Kesihatan

Bolehkah Vitamin Merawat Hyperhidrosis?

, Jakarta - Berpeluh berlebihan atau biasanya dikenal sebagai hiperhidrosis, menurut Harvard Medical School adalah masalah yang mempengaruhi sekitar 1 hingga 3 persen populasi dunia. Bahagian badan yang paling banyak berpeluh adalah tapak tangan, kaki, ketiak, dan kawasan selangkangan. Kerana pengeluaran peluh berada di bawah kawalan sistem saraf simpatik, nutrien yang menyokong fungsi sistem saraf, seperti vitamin B, dapat membantu mengurangkan gejala hiperhidrosis.

Sebilangan besar kes berpeluh berlebihan boleh dikaitkan dengan hiperhidrosis. Walaupun tidak membahayakan kesihatan, gangguan ini dapat memberi kesan emosional pada orang yang hidup dengan keadaan ini.

Tidak pasti apa yang menyebabkan berpeluh berlebihan. Walau bagaimanapun, kelenjar peluh diaktifkan oleh sistem saraf simpatik semasa tekanan menggunakan isyarat kimia. Orang dengan hiperhidrosis sangat sensitif terhadap isyarat ini, jadi mereka mengeluarkan lebih banyak peluh daripada orang biasa dalam keadaan serupa.

Tahukah anda, ternyata vitamin B kompleks mempunyai fungsi penting dalam pemeliharaan dan pengaturan sistem saraf. Tahap vitamin B kompleks yang rendah dapat mempengaruhi tindak balas badan terhadap tekanan. Tubuh menjadi sensitif terhadap perasaan kecemasan dan ketegangan, sehingga memicu peluh berlebihan. Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B dapat membantu mengurangkan atau mengawal gejala.

Itulah sebabnya, sangat disarankan untuk makan makanan semula jadi yang kaya dengan vitamin B kompleks seperti daging, unggas, makanan laut, telur, dan produk tenusu. Sumber sayur-sayuran vitamin B termasuk biji-bijian, sayur-sayuran berdaun, kacang, dan kacang polong. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan makanan tambahan yang digunakan bersama dengan diet seimbang. Anda boleh meminta doktor di aplikasi untuk mendapatkan cadangan suplemen yang betul.

Selain dapat bertanya kepada doktor melalui perkhidmatan tersebut panggilan video / suara atau berbual mengenai makanan tambahan dan penyakit hiperhidrosis yang betul, dalam aplikasi Anda juga boleh membeli makanan tambahan dan vitamin melalui perkhidmatan Farmasi Antar. Pesanan akan dihantar terus ke rumah anda dalam waktu kurang dari satu jam. Di samping itu, anda juga boleh memeriksa makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Sangat praktikal kan? Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.