan anda.

Baca juga: Lihat bagaimana meningkatkan kehidupan cinta anda dengannya

Berdebat Tidak Salah, Tetapi Tidak Perlu Setiap Masa

Kajian yang dilakukan di India menyatakan bahawa pasangan yang sering berdebat akan bertahan lebih lama. Perbahasan ini diduga dapat mengekalkan komunikasi dan keterbukaan antara anda dan pasangan anda. Sekiranya anda tidak melawan, mungkin anda atau pasangan anda tidak tahu apa yang anda mahukan. Namun, itu tidak bermakna anda harus berjuang sepanjang masa.

Sekarang, anda sudah tahu apa yang menjadi rahsia menjaga hubungan berkekalan dan harmoni. Sekiranya anda mempunyai masalah dalam hubungan anda, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar secara langsung melalui aplikasi . Awak boleh muat turun dari Google Play Store atau App Store. Bukan hanya berinteraksi dengan doktor dan memberitahu semua keluhan kesihatan atau hubungan anda, aplikasinya Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat atau vitamin secara langsung dari telefon bimbit anda.