Kesihatan

Kenali 3 Jenis Hepatitis yang Rentan Menyerang Kanak-kanak

, Jakarta - Anda tidak boleh menganggapnya ringan ketika mengalami penurunan berat badan secara tiba-tiba disertai gejala, seperti demam, sakit perut, hilang selera makan, dan najis pucat. Keadaan ini boleh menjadi tanda hepatitis di dalam badan.

Baca juga : Selalunya Tanpa Disedari, Ini adalah Gejala Hepatitis A yang Perlu Anda Ketahui

Hepatitis adalah penyakit yang menyebabkan radang hati. Umumnya, hepatitis disebabkan oleh virus. Walaupun begitu, ada sebab lain yang disesuaikan dengan jenis hepatitis. Tidak hanya pada orang dewasa, kanak-kanak juga rentan terhadap hepatitis. Walau bagaimanapun, jenis hepatitis apa yang terdedah kepada kanak-kanak? Ini adalah ulasan.

Ini adalah jenis hepatitis yang mudah menyerang kanak-kanak

Dilaporkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hepatitis mempunyai 5 jenis. Hepatitis A adalah salah satu jenis hepatitis yang paling biasa dan merupakan jenis hepatitis akut dalam jangka pendek. Sementara hepatitis B, C, dan D dapat menjadi hepatitis kronik jika tidak segera diobati. Hepatitis E juga termasuk hepatitis akut tetapi hepatitis E sangat berbahaya bagi wanita hamil.

Selain itu, hepatitis juga mudah menyerang anak-anak. Terdapat beberapa jenis hepatitis yang cenderung dialami oleh kanak-kanak, seperti:

1. Hepatitis A

Lancarkan Kesihatan Kanak-kanak Hepatitis A disebabkan oleh virus hepatitis A. Virus ini dapat disebarkan melalui tinja yang telah terkena virus. Seseorang boleh mendapat hepatitis A ketika mereka makan atau minum atau menyentuh objek yang telah terkena virus.

Kebersihan yang buruk juga menjadi penyebab seseorang dijangkiti hepatitis A. Bukan hanya orang dewasa, hepatitis A mudah dialami oleh kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas. Ibu, anda harus memperhatikan sebarang perubahan atau gejala kesihatan yang dialami oleh anak.

Menurut WHO, gejala hepatitis A lebih kerap berlaku pada orang dewasa. Kanak-kanak yang dijangkiti virus hepatitis A umumnya tidak mengalami gejala yang cukup jelas dan hanya sebilangan kecil kanak-kanak yang mengalami penyakit kuning.

Ibu, tidak ada salahnya menggunakan aplikasinya jika kanak-kanak mempunyai beberapa gejala, seperti sakit perut, kencing gelap, hilang selera makan, disertai dengan loya dan muntah. Tanya doktor melalui aplikasi tersebut, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Supaya Bayi Mengelakkan Hepatitis B, Inilah Yang Harus Dilakukan

2. Hepatitis B

Lancarkan Hospital Kanak-kanak di Pittsburgh Virus hepatitis B dapat menular melalui air mani, cairan vagina, dan air liur. Bagi ibu yang sedang menjalani kehamilan, tidak ada salahnya memeriksa kesihatan mereka di hospital terdekat untuk memastikan ibu tidak menghidap hepatitis B. Penularan hepatitis B boleh berlaku semasa melahirkan melalui proses normal pada bayi baru lahir jika ibu menderita hepatitis B.

3. Hepatitis C

Lancarkan Yayasan Hati Amerika , hepatitis C boleh menular ke bayi semasa melahirkan. Sekiranya ibu menghidap hepatitis C, bayi yang dilahirkan melalui kelahiran faraj terdedah kepada keadaan yang sama.

Selalu periksa secara rutin dengan pakar kebidanan dan tanyakan mengenai proses penghantaran yang baik untuk dilakukan. Secara amnya, ibu dengan hepatitis C boleh melakukan pembedahan caesar untuk mengurangkan risiko penularan kepada bayi.

Baca juga: Mana yang lebih berbahaya, Hepatitis A, B, atau C?

Itulah jenis hepatitis yang mudah dialami oleh bayi yang baru lahir kepada anak-anak. Tidak ada yang salah, ibu selalu menjaga kesihatan dan kebersihan di sekitar aktiviti anak-anak sehingga anak-anak menghindari jenis hepatitis yang mungkin dialami oleh anak-anak.

Rujukan:
Yayasan Hati Amerika. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C pada Kanak-kanak
Hospital Kanak-kanak di Pittsburgh. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis B pada Kanak-kanak: Gejala dan Rawatan
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis A
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Hepatitis?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis A