Kesihatan

Penjagaan Pergigian yang Betul untuk Pengguna Pendakap Keramik

"Bagi pengguna pendakap seramik, mereka mesti bersiap dengan masalah kecil pada gigi mereka. Walaupun alat ortodontik ini bermanfaat untuk kesihatan gigi dan mulut, ia masih boleh merosakkan gigi jika anda tidak merawatnya dengan betul. Pastikan sentiasa membersihkan gigi selepas makan. Kerana kehadiran sanggur seramik, makanan dan bakteria boleh tergelincir di antara keduanya. "

, Jakarta - Sama seperti peralatan ortodontik yang lain, sanggur seramik mempunyai beberapa kekurangan bagi setiap pengguna. Walaupun pendakap gigi seramik adalah yang paling sesuai untuk anda, bersiaplah untuk menghadapi masalah kecil. Itulah pentingnya melakukan perawatan gigi yang betul untuk pengguna pendakap seramik.

Bagi pengguna pendakap, penting untuk mengikuti nasihat rawatan dari doktor gigi. Lebih-lebih lagi, sanggur seramik mempunyai beberapa kekurangan. Walaupun bahan yang digunakan pada pendakap seramik cukup kuat, ia masih boleh menyebabkan kerosakan pada gigi. Pendakap keramik mudah melelas pada gigi, tidak seperti pendakap keluli tahan karat. Oleh itu, apakah rawatan pergigian yang betul untuk pengguna periuk seramik?

Baca juga: 3 Tanda Anda Mesti Mempunyai Braces aka Braces

Rawatan untuk Pendakap Keramik

Walaupun sanggur seramik dirancang agar tahan lama, ia masih boleh dirosakkan oleh aktiviti, makanan, dan pilihan gaya hidup tertentu. Untuk memastikan rawatan pergigian yang anda lalui berjaya, maka rawatan sapuan seramik juga mesti dilakukan dengan betul, termasuk:

 1. Periksa Braces Sebelum Meninggalkan Klinik Pergigian

Sejurus selepas pendakap keramik dipasang, pastikan anda memeriksa bahagian tepi. Gunakan lidah anda untuk merasakan sapu keramik dengan jelas dan cari titik tajam atau perkara yang tidak selesa. Anda harus melakukan ini sebelum anda meninggalkan klinik, jadi doktor gigi akan membuat penyesuaian dengan segera.

Tanya juga doktor gigi anda tentang semua yang anda perlu ketahui mengenai rawatan. Anda harus tahu apa yang perlu dilakukan sementara menunggu janji temu anda yang seterusnya. Perkara yang perlu ditanyakan, misalnya:

 • Berapa lama pendakap seramik?
 • Rawatan apa yang harus dilakukan dengan sanggur seramik?
 • Adakah ia akan menyakitkan?
 • Apa prosedur lain yang harus diikuti?

Baca juga: Pakai pendakap, ini adalah rawatan yang boleh dilakukan

 1. Pastikan Mempunyai Bekalan untuk Rawatan Pendakap Keramik

Penting bagi pengguna pendakap seramik untuk mengetahui cara menjaga pendakap mereka tetap bersih dan kukuh. Terdapat banyak alat rawatan pendakap gigi yang dapat membantu menjaga kebersihan mulut. Beberapa contohnya adalah:

 • Lilin Gigi. Sebilangan besar pengguna pendakap seramik memerlukan lilin ortodontik. Ini adalah bahan semula jadi yang melindungi pendakap gigi daripada merosakkan gigi.
 • Peralatan kebersihan. Berus gigi tipis, flos air, dan pengikis lidah sangat bagus untuk membersihkan pendakap gigi. Yang paling penting, kebersihan mulut dijaga.
 • Penghilang rasa sakit di kaunter. Sekiranya anda merasa tidak selesa dari pendakap seramik, ambil ubat penghilang rasa sakit. Tanya doktor gigi anda mengenai ubat yang disyorkan. Anda juga boleh membeli ubat melalui aplikasi .
 1. Gosok gigi selepas makan

Jangan sesekali terlepas masa untuk menggosok gigi. Sisa makanan dan bakteria akan sangat mudah tergelincir pada gigi jika anda menggunakan pendakap gigi. Oleh itu, bersihkan gigi anda bila-bila masa, terutamanya selepas makan untuk mengelakkan penumpukan bakteria.

Baca juga: Pengguna pendakap perlu memberi perhatian kepada perkara ini

 1. Terus Berkomunikasi dengan Doktor Gigi

Jaminan terbaik dalam merawat pendakap dan gigi seramik dalam keadaan optimum adalah sentiasa berhubung dengan doktor gigi. Selain menjadualkan pemeriksaan gigi, segera hubungi doktor gigi anda apabila masalah timbul. Ini termasuk kesakitan, peralatan yang rosak, dan pendarahan yang jarang berlaku atau tidak ada. Pada hakikatnya, simpan kenalan doktor gigi anda sekiranya berlaku segera.

Anda juga boleh menghubungi doktor gigi melalui aplikasi . Sekiranya perlu, jadualkan lawatan ke doktor gigi di klinik pergigian terdekat melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang, supaya masalah kesihatan dapat dengan mudah mendapatkan jalan penyelesaian.

Rujukan:

Republik Pergigian & Ortodontik. Diakses pada tahun 2021. Merawat Pendakap Bersalut Seramik

Gigi Lima Barat. Diakses pada tahun 2021. 5 Hacks Dalam Menyelamatkan Rawatan Pendakap Keramik

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found