Kesihatan

Apa yang Berlaku pada Tubuh Semasa Pengebirian Kimia

Jakarta - Joko Widodo sebagai Presiden Republik Indonesia menandatangani Peraturan Pemerintah (PP) tentang Pengebirian untuk Pemangsa Seksual, yang dinyatakan dalam PP Nomor 70 tahun 2020 pada 7 Desember 2020. PP mengatur Prosedur Pelaksanaan Kimia Pengebirian, Pemasangan Alat Pengesanan Elektronik, Pemulihan, dan Pengumuman Identiti Pelaku Kekerasan Seksual Terhadap Kanak-kanak.

Seperti namanya, peraturan yang dibuat oleh pemerintah berlaku untuk pelaku kekerasan seksual, cabul, dan tindakan ancaman kekerasan seksual terhadap anak-anak. Hukuman itu sendiri adalah pengebirian kimia yang telah melalui beberapa tahap, seperti klinikal, kesimpulan, dan prosedur pelaksanaannya. Jadi, apakah kesan sampingan pengebirian kimia pada badan? Sebelum mengetahuinya, pertimbangkan terlebih dahulu penjelasan lengkap mengenai pengebirian kimia.

Baca juga: Apa yang Berlaku Apabila Zakar Dibuang Kerana Kanser Zakar?

Pengilangan Kimia dan Penjelasan Penuh

Pengebirian, atau prosedur yang dikenali sebagai orchiectomy, adalah prosedur pembedahan untuk membuang satu atau kedua buah zakar pada lelaki. Testis adalah organ yang berfungsi menghasilkan sperma dan hormon lelaki (testosteron). Pengebirian kimia akan mengubah fungsi alat kelamin lelaki, mulai dari tahap kesuburan hingga keinginan untuk melakukan hubungan seks. Pengebirian kimia berbeza dengan pengebirian yang dijelaskan sebelumnya.

Pengebirian kimia adalah prosedur yang dilakukan dengan menyuntikkan bahan kimia yang bersifat anti-androgen, yang merupakan sejenis ubat yang dapat menurunkan kadar hormon androgen dalam tubuh. Pemberian ubat dalam prosedur ini dapat dilakukan melalui pil atau suntikan ke dalam tubuh pelaku kejahatan seksual. Berbeza dengan pengebirian pada umumnya, pengebirian kimia adalah prosedur yang tidak mengubah bentuk fizikal alat kelamin lelaki.

Tetapi secara umum, pengebirian kimia sama dengan pengebirian pada umumnya, iaitu melemahkan hormon testosteron dengan menurunkan tahap androgen dalam aliran darah lelaki. Apabila tahap androgen dalam badan menurun, seseorang akan mengalami penurunan keinginan seksual untuk melakukan hubungan seks. Hukuman ini sesuai untuk pemangsa untuk mengurangkan khayalan seksual mereka, sehingga kejahatan seksual dapat ditekan.

Baca juga: Lobotomi: Amalan Mengubati Gangguan Mental Kini Dilarang

Kenali Kesan Sampingan Pengebirian Kimia pada Badan

Seperti prosedur perubatan lain, pengebirian kimia tidak bebas dari kesan sampingan yang boleh berlaku. Jadi, apakah kesan sampingan pengebirian kimia pada badan? Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku:

 • penurunan keinginan seksual,
 • Kesukaran mencapai ereksi
 • Ukuran testis menurun,
 • Air mani yang dihasilkan menurun dalam jumlah,
 • Keguguran rambut ,
 • Selalunya berasa letih
 • kehilangan jisim otot,
 • Berat badan berlebihan, malah kegemukan,
 • Kehilangan tulang,
 • mood tiba-tiba berubah,
 • Mudah dilupakan,
 • Kekurangan darah, atau anemia.

Baca juga: Pengebirian Kimia, Hukuman untuk Jenayah Seksual

Pengebirian kimia biasanya dilakukan dengan menyuntik ubat setiap tiga bulan, serta beberapa ubat yang disuntik selama setahun. Salah satu jenis ubat yang disuntik adalah leuprorelin , yang digunakan untuk mengatasi kesulitan dalam mengendalikan gairah seksual, fantasi seksual atau dorongan, serta kesedihan atau keinginan untuk melampiaskan keinginan seksual yang berbahaya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pengebirian kimia, sila tanyakan kepada doktor secara langsung dalam permohonan , ya.

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Pengebirian Kimia untuk Pelaku Seksual: Pandangan Pakar Perubatan.
Jurnal.fh.unsri.ac.id/. Diakses pada tahun 2021. FUNGSI FALSAFAH KASTRASI KIMIA UNTUK PEGAWAI KEKERASAN SEKSUAL TERHADAP ANAK.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found