Kesihatan

3 Cara Mengatasi Gangguan Elektrolit di Badan

, Jakarta - Salah satu masalah kesihatan yang dapat menyerang adalah gangguan elektrolit dalam tubuh. Seperti yang dinyatakan dalam istilah, keadaan ini berlaku kerana gangguan kandungan elektrolit dalam badan, misalnya terlalu tinggi atau terlalu rendah. Berita buruknya ialah tahap elektrolit yang tidak seimbang dalam badan boleh mencetuskan pelbagai gangguan.

Ketidakseimbangan tahap elektrolit boleh menyebabkan gangguan fungsi organ dalam badan. Dalam kes yang teruk, ini boleh menyebabkan seseorang mengalami sawan, koma, dan kegagalan jantung. Jadi, bagaimana mengatasi ketidakseimbangan elektrolit yang muncul? Lihat jawapan di bawah!

Baca juga: Adakah Kekurangan Elektrolit Menyebabkan Nyeri Otot?

Gejala dan Cara Mengatasi Gangguan Elektrolit

Elektrolit adalah unsur semula jadi yang diperlukan untuk memastikan organ tubuh berfungsi dengan normal. Terdapat sejumlah fungsi tubuh yang dipengaruhi oleh tahap elektrolit dalam tubuh, termasuk irama jantung, kontraksi otot, dan fungsi otak. Ini bermaksud bahawa gangguan pada tahap elektrolit tubuh berpotensi mencetuskan gangguan pada fungsi ini.

Dalam keadaan ringan, gangguan elektrolit secara amnya tidak menunjukkan gejala. Sebaliknya, gejala penyakit akan mula muncul apabila gangguan atau ketidakseimbangan elektrolit semakin teruk. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, gangguan elektrolit boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, dan bahkan boleh menyebabkan kehilangan nyawa.

Gangguan elektrolit tidak boleh dipandang ringan, terutama jika disertai dengan gejala seperti kelemahan, mual, muntah, degupan jantung yang cepat, kekejangan di perut dan otot, cirit-birit atau sembelit, kejang, sakit kepala, kesemutan, dan mati rasa. Kaedah rawatan yang digunakan untuk merawat keadaan ini disesuaikan dengan penyebab gangguan tahap elektrolit badan.

Secara amnya, gangguan elektrolit berlaku kerana kehilangan cecair badan yang berlebihan. Ini boleh berlaku kerana berpeluh berterusan, muntah jangka panjang, cirit-birit, atau disebabkan oleh luka bakar. Sejarah pengambilan ubat juga boleh menyebabkan seseorang menderita gangguan elektrolit.

Baca juga: 5 Peranan Penting Elektrolit untuk Tubuh yang Anda Perlu Tahu

Apabila seseorang menunjukkan gejala gangguan elektrolit, doktor akan mula melakukan pemeriksaan untuk menentukan keadaan badan. Pemeriksaan dimulakan dengan bertanya apa gejala yang dirasakan. Setelah menanyakan sejarah gejala pesakit, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutamanya pemeriksaan untuk menentukan refleks badan pesakit.

Seterusnya, doktor akan mula mengukur tahap elektrolit. Ini dilakukan dengan mengambil sampel darah yang kemudian diperiksa. Selain pemeriksaan elektrolit, sampel darah yang diambil juga dapat digunakan untuk memeriksa fungsi ginjal.

Rawatan untuk keadaan ini bergantung pada sebab dan jenis gangguan elektrolit yang dialami. Tetapi secara amnya, tujuan rawatan adalah untuk mengembalikan keseimbangan tahap elektrolit dalam badan. Inilah cara merawat gangguan elektrolit yang boleh dilakukan:

  • Cecair Infusi

Salah satu cara untuk mengatasi gangguan elektrolit adalah pemberian cecair intravena. Cecair intravena yang mengandungi natrium klorida dapat membantu memulihkan cecair badan dan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit atau muntah.

  • Penggunaan Dadah

Penggunaan ubat dan makanan tambahan yang mengandungi elektrolit juga dapat dilakukan untuk meningkatkan elektrolit rendah. Sementara itu, untuk tahap elektrolit yang terlalu tinggi, kadang-kadang ubat diperlukan untuk mengurangkan jumlah elektrolit berlebihan dalam darah.

  • Rawatan perubatan

Dalam keadaan yang sangat teruk, gangguan elektrolit mungkin memerlukan rawatan perubatan. Beberapa keadaan gangguan elektrolit memerlukan langkah-langkah khas, seperti hemodialisis (dialisis) untuk mengatasi kelebihan kalium dalam darah.

Baca juga: Selain Susu, Inilah 10 Sumber Makanan Kalsium

Ketahui lebih lanjut mengenai gangguan elektrolit dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Cha t , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Gangguan Elektrolit.
eMedicinehealth. Diakses pada tahun 2020. Elektrolit.