Kesihatan

Radiologi Perubatan Nuklear, Apa Itu?

Jakarta - Apabila anda mendengar perkataan 'nuklear', perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah bom menakutkan. Namun, siapa sangka jika tenaga yang sering digunakan sebagai senjata perang juga mempunyai manfaat dalam dunia perubatan? Merupakan radiologi perubatan nuklear, salah satu bidang radiologi yang menggunakan tenaga nuklear sebagai rawatan barah. Rawatan ini juga terkenal sebagai terapi nuklear atau radionuklear.

Secara ringkas, terapi radionuklear digambarkan sebagai prosedur perubatan yang melibatkan haba dari tenaga nuklear, untuk diagnosis pencitraan dan terapi penyakit. Terapi ini menggabungkan 2 konsep teknologi, iaitu radiologi dan tenaga nuklear.

Radiologi adalah prosedur perubatan untuk mengimbas bahagian dalam badan menggunakan radiasi berseri atau gelombang (sama ada gelombang elektromagnetik, gelombang suara, atau gelombang ultrasonik yang sangat tinggi). Sementara itu, tenaga nuklear adalah haba yang dihasilkan dari reaksi pemisahan atom nuklear.

Baca juga: 5 Jenis Kanser Yang Boleh Dikesan Dengan Teknologi Nuklear

Dalam praktik dalam rawatan barah, radiologi berperanan dalam mencari dan memetakan lokasi keberadaan sel barah dan penyebarannya. Sementara panas dari nuklear bertindak sebagai konduktor bahan ubat untuk membunuh sel barah di kawasan sasaran tertentu.

Bagaimana ianya berfungsi?

Sebelum menjalani terapi, pesakit akan menjalani pencitraan badan untuk mengesan kehadiran atau lokasi sel barah dan kemungkinan metastasis. Kemudian doktor akan menyediakan jenis dan dos ubat radioisotop (sejenis ubat yang mengandungi sebatian radioaktif), yang disesuaikan dengan keadaan fizikal pesakit.

Setelah dinyatakan siap, ubat tersebut kemudian akan disuntik terus ke vena. Dalam beberapa minit, ubat ini akan bergerak ke lokasi sel barah yang telah menjadi sasaran. Terapi ini biasanya berlangsung hanya beberapa minit, dan sama sekali tidak menyakitkan.

Semasa menerima terapi, peserta akan diasingkan di bilik khas dan dimasukkan ke hospital sehingga mereka tidak mencemarkan persekitaran di sekitarnya sehingga tahap bahan radioaktif berada di bawah had normal (tidak berbahaya). Semasa rawatan, para peserta mungkin harus memakai topeng atau alat pelindung lain yang akan mencegah radiasi daripada menyerang bahagian badan yang lain.

Baca juga: Adakah Teknologi Pengimbasan Berasaskan Nuklear Lebih Tepat?

Walau bagaimanapun, bahan radiasi akan dikeluarkan secara semula jadi melalui peluh, air kencing, dan tinja. Itulah sebabnya para peserta juga akan dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan cecair semasa menjalani terapi radionuklear.

Adakah Lebih Berkesan daripada Kemoterapi?

Sebenarnya, kemoterapi dan terapi radionuklear berfungsi dengan cara yang berbeza. Kemoterapi dilakukan dengan menggunakan ubat khas yang dirancang untuk mensasarkan dan membunuh sel-sel barah yang cepat membelah. Walau bagaimanapun, ubat ini juga dapat membunuh sel-sel badan yang sihat dan normal. Itulah sebabnya kemoterapi boleh menyebabkan banyak kesan sampingan, seperti keguguran rambut dan pencernaan.

Sementara itu, radiasi panas nuklear dalam terapi radionuklear dapat disasarkan secara khusus untuk menargetkan kawasan yang lebih spesifik. Jadi, dos ubat yang digunakan secara langsung dapat memusnahkan sel barah dan metastasisnya, tanpa merosakkan tisu sihat dan normal di sekitarnya. Di samping itu, terapi ini berkesan untuk menjangkau semua sel tumor ganas di mana sahaja mereka berada.

Baca juga: Adakah Selamat Mengubati Kanser dengan Perubatan Nuklear?

Pada hakikatnya, setiap rawatan barah mempunyai faedah dan risiko tersendiri. Bincangkan dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan yang boleh dilakukan, untuk mendapatkan rawatan terbaik dan sesuai dengan keperluan anda.

Itulah sedikit penjelasan mengenai radiologi perubatan nuklear. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda barah, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk membuat pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan, anda tahu. Tunggu apa lagi? Mari muat turun aplikasi sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found