Kesihatan

Bilakah Masa yang tepat untuk mendapatkan Urutan Muka?

Jakarta - Pernahkah anda menyedari bahawa pergerakan wajah yang anda lakukan, seperti tersenyum, tertawa, dan mengunyah adalah bentuk latihan untuk otot wajah anda? Seperti otot-otot badan, penjagaan otot muka juga perlu dilakukan agar dapat berehat kembali. Jadi, bagaimana anda menjaga otot muka anda anjal dan sentiasa rileks? Salah satu cara yang boleh anda lakukan ialah mengurut wajah.

Malangnya, masih banyak wanita yang tidak mengetahui apakah urut wajah adalah perkara penting yang harus dilakukan. Sudah tentu, jika anda mahu kulit anda tegap dan kelihatan awet muda, ya! Rutin yang sibuk membuatkan mereka lupa untuk menjaga diri mereka sendiri, terutamanya penjagaan wajah. Tidak hairanlah wajah berakhir dengan keriput dan tanda penuaan yang lain.

Kemudian, bilakah waktu yang tepat untuk melakukan urutan muka?

Nah, ini adalah soalan yang sering diajukan oleh banyak wanita. Bilakah sebenarnya urutan wajah yang terbaik untuk dilakukan? Sebilangan besar daripada anda mesti melakukannya lebih kerap ketika anda mempunyai masa lapang, misalnya pada hujung minggu. Lalu, adakah itu salah? Sudah tentu tidak. Namun, ternyata masa yang paling disyorkan untuk melakukan urutan wajah adalah setelah anda selesai menjalani rutin penggunaan penjagaan kulit.

Baca juga: Ketahui Penggunaan Gua Sha untuk Urutan Muka

Setelah menyelesaikan rutin penjagaan kulit , melakukan urutan wajah akan menjadikan produk kecantikan yang anda gunakan diserap dengan lebih sempurna. Sebabnya, kulit akan berfungsi dengan lebih berkesan kerana peredaran darah menjadi lebih lancar setelah anda melakukan urutan. Setelah menggunakan serum dan pelembap, lakukan urutan ringan, lembut, dan perlahan di seluruh wajah.

Namun, berhati-hatilah dengan produk kecantikan yang anda gunakan, OK! Jangan memilih produk yang salah kerana boleh memberi kesan pada kerosakan kulit wajah, seperti kerengsaan. Sentiasa perhatikan dan berhati-hati dengan kandungan produk yang anda gunakan. Sekiranya kerengsaan berlaku, anda mesti segera mendapatkan rawatan. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi Jadi tidak perlu beratur di hospital lagi.

Baca juga: Ini adalah Petua Penjagaan Kecantikan untuk Kulit Cerah

Jadi, berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan urutan muka? Sebenarnya, masa yang dapat anda habiskan adalah berbeza-beza. Anda boleh melakukan urutan wajah ringan setelah menggunakan produk kecantikan selama lebih kurang 2 minit. Namun, jika anda mempunyai lebih banyak masa lapang, anda boleh melakukan antara 10 hingga 15 minit setiap hari. Tidak, tidak perlu pergi ke klinik kecantikan. Anda juga boleh melakukannya sendiri di rumah!

Baca juga: 7 Petua Penjagaan Wajah Bosan

Kelebihan melakukan urutan muka

Anda bukan sahaja menjadikan otot muka lebih rileks, urutan wajah rutin juga memberi banyak manfaat untuk kulit wajah anda, anda tahu. Ada apa-apa?

  • Melancarkan peredaran darah. Mengurut kulit wajah akan membuat saluran darah melebar, sehingga peredaran darah menjadi lebih lancar.
  • Menghalang kemunculan kedutan di wajah. Melonggarkan otot atau membebaskan otot muka dari kekejangan akan mencegah kedutan yang menyebabkan penuaan pramatang.
  • Penyerapan produk kecantikan akan dimaksimumkan. Peredaran darah yang lebih cekap pada otot muka selepas urutan wajah akan menjadikan produk kecantikan yang anda gunakan menyerap dengan lebih optimum.
Rujukan:
Diri. Diakses pada tahun 2019. Cara Memberi Diri Sendiri Urutan Wajah Peringkat Spa di Rumah.
Byrdie. Diakses pada tahun 2019. Urut Muka Sangat Baik untuk Kulit Anda.
Nilon. Diakses 2019. Mengapa Anda Harus Memulakan Hari Anda dengan Urutan Muka.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found