Kesihatan

Ini 6 Cara untuk Menjaga Kesihatan Reproduksi Lelaki

, Jakarta - Sistem pembiakan lelaki adalah salah satu bahagian tubuh yang paling penting. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kesihatan bahagian-bahagian ini, terutama bagi seseorang yang ingin mempunyai anak. Namun, banyak lelaki cenderung mengabaikan kesihatan pembiakan mereka, sehingga menyebabkan pelbagai jenis komplikasi dan penyakit.

Organ pembiakan lelaki terbahagi kepada dua bahagian, iaitu organ dalaman dan luaran. Organ-organ ini terdapat pada lelaki semasa lahir, tetapi kemampuan untuk membiak dapat berguna semasa remaja. Apabila ini berlaku, organ telah dapat menghasilkan air mani yang mengandungi sperma dan dapat digunakan untuk persenyawaan.

Beberapa perkara yang boleh mempengaruhi kesihatan pembiakan bergantung kepada diet, gaya hidup, keadaan perubatan, aktiviti harian yang anda lakukan, dan banyak faktor lain. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan bahagian pembiakan lelaki:

  1. Mengekalkan Gaya Hidup Sihat

Salah satu perkara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan saluran pembiakan lelaki adalah menjaga gaya hidup sihat, seperti menjalani diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur. Dengan memakan makanan yang kaya dengan nutrien, nutrien, dan rendah lemak dapat memberi kesan yang baik pada tubuh yang juga mempengaruhi bahagian pembiakan anda. Di samping itu, aktiviti fizikal yang teratur juga dapat memastikan sistem pembiakan tetap dalam keadaan baik.

Baca juga: Puasa bermanfaat bagi Kesihatan Reproduksi Lelaki

  1. Menjaga Kebersihan

Perkara lain yang boleh anda lakukan agar organ pembiakan anda tidak jatuh sakit adalah sentiasa menjaga kebersihan yang baik. Basuh alat kelamin anda secara berkala untuk mengelakkan penumpukan kotoran dan kuman pada alat kelamin yang berpotensi menyebabkan jangkitan. Di samping itu, pastikan juga memakai seluar dalam yang bersih dengan sering menukarnya jika dirasakan bahawa aktiviti yang dilakukan membuat banyak peluh.

  1. Berhenti merokok

Sebilangan besar pakar perubatan akan bersetuju bahawa merokok boleh menjadi faktor penyumbang utama disfungsi seksual pada lelaki. Juga disebutkan bahawa kebanyakan lelaki yang menderita disfungsi ereksi adalah perokok. Seseorang yang merokok boleh mengalami penyumbatan pada arteri kecil yang menyalurkan darah ke zakar, sehingga sukar untuk mengalami ereksi semasa hubungan seksual. Berhenti merokok sangat penting untuk menjaga kesihatan pembiakan yang baik.

Baca juga: Libido Boleh Mempengaruhi Kesihatan Reproduksi

  1. Mengehadkan Pengambilan Alkohol

Bahagian pembiakan seseorang boleh terjejas apabila orang itu minum alkohol. Seseorang yang minum alkohol berlebihan boleh menyebabkan penurunan pengeluaran testosteron, mati pucuk, dan penurunan pengeluaran sperma. Sekiranya anda ingin mengambil minuman beralkohol, minum dengan sederhana.

  1. Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat yang anda ambil

Anda dapat menjaga kesihatan pembiakan anda dengan selalu berbincang dengan doktor mengenai ubat yang anda ambil. Beberapa ubat yang menyekat saluran kalsium, antidepresan trisiklik, anti-androgen, dan ubat-ubatan lain boleh menyumbang kepada masalah kesuburan. Di samping itu, steroid anabolik boleh memberi kesan yang sama.

Baca juga: Kepentingan Pengetahuan Kesihatan Reproduktif untuk Remaja

  1. Mencegah Jangkitan Menular Seksual

Anda juga harus berusaha keras untuk mencegah jangkitan jangkitan seksual yang boleh menyebabkan pelbagai masalah. Jangkitan kelamin, seperti klamidia dan gonorea, boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki. Untuk melindungi diri anda, hadkan bilangan pasangan seksual yang anda ada dan gunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks. Juga, tetap dalam hubungan monogami dengan pasangan yang tidak dijangkiti.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan pembiakan pada lelaki. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found