Kesihatan

4 Jenis Kanser Tulang dan Cara Penyebarannya

Jakarta Hampir semua bahagian tubuh manusia boleh terkena barah, termasuk tulang. Kanser tulang adalah sejenis barah yang boleh berlaku pada sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Berdasarkan penyebabnya, barah tulang terbahagi kepada dua, iaitu barah tulang primer dan sekunder.

Kanser tulang primer adalah sejenis barah tulang yang timbul dan berkembang tepat di tulang. Sementara barah tulang sekunder adalah barah yang berasal dari bahagian tubuh yang lain, tetapi merebak ke bahagian tulang yang lain. Semua bahagian tulang mempunyai risiko barah, tetapi kebanyakannya terjadi pada kaki dan lengan.

Hingga kini, penyebab sebenar barah tulang belum diketahui. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa keadaan ini berlaku kerana perubahan atau mutasi pada struktur DNA yang berfungsi sebagai pengawal pertumbuhan sel. Ini menyebabkan sel terus tumbuh di luar kawalan dan menyebabkan penumpukan sel yang akhirnya menjadi tumor yang menyerang struktur tulang yang berdekatan.

Baca juga: Bukan hanya wang, simpanan tulang juga penting

Jenis Kanser Tulang

Jika dilihat dari lokasi di mana sel barah bermula, barah tulang dikelompokkan menjadi 4 jenis. Ada apa-apa?

1. Osteosarcoma

Kanser tulang jenis ini berlaku dan mula berkembang di hujung tulang panjang di tulang yang tumbuh secara aktif. Umumnya, barah tulang jenis ini menyerang tulang kering, paha, dan lengan. Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, osteosarcoma paling sering dijumpai pada remaja lelaki berusia 10-19 tahun.

2. Chondrosarcoma

Pertumbuhan sel barah chondrosarcoma berlaku pada sel tulang rawan, biasanya menyerang tulang paha, pelvis, tulang rusuk, bilah bahu, atau tulang lengan atas. Kanser tulang jenis ini biasanya menyerang orang yang berumur 40 tahun ke atas.

Baca juga: 6 Jenis Sukan untuk Tulang Belakang yang Kuat dan Sihat

3. Sarkoma Ewing

Kanser ini menyerang tisu saraf yang belum matang di sumsum tulang. Selalunya menyerang tulang di paha, tulang kering, dan tulang pinggul. Berbanding dengan orang dewasa, remaja lelaki lebih berisiko menghidap barah ini.

4. Chordoma

Kanser tulang ini sering muncul dan menyerang pangkal tengkorak. Kadang-kadang juga terdapat di tulang belakang. Lelaki berusia lebih dari 30 tahun mempunyai risiko yang lebih besar, sehingga 2 kali lebih tinggi untuk jenis kanser ini daripada wanita.

Bagaimana Kanser Tulang Menyebar

Sama seperti jenis barah yang lain, penyebaran barah ke tulang berlaku secara beransur-ansur. Tahap penyebaran barah tulang juga menentukan keparahan barah yang menyerang.

  • Tahap 1

Penyebaran barah paling awal adalah tahap 1. Pada tahap ini, sel barah baru menyerang satu bahagian tulang dan belum merebak ke bahagian lain.

  • Tahap 2

Pada peringkat ini, barah sebenarnya masih menyerang satu bahagian tulang. Tetapi secara amnya tahap aktiviti atau agresiviti barah mula dilihat pada tahap 2.

Baca juga: Lihat cara mengesan barah tulang pada kanak-kanak seawal mungkin

  • Tahap 3

Memasuki tahap 3, biasanya barah mula menunjukkan "keganasan". Pada tahap ini, barah telah mulai menyebar ke lebih dari satu kawasan, tetapi masih berada di tulang yang sama.

  • Stesen 4

Kanser tahap 4 biasanya mulai memakan tulang, dan merebak ke bahagian tubuh yang lebih luas. Pada tahap ini, barah tulang mungkin sudah mulai memakan organ lain seperti paru-paru, hati, atau otak.

Elakkan masalah tulang dengan mendapatkan pengambilan kalsium yang mencukupi. Selain makanan, anda juga boleh mendapatkan pengambilan kalsium dengan mengambil makanan tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan dan produk kesihatan lain dengan aplikasinya . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found