Kesihatan

Inilah Yang Berlaku Sekiranya Anak Anda Mendapat Vaksin Palsu

Jakarta - Akhir-akhir ini, ibu bapa mungkin merasa gelisah dan cemas ketika ingin membawa anak mereka untuk mengambil bahagian dalam imunisasi. Sebabnya kini ada kabar angin mengenai vaksin palsu. Penemuan ini pasti membuatkan minat ibu bapa terhadap imunisasi menurun.

Sebenarnya, pemberian vaksin (vaksinasi) terutamanya kepada kanak-kanak sangat digalakkan dan boleh dikatakan wajib, anda tahu. Vaksinasi bertujuan memberi imuniti kepada anak-anak untuk melawan serangan virus yang menyebabkan penyakit. Vaksin ini diberikan mengandungi virus yang menyebabkan penyakit tertentu yang telah dilemahkan. Sehingga virus tersebut tidak lagi dapat menyebabkan jangkitan pada orang yang terdedah kepada virus tersebut. Oleh itu, akan lebih baik jika vaksinasi diberikan seawal mungkin.

Kesan Vaksin Palsu

Vaksin pasti mengandungi "virus" yang akan melawan virus lain di dalam badan. Dengan kata lain, vaksin dapat menjadikan sistem imun seseorang lebih baik. Namun, jika vaksin yang diberikan tidak mengandungi "virus" yang mencukupi untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Sudah tentu ini akan memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Namun, harus diingat bahawa pemberian vaksin palsu bergantung pada kandungan apa yang ada dalam cairan palsu. Sekiranya vaksin mengandungi bahan berbahaya, kemungkinan vaksin palsu juga akan memberi kesan negatif kepada kanak-kanak.

1, Badan Jadi Tidak Kekal

Kesan vaksin palsu yang paling mungkin berlaku pada kanak-kanak adalah bahawa kanak-kanak tidak kebal terhadap jenis penyakit tertentu. Contohnya, jika anak diberi vaksin terhadap influenza, jika vaksin yang diberikan palsu, tubuh tidak akan tahan dalam mencegah jangkitan virus selesema . Sekiranya ini berlaku, perlu mempertimbangkan semula pemberian vaksin kepada anak itu lagi.

2, Risiko Jangkitan pada Kanak-kanak

Selain tidak mempunyai kekebalan sama sekali, vaksin palsu juga dapat menyebabkan anak-anak mengalami jangkitan. Ini mungkin berlaku kerana vaksin palsu mungkin dibuat dengan proses yang tidak steril dan tidak mempunyai prosedur standard untuk vaksin sebenar.

Pembuatan vaksin tidak steril dapat menyebabkan penumpukan kuman dan bakteria dalam cairan yang dihasilkan. Dan jika cecair seperti ini disuntik ke dalam tubuh manusia, ia boleh menyebabkan jangkitan.

Pada dasarnya sukar untuk membezakan vaksin mana yang asli atau vaksin palsu. Tetapi jika ibu menemui gejala jangkitan, yang paling teruk ialah vaksin yang diberikan kepada anaknya mungkin bukan vaksin yang tepat.

Gejala Jangkitan Kerana Vaksin Palsu

Terdapat beberapa gejala jangkitan yang dapat diketahui, termasuk demam tinggi, degupan jantung tidak teratur dan cenderung lebih cepat, sesak nafas dan nafsu makan menurun. Jangkitan itu juga boleh membuat anak mengadu kesakitan atau menjadi lebih rewel.

Namun, jika demam tidak disertai dengan gejala lain, anda tidak perlu terlalu risau. Terutama jika tidak ada gejala penurunan selera makan. Harap maklum bahawa demam adalah gejala biasa yang berlaku dengan jenis vaksin tertentu.

Jadi, ibu bapa harus lebih bijak dalam menentukan keperluan anak-anak mereka untuk mendapat imunisasi. Dengan memberi imun ibu bapa dapat mengelakkan anak-anak mendapat penyakit serius yang mungkin berbahaya. Terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dicegah dengan imunisasi seperti polio, campak, difteria, tuberkulosis, dan hepatitis B. Ingat, sebelum melakukan imunisasi, dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai vaksin yang diberikan kepada anak kecil anda. Tidak ada yang salah dengan bertanya kepada doktor mengenai jenis vaksin sehingga jenama terpakai. Ini dilakukan agar ibu bapa lebih mengetahui kemungkinan pemberian vaksin palsu kepada anak-anak semasa imunisasi. Anda boleh bertanya melalui aplikasi dan hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual.

Muat turun permohonan sekarang dan juga dapatkan kemudahan membeli ubat, vitamin, atau makanan tambahan yang anda perlukan melalui perkhidmatan farmasi penghantaran. Pesanan akan sampai di destinasi dalam satu jam, anda tahu. Di samping itu, ibu juga boleh melakukan ujian kesihatan yang diperlukan dengan membuat janji temu dengan kakitangan makmal melalui e-mel pada waktu dan tempat yang ditentukan, jadi anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah lagi .