Kesihatan

Sakit belakang? Amaran Gejala Stenosis Tunjang

Jakarta - Tulang belakang adalah kumpulan tulang yang disebut vertebra yang berfungsi memberikan kestabilan dan menyokong bahagian atas badan. Kewujudan tulang belakang membolehkan badan dapat berpusing dan berpusing.

Sudah tentu, untuk berfungsi secara optimum, bahagian ini juga dilengkapi dengan saraf yang berjalan di sepanjang bukaan tulang belakang dan membawa isyarat arahan dari otak ke seluruh badan. Saraf ini dilindungi oleh tisu tulang dan sekitarnya. Sekiranya terdapat gangguan atau kerosakan, dampaknya juga dapat mengganggu pelbagai fungsi tubuh, seperti berjalan, sensasi, dan keseimbangan.

Apa yang Menyebabkan Stenosis Tunjang?

Salah satu masalah kesihatan yang menyerang bahagian tulang belakang ini adalah stenosis tulang belakang. Keadaan ini dicirikan oleh penyempitan tulang belakang, sehingga saraf tunjang dimampatkan.

Stenosis tulang belakang berlaku secara beransur-ansur. Namun, dalam keadaan teruk, akan terasa sakit di tulang belakang yang sangat mengganggu.

Baca juga: Inilah makna sakit belakang

Jadi, apa yang menyebabkan stenosis tulang belakang? Proses penuaan memainkan peranan penting dalam perkembangan stenosis tulang belakang. Apabila anda semakin tua, tulang belakang mungkin mulai menebal dan tulang mungkin membesar, yang akan memberi tekanan pada saraf.

Bukan hanya itu, keadaan perubatan seperti rheumatoid arthritis dan osteoartritis boleh menjadi penyebabnya, kerana keradangan yang berlaku disebabkan oleh kedua penyakit ini dapat memberi tekanan pada saraf tunjang. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , syarat-syarat lain yang disertakan, seperti:

 • Kecacatan tulang belakang sejak lahir;
 • Saraf tunjang secara semula jadi;
 • Scoliosis, tulang belakang yang melengkung;
 • Penyakit tulang Paget yang menyebabkan kerosakan tulang dan pertumbuhan semula yang tidak normal;
 • Tumor di tulang;
 • Achondroplasia, sejenis penyakit kerdil atau kerdil.

Baca juga: 3 Punca Sakit Belakang yang Tidak Diketahui

Sakit Tulang Belakang, Salah Satu Gejala Stenosis Tunjang

Imbasan CT atau MRI dapat memberikan bukti diagnostik yang kuat untuk stenosis tulang belakang. Walau bagaimanapun, penyakit ini sering berlaku tanpa gejala. Perkembangan secara beransur-ansur ini menunjukkan bahawa keadaan ini mungkin bertambah buruk dari masa ke masa.

Dipetik dari Klinik Mayo, Gejala stenosis tulang belakang cenderung berbeza-beza, bergantung pada bahagian badan yang menyempit dan saraf mana yang terjejas. Salah satu gejala khas stenosis tulang belakang adalah sakit pada tulang belakang.

 • Di Leher (Leher Leher)

Stenosis tulang belakang yang mempengaruhi kawasan ini sering menunjukkan gejala seperti mati rasa atau kesemutan di tangan, lengan, atau kaki.

Gejala lain termasuk kesukaran berjalan, masalah keseimbangan, sakit leher, dan dalam kes yang teruk, disfungsi usus atau pundi kencing yang menyebabkan ketidaksinambungan kencing.

 • Di Punggung Bawah (Lumbar Spine)

Sementara itu, jika penyempitan berlaku di kawasan lumbar, gejala termasuk kesemutan di kaki dan kaki menjadi lemah, sakit atau kekejangan yang menyerang salah satu atau kedua kaki ketika berdiri atau berjalan terlalu lama, dan biasanya reda ketika membongkok atau duduk, dan belakang sakit.

Baca juga: Mengakui Riket, Melemahkan Tulang pada Kanak-kanak

Sementara itu, halaman Kesihatan Tulang Belakang menyatakan, terdapat tiga peringkat yang biasanya terjadi pada orang dengan stenosis tulang belakang, iaitu:

 • Sakit, yang biasanya berlaku di leher atau punggung bawah, tetapi juga boleh menjadi sensasi seperti kejutan yang memancar ke lengan dan kaki.
 • Mati rasa atau kesemutan, yang berlaku di lengan, kaki, atau kawasan badan yang lain.
 • Kelemahan, yang dicirikan oleh kurangnya koordinasi pada lengan, kaki, atau bahagian badan yang lain.

Sakit belakang yang anda alami mungkin bukan stenosis tulang belakang, tetapi tidak ada salahnya pergi ke hospital untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Sekarang, pergi ke hospital lebih mudah dengan permohonannya , kamu tahu! Anda tidak perlu lagi menunggu lama untuk mendapatkan rawatan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Stenosis Tunjang.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Stenosis Tunjang.
Kesihatan Tulang Belakang. Diakses pada tahun 2020. Apakah Stenosis Tunjang?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found