Kesihatan

Ketahui 4 Khasiat Bayam Merah yang Jarang Diketahui

"Manfaat bayam merah untuk kesihatan tidak jauh dari bayam hijau yang biasa anda makan. Sebatian yang terkandung dalam bayam merah dianggap dapat meningkatkan kadar hemoglobin, menjaga kadar gula darah untuk mempertahankan daya tahan. "

, Jakarta - Bayam adalah salah satu jenis sayur yang tumbuh subur di Indonesia. Sayuran yang satu ini sering anda makan setiap hari. Jika dibandingkan dengan bayam hijau, bayam merah tidak lebih popular. Walau bagaimanapun, faedah bayam merah tidak kurang jauh dari bayam hijau.

Jadi, apa perbezaan antara bayam hijau dan bayam merah? Sebenarnya, perbezaannya tidak begitu besar. Bayam merah mengandungi pigmen betacyanin dan anthocyanin yang lebih tinggi daripada bayam hijau. Ayuh, ketahui pelbagai faedah kesihatan bayam merah.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Memproses Bayam

1. Meningkatkan Tahap Hemoglobin

Hemoglobin adalah sel darah merah yang kaya dengan zat besi. Sel darah jenis ini mempunyai fungsi penting dalam mengangkut oksigen ke seluruh badan. Kekurangan hemoglobin boleh membuat anda letih dan lemah. Nah, bayam merah mengandungi zat besi yang cukup tinggi sehingga dapat meningkatkan kadar hemoglobin dalam badan.

2. Mengekalkan Tahap Gula Darah

Gula darah yang tidak terkawal adalah salah satu penyebab utama diabetes. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Tropika Penyelidikan Farmaseutikal menunjukkan bahawa bayam merah mempunyai sifat antidiabetik. Bukan hanya itu, bayam merah juga mengandungi tanin dan polifenol yang dapat mengekalkan kadar trigliserida.

Baca juga: 3 Resipi Makanan Sihat Dibuat dari Bayam

3. Antioksidan yang tinggi

Bayam merah mempunyai kandungan antioksidan polifenol yang tinggi. Sekiranya dimakan secara berkala, tubuh akan dilindungi dari kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Anda harus sedar akan kerosakan sel tubuh kerana boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, saluran darah, dan barah.

4. Meningkatkan Daya Tahan

Bukan hanya antioksidan, bayam merah juga mengandung vitamin C yang mampu mengatasi jangkitan dan mempercepat proses penyembuhan ketika anda sakit. Vitamin C juga dapat menangkal radikal bebas yang berkaitan dengan penyakit kronik.

Baca juga: Makan Banyak Bayam Membuat Gout, Benarkah?

Anda juga boleh mendapatkan keperluan vitamin C dengan mengambil makanan tambahan. Sekiranya anda memerlukannya, periksa keperluan vitamin dan makanan tambahan anda di kedai kesihatan . Dapatkan vitamin dan makanan tambahan yang anda perlukan segera dan jangan tunggu sehingga anda jatuh sakit. Muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Manfaat kesihatan dan nilai pemakanan bayam.

Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Manfaat Kesihatan Bayam, Menurut Pakar Pemakanan.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Bayam: Manfaat Kesihatan, Fakta Pemakanan (& Popeye).
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found