Kesihatan

Gatal-gatal pada kanak-kanak Gejala Alahan Cuaca?

, Jakarta - Gatal-gatal yang muncul di permukaan kulit boleh menjadi gejala alergi cuaca sejuk. Penyakit ini dicirikan oleh penampilan lebam dan gatal pada kulit. Biasanya, gejala ini akan muncul dalam beberapa minit setelah penghidapnya terdedah kepada cuaca sejuk. Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, alahan cuaca sejuk biasanya berlaku pada remaja yang sedang meningkat dewasa.

Gejala gatal-gatal yang muncul disebabkan oleh keadaan ini biasanya akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan yang teruk atau mengganggu, gejala penyakit ini dapat diatasi dengan ubat anti-alergi. Selepas rawatan, gejala gatal-gatal dapat muncul kembali jika penghidapnya dalam cuaca sejuk. Oleh itu, cara untuk mencegah munculnya tenaga adalah dengan mengelakkan pendedahan pada suhu sejuk.

Punca Alahan Cuaca pada Kanak-kanak

Alergi sejuk boleh menyerang kanak-kanak, dan biasanya menjadi lebih baik dalam beberapa tahun. Namun, ada keadaan tertentu yang menyebabkan penyakit ini berterusan seumur hidup. Gejala utama penyakit ini adalah munculnya gatal-gatal, yang terdapat lebam pada kulit. Secara amnya, lebam berwarna merah dan gatal. Benjolan yang timbul dapat bervariasi dalam ukuran, dari sekecil kacang hijau, hingga selebar anggur.

Gejala gatal-gatal pada kulit muncul ketika penghidapnya terdedah kepada suhu atau udara sejuk. Gatal-gatal pada kanak-kanak sering muncul kerana terdedah kepada udara lembap dan berangin. Gejala ini biasanya akan muncul dan bertahan selama 2 jam, kemudian hilang sendiri. Selain gatal-gatal, alergi cuaca sejuk juga boleh mencetuskan gejala pembengkakan di bahagian badan yang menyentuh suhu sejuk, seperti tangan atau mulut.

Apabila terdedah kepada suhu sejuk, tubuh orang yang mengalami alahan akan melepaskan histamin kimia yang merupakan bahan yang mencetuskan reaksi alergi. Walaupun begitu, masih belum diketahui mengapa udara sejuk boleh menyebabkan reaksi alergi pada kulit. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami alahan cuaca, salah satunya adalah kulit sensitif.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, salah satunya adalah usia. Kanak-kanak dan remaja adalah kumpulan yang paling mudah terdedah kepada alahan cuaca sejuk. Walau bagaimanapun, alahan cuaca sejuk pada kanak-kanak biasanya akan sembuh dalam beberapa tahun. Risiko penyakit ini juga meningkat pada orang yang mempunyai penyakit tertentu, seperti barah atau hepatitis.

Dalam beberapa keadaan, alergi cuaca sejuk juga boleh berlaku kerana keturunan. Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa dengan alahan cuaca sejuk mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit yang sama.

Gatal-gatal yang muncul akibat keadaan ini biasanya akan hilang sendiri setelah beberapa ketika. Walau bagaimanapun, gejala yang menyusahkan dapat diatasi dengan mengambil ubat-ubatan tertentu. Memberi ubat juga disarankan pada penderita alergi cuaca sejuk yang mengalami reaksi alergi yang serius, seperti sesak nafas. Walau bagaimanapun, rawatan utama untuk keadaan ini adalah mengelakkan pencetus, iaitu pendedahan kepada suhu sejuk. Sekiranya anda terpaksa bergerak di tengah cuaca sejuk, anda boleh cuba mencegah gejala dengan mengambil ubat tertentu.

Ketahui lebih lanjut mengenai alahan cuaca sejuk dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Urtikaria sejuk.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Hives.
Medscape. Diakses pada 2019. Urtikaria (Gatal-gatal).
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found