Kesihatan

Berlari atau berbasikal, mana yang berkesan untuk menurunkan berat badan?

Jakarta - Latihan adalah salah satu kunci kejayaan menurunkan berat badan, selain mengatur diet. Di antara banyak jenis, berlari dan berbasikal adalah dua yang paling biasa. Namun, antara berlari dan berbasikal, mana yang lebih berkesan untuk menurunkan berat badan?

Sekiranya dinilai secara umum, berlari menggunakan lebih banyak otot, sehingga lebih banyak kalori juga dibakar. Sementara itu, berbasikal mempunyai lebih banyak kelebihan dari segi keselamatan lutut dari risiko kecederaan. Dalam satu jam, berlari dapat membakar sekitar 566-839 kalori, sementara berbasikal dapat membakar sekitar 498-738 kalori dalam setiap jam.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Berlari dan Berbasikal Sama Berkesan dalam Menurunkan Berat Badan

Bercakap tentang menurunkan berat badan, kemudian menghubungkannya dengan jenis senaman lain, tentu saja berlari atau berbasikal adalah perkara yang baik dan berkesan untuk dilakukan

Walau bagaimanapun, perkara yang terbaik dan cepat untuk menurunkan berat badan, adalah berkaitan dengan setiap orang. Kerana, perlu juga melihat kaedah diet atau pola makan yang diterapkan.

Belum lagi, metabolisme dan keadaan badan setiap orang boleh berbeza. Ada yang menurunkan berat badan dengan cepat, ada yang mengambil masa lebih lama. Jadi, penilaian latihan berjalan atau berbasikal yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan adalah relatif. Maksudnya, semuanya kembali kepada setiap orang.

Daripada hanya berpegang pada jenis latihan yang menurunkan berat badan dengan cepat, anda perlu menyesuaikan jenis latihan dengan keadaan badan anda. Sekiranya anda tidak pernah bersenam sebelumnya, tentunya dengan segera berlari harus dielakkan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan sendi lutut anda, atau mengalami kegemukan, maka berbasikal mungkin merupakan pilihan terbaik untuk berlari. Selanjutnya, anda harus berjumpa doktor. Awak boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor, mengenai jenis senaman apa yang paling sesuai untuk keadaan dan kesihatan badan anda.

Baca juga: Lakukan 3 petua sukan ini agar anda tidak cedera

Pilihan Sukan lain untuk Menurunkan Berat Badan

Terdapat banyak jenis senaman yang boleh dipilih untuk menurunkan berat badan. Bukan hanya berlari dan berbasikal.

Perkara yang paling penting untuk diingat adalah, bersukan dengan disiplin, tidak semestinya melakukan aktiviti dengan intensiti tinggi. Selain berlari dan berbasikal, berikut adalah pilihan latihan yang dapat membantu menurunkan berat badan:

1. Jalan Kasual

Bukan hanya senang dilakukan, berjalan santai juga tidak kurang berkesan untuk menurunkan berat badan. Oleh itu, cubalah berjalan-jalan di sekitar rumah sekurang-kurangnya 30 minit, 3-4 kali seminggu.

2. Berenang

Berenang juga merupakan jenis senaman untuk diet yang kuat untuk menurunkan berat badan. Semasa berenang, badan akan tetap berpeluh. Walaupun anda tidak dapat melihat peluh kerana bercampur dengan air.

3. Latihan Selang

Latihan selang atau latihan selang intensiti tinggi (HIIT), adalah sukan dengan jangka masa pendek, tetapi intensiti tinggi. Biasanya, latihan selang dilakukan selama 10-30 minit, tetapi jumlah kalori yang dibakar sangat tinggi.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

4. Yoga

Walaupun kelihatan sederhana, pergerakan yoga dapat membakar kalori, sehingga membantu menurunkan berat badan. Yoga juga bermanfaat untuk kesihatan mental. Jadi, tidak ada salahnya mencuba sukan ini semasa anda menjalani diet.

5. Pilates

Sama seperti yoga, Pilates juga dapat menjadi pilihan latihan untuk menurunkan berat badan. Perkara yang baik ialah pergerakan Pilates dapat disesuaikan dan mudah dilakukan, menjadikan anda lebih konsisten dalam melakukannya.

6. Angkat Berat

Mengangkat berat juga merupakan salah satu jenis senaman yang paling berkesan untuk berdiet, dan bahkan boleh dilakukan di rumah jika anda mempunyai peralatan. Selain menurunkan berat badan, mengangkat berat juga dapat menguatkan dan merangsang pertumbuhan otot.

Itulah beberapa pilihan latihan untuk menurunkan berat badan. Anda boleh memilih mana yang paling anda sukai dan tentu saja mengikut keadaan fizikal dan kesihatan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Latihan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah latihan terbaik untuk menurunkan berat badan?