Kesihatan

7 Makanan untuk Pertumbuhan Tulang Janin

, Jakarta - Semasa mengandung, ibu digalakkan mengambil makanan berkhasiat yang penting untuk kesihatan ibu dan janin. Sekiranya anda mahu tulang si kecil tumbuh dengan sihat dan kuat, doktor mengesyorkan agar ibu hamil makan makanan yang kaya dengan kalsium. Majlis Penyelidikan Perubatan India (ICMR) menyatakan bahawa keperluan kalsium harian wanita hamil adalah 1200 miligram. Selain kalsium, pengambilan vitamin A juga diperlukan untuk pertumbuhan tulang dan gigi bayi. Berikut adalah 7 makanan yang bermanfaat untuk tulang wanita hamil dan bayi:

1. Susu dan Keju

Susu telah diketahui oleh banyak orang sebagai minuman yang kaya dengan kalsium. Oleh itu, wanita hamil disyorkan minum 2 gelas susu setiap hari untuk memenuhi keperluan kalsium harian mereka (Baca juga: Sekiranya Ibu Hamil Minum Susu Hamil). Selain susu, keju juga kaya dengan kalsium dan merupakan sumber protein yang penting dalam pembentukan sel otot dan membantu pertumbuhan dan perkembangan janin secara keseluruhan. Pilihlah keju rendah lemak supaya ibu tidak mengambil lemak dan kalori yang berlebihan.

2. Yogurt

Kandungan kalsium dan protein dalam yogurt cukup tinggi. Wanita hamil disyorkan untuk mengambil 345 miligram atau 1 cawan yogurt rendah lemak setiap hari untuk memenuhi keperluan kalsium untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

3. Salmon

Salmon adalah salah satu jenis ikan laut yang mengandungi banyak kalsium dan bebas merkuri, jadi selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Kandungan kalsium dalam salmon cukup banyak, iaitu dari 3 ons salmon dapat memberikan pengambilan kalsium sebanyak 181 miligram. Selain tinggi kalsium, salmon juga kaya dengan protein.

4. Sayuran Hijau

Wanita hamil juga boleh mendapatkan pengambilan kalsium dengan memakan sayur-sayuran hijau seperti brokoli, bayam, dan bok choy. Bayam dan brokoli juga kaya dengan vitamin A yang berguna untuk pertumbuhan tulang dan organ janin.

5. Kacang soya

Selain susu, produk tenusu, dan sayur-sayuran hijau, anda juga boleh mendapatkan kalsium dari kacang soya. Kalsium yang dihasilkan dari kacang soya agak tinggi. Satu gelas kecil kacang soya rebus tanpa garam dapat memberikan pengambilan kalsium sebanyak 261 miligram. Selain mendidih, ibu juga boleh minum tiga cawan susu kedelai setiap hari untuk memenuhi keperluan kalsium.

6. Jingga

Buah sitrus yang dimakan secara langsung atau diproses menjadi jus dapat memberikan pengambilan vitamin C yang sangat diperlukan oleh ibu hamil. Vitamin ini baik untuk gigi dan gusi bayi, serta perkembangan tulang, tendon, tulang rawan, kulit, dan kolagen bayi. Vitamin C juga dapat membantu pembentukan sistem ketahanan badan, agar wanita hamil tidak mudah sakit.

7. Pisang

Selain jeruk, wanita hamil juga disyorkan untuk makan pisang yang kaya dengan nutrien dan mempunyai banyak faedah. Kandungan nutrisi yang terdapat dalam pisang termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, kalium, dan vitamin. Bukan sahaja dapat memenuhi keperluan kalsium wanita hamil, pisang yang mengandung kalium tinggi juga dapat membantu menurunkan tekanan darah dan membantu menjaga keseimbangan cairan dan elektrolit dalam sel-sel tubuh.

Sekiranya keperluan kalsium ibu masih belum dipenuhi, cubalah berbincang dengan pakar obstetrik yang mungkin memberi anda makanan tambahan kalsium (Baca juga: Mahukan Ibu & Bayi yang Sihat? Ini adalah 6 Nutrien Penting untuk Wanita Hamil). Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan yang anda perlukan melalui aplikasi , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, cukup buat pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.