Kesihatan

Inilah Cara Yang Betul untuk Merawat Kaki Anjing

, Jakarta - Telapak kaki adalah salah satu bahagian tubuh anjing peliharaan yang perlu anda bersihkan dengan kerap. Terutama jika haiwan kesayangan anda gemar berjalan dan berlari ke mana sahaja.

Jalan-jalan kotor, penuh debu, lumpur dan kotoran lain tidak dapat menghalang anjing peliharaan anda bermain di luar rumah. Ini bererti anda harus bersiap-siap membersihkan apa sahaja yang terkena telapak kakinya sebelum membahayakan kesihatannya.

Inilah kaedah yang betul untuk merawat kaki anjing peliharaan:

  • Bersihkan dengan Lap basah

Lap bayi atau tisu basah dilabel sebagai selamat untuk haiwan peliharaan. Kerana, ada beberapa bahan kimia atau minyak wangi yang mungkin membahayakan haiwan.

Tujuannya adalah untuk membantu membersihkan kaki yang berlumpur, berpasir, atau berdebu dengan cepat. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menggunakan kain lap yang direndam dalam air sabun suam untuk membersihkan kaki yang sangat kotor.

  • Memandikannya

Tidak ada cara lain yang lebih bersih selain membersihkan cakar binatang peliharaan anda selain dengan memandikannya. Walaupun anda tidak perlu membasahi seluruh tubuhnya, mencuci kakinya dengan teliti untuk menghilangkan kotoran atau bahan berbahaya seperti garam jalanan kadang-kadang merupakan kaedah terbaik.

Sekiranya anjing anda kecil, anda mungkin boleh mencuci kaki di singki dan bukannya bak mandi. Sekiranya anjing anda besar, anda boleh mencuci kaki dengan semburan yang boleh ditanggalkan. Pastikan anda mengeringkan telapak kaki dengan teliti sebelum melepaskannya.

Baca juga: Penjelasan Lengkap Merawat Anak Anjing

  • Periksa Antara Kaki

Anda mungkin tergoda untuk segera membilas dan mengeringkan kaki anjing anda dengan cepat sehingga anda dapat meneruskan aktiviti lain. Walau bagaimanapun, habuk dan kotoran dapat menumpuk di antara jari kaki anjing anda, di sekitar dan di antara tuala wanita, dan di bawah kuku, yang boleh menyebabkan kerengsaan.

Buka jari kaki anjing anda dengan perlahan semasa anda membersihkannya untuk memeriksa kotoran, kemudian keringkan dengan teliti.

  • Mempunyai Tuala Dalam Jangkauan

Jalan berlumpur setelah hujan boleh menjadi kawasan permainan yang bagus untuk anjing anda, tetapi ia dapat meninggalkan jejak basah di rumah anda. Oleh itu, dengan menggunakan tuala dapat membantu anda mengeringkan kaki basah anjing anda, dan mengelakkan anjing anda tergelincir di lantai yang licin.

  • Periksa Luka

Setelah berjalan-jalan dengan anjing anda, Pamela Payne, seorang pembantu doktor haiwan dan pengarah program bantuan haiwan di Carrington College di Phoenix, mengesyorkan agar anda selalu memeriksa kaki anjing anda untuk luka atau lecet. Walaupun pada awalnya hanya luka kecil, tetapi luka dapat berkembang menjadi jangkitan jika tidak dirawat.

Sekiranya luka parah atau kelihatan dijangkiti, segera berjumpa doktor haiwan anda. Tetapi, jika luka itu kecil, anda boleh mengubatnya sendiri di rumah.

Mulakan dengan mencuci kaki anjing anda dengan air suam untuk memastikan semua kotoran hilang. Kaedah ini juga membantu anda melihat retakan kecil atau calar. Kemudian, bersihkan kawasan luka dengan antiseptik yang dicairkan.

Setelah membersihkan, keringkan cakar anjing dan sapukan sebilangan kecil semburan antiseptik atau antibakteria atau losyen berlabel untuk digunakan pada haiwan peliharaan. Anda boleh menutup luka dengan pembalut, tetapi biasanya ia tidak akan bertahan lama kerana anjing itu akan berlari dan melepaskannya.

  • Pastikan Rambut Anjing Kaki Pendek

Untuk baka berambut panjang, Helen Adler, anggota National Dog Groomers Association of America, mengesyorkan agar rambut di antara pembalut dan di sekitar bahagian kaki pendek untuk mengelakkan penumpukan kotoran.

Walau bagaimanapun, Adler tidak mengesyorkan memangkas cakar anjing anda sendiri, kerana kulit di kawasan ini sangat halus dan anda tidak mahu tuala wanita dipotong.

Sekiranya pemiliknya merasa dapat melakukannya dan anjing itu patuh, tidak boleh mencukur rambut di sekitar kaki anjing sendiri. Walau bagaimanapun, untuk mencukur rambut di alas kaki, lebih baik membiarkannya pengantin lelaki profesional.

Baca juga: Penjagaan Anjing Mengikut Jenis

  • Memakai Kasut Anjing

Salah satu kaedah termudah untuk melindungi kaki anjing anda dari kotoran adalah dengan membeli sepasang kasut untuk anjing tersebut. Mungkin anjing anda memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan kasut, tetapi dengan kesabaran dan sedikit penghargaan, kebanyakan anjing biasanya dapat menyesuaikan diri dengan baik.

Baca juga: 4 Cara untuk Menjaga Anjing Anda Tidak Mendapat Sakit Selepas Berjalan

Itulah cara yang betul untuk merawat kaki anjing yang boleh anda lakukan. Jangan lupa muat turun permohonan sekarang juga sebagai rakan yang menolong menjaga kesihatan anda dan keluarga anda.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. 7 Cara Membersihkan Kaki Anjing Anda.
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2020. 7 Cara Membersihkan Kaki Anjing Anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found