Kesihatan

Waspadalah terhadap 6 Gejala Berbahaya yang Selalunya Dialami oleh Wanita Hamil Trimester Ketiga

, Jakarta - Trimester ketiga adalah masa yang mendebarkan bagi pasangan yang menunggu kelahiran bayi mereka. Oleh itu, ia memerlukan perhatian dan penjagaan tambahan untuk mengelakkan risiko penyakit pada trimester ketiga kehamilan.

Terdapat gejala atau situasi yang perlu diperhatikan bersama dengan trimester kehamilan ketiga, termasuk yang berikut:

1. Pendarahan

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami pendarahan berat disertai dengan sensasi sakit perut yang teruk dan kekejangan haid, itu boleh menjadi tanda gangguan kehamilan trimester ketiga yang berbahaya. Terdapat beberapa kemungkinan mengapa keadaan ini boleh berlaku. Ini mungkin disebabkan oleh keadaan di mana plasenta tidak berada di tempat yang tepat, infeksi pada serviks atau rahim yang koyak. Sebenarnya tidak perlu menunggu pendarahan berlaku. Caranya, ketika wanita hamil merasakan kesakitan yang sangat teruk maka segera datang ke hospital untuk mendapatkan maklumat dan nasihat perubatan yang tepat.

2. Mual yang teruk

Mual semasa mengandung adalah keadaan biasa. Walau bagaimanapun, apabila loya disertai dengan muntah yang teruk, terutamanya cirit-birit, maka ini adalah tanda bahaya pada trimester ketiga kehamilan. Dalam beberapa keadaan, loya dan muntah yang teruk mungkin merupakan tanda bahawa ibu mempunyai preeklamsia. Terutama jika disertai dengan pembengkakan anggota badan dan masalah penglihatan dan pernafasan.

3. Tahap Aktiviti Bayi Berkurang

Secara amnya melangkah pada trimester ketiga kehamilan aktiviti janin akan lebih sengit. Pergerakan janin dapat dirasakan pada minggu ke-16. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk memperhatikan setiap kali bayi bergerak dengan kuat dan mengira setiap pergerakannya. Mengetahui jadual bergerak bayi akan menyedarkan ibu bila tahap aktiviti bayi menurun.

Secara amnya, bayi akan bergerak setelah ibu makan atau ketika minum minuman sejuk. Apabila bayi tidak bergerak selama dua jam atau kurang dari enam kali selama 24 jam, ini boleh menjadi penanda berbahaya.

4. Pengecutan pada awal trimester ketiga

Kontraksi yang berlaku pada awal trimester ketiga boleh menjadi tanda persalinan prematur. Mengalami kontraksi palsu pada awal trimester ketiga kehamilan adalah perkara biasa dan umumnya kontraksi ini tidak sengit dan akan hilang tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, jika kontraksi yang dirasakan oleh wanita hamil tidak hilang dan bertahan lebih dari empat kali dalam satu jam, kemudian disertai dengan pecahnya cairan ketuban, ini mungkin menunjukkan kelahiran awal.

5. Sakit Kepala yang teruk

Sakit kepala yang teruk disertai dengan sakit perut, gangguan visual dan pembengkakan pada trimester ketiga, mungkin merupakan tanda-tanda preeklamsia. Ini adalah keadaan yang serius dan berkembang menjadi keadaan yang membawa maut. Gangguan ini dicirikan oleh peningkatan tekanan darah dan protein berlebihan dalam air kencing yang biasanya berlaku selepas minggu ke-20 kehamilan.

6. Selsema

Selesema semasa trimester ketiga kehamilan selalunya merupakan gejala yang harus diperhatikan oleh wanita hamil. Ini boleh menjadi tanda bahawa keadaan atau stamina ibu tidak sesuai . Selesema yang berlaku pada trimester ketiga kehamilan boleh berkembang menjadi komplikasi berbahaya, seperti bronkitis dan radang paru-paru.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gejala kehamilan trimester ke-3 berbahaya yang biasanya dialami oleh wanita hamil, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Pemeriksaan Penting pada Kehamilan Trimester Ketiga
  • Senaman yang baik untuk Wanita Hamil Trimester Ketiga
  • Ini adalah Nutrien yang Wajib untuk Trimester Ketiga
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found