Kesihatan

Ketahui Perbezaan antara COVID-19, dengan SARS dan MERS

, Jakarta - Sebelum ada COVID-19, beberapa penyakit lain juga telah terjadi yang disebabkan oleh virus korona, iaitu SARS dan MERS. Selain itu, ketiga-tiga penyakit ini juga menyerang saluran pernafasan dan menyebabkan kesan buruk ketika ia berlaku. Oleh itu, setiap orang harus mengetahui perbezaan antara COVID-19, SARS, dan MERS sekiranya berlaku. Inilah ulasan yang lebih lengkap!

Perbezaan Antara COVID-19, SARS, dan MERS

Corona virus (CoV) adalah sejenis virus yang mempunyai mahkota di luar lonjakan protein ketika dilihat di bawah mikroskop elektron. Virus jenis ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit berkaitan pernafasan pada manusia dan haiwan. Telah diketahui bahawa hanya tujuh coronavirus yang dapat menjangkiti manusia. Empat daripadanya boleh menyebabkan beberapa gangguan yang disebut selesema, MERS, SARS, dan COVID-19.

Baca juga: Inilah sebab COVID-19 lebih mudah menular daripada SARS

Untuk penyakit COVID-19, jenis ini sebelumnya hanya terdapat pada haiwan sehingga dapat dikesan pada manusia pada tahun 2019. Gangguan yang disebabkan oleh penyakit ini telah menyebabkan wabak yang mengakibatkan berjuta-juta orang kehilangan nyawa di seluruh dunia. Walaupun begitu, semua orang harus mengetahui perbezaan antara COVID-19, SARS, dan MERS. Inilah penjelasannya:

1. Asal

COVID-19, SARS, dan MERS semuanya disebabkan oleh virus yang pada mulanya hanya menyerang haiwan. Dengan hubungan erat antara manusia dan haiwan, virus dapat berubah dan berpindah ke manusia. Jenis virus dari COVID-19 adalah SARS-CoV-2 yang dikatakan berasal dari pasar haiwan di China. Dari DNA virus, 96 peratus sama dengan gangguan yang berlaku pada kelawar. Selepas itu, ia merebak ke seluruh dunia.

Di SARS, penyakit ini dapat menyebabkan gangguan pernafasan yang pertama kali ditemukan juga di China pada Februari 2003. Setelah itu, ia merebak ke beberapa negara, seperti Amerika Utara, Amerika Selatan, Eropah, dan Asia. Jumlah kes yang direkodkan lebih daripada 8,000 orang. Didapati bahawa SARS berasal dari kelawar dan kemudian menjangkiti musang sawit yang akhirnya menular ke manusia.

Di MERS-CoV, unta adalah penyebab utama gangguan ini. Coronavirus yang menyebabkan sindrom pernafasan ini berlaku di Timur Tengah dengan kes pertama dicatatkan pada tahun 2012 di Arab Saudi. Penyebaran berlaku di negara-negara yang berada di Semenanjung Arab.

Baca juga: Apakah gejala yang muncul ketika anda menghidap MERS?

2. Gejala yang timbul

Virus korona yang menyerang manusia boleh menyebabkan masalah pernafasan. Oleh itu, gejala yang timbul boleh serupa antara satu sama lain walaupun terdapat sedikit perbezaan. Dalam COVID-19, gejala yang timbul adalah:

 • Demam atau menggigil.
 • Batuk dan / atau sesak nafas.
 • Sakit tekak.
 • Kehilangan rasa atau bau (anosmia).
 • Kesesakan hidung atau hidung berair.
 • Cirit-birit.

Sebilangan besar orang mempunyai gejala ringan atau tidak ada gejala sama sekali, tetapi ada yang boleh terjejas teruk, memerlukan rawatan di ICU. Penyakit teruk yang boleh berlaku, termasuk kegagalan pernafasan akut, sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS), dan radang paru-paru.

Untuk SARS, gejala yang boleh timbul termasuk:

 • Selalunya bermula dengan demam.
 • Sakit kepala.
 • Badan yang terasa tidak selesa secara keseluruhan.
 • sakit.
 • Cirit-birit.

Selepas 2-7 hari, orang dengan SARS boleh mengalami batuk, dan kebanyakannya terus mengalami radang paru-paru.

Kemudian, gejala MERS adalah:

 • Demam atau menggigil.
 • Batuk.
 • Susah bernafas.
 • Mual atau muntah.
 • Cirit-birit.

Sebilangan orang mempunyai gejala ringan atau tidak, tetapi banyak yang mengalami radang paru-paru atau kegagalan buah pinggang.

3. Kaedah Penghantaran

Virus yang menyebabkan ketiga penyakit ini, cara penularan dari satu orang ke orang lain melalui titisan pernafasan. Ketika penghidap batuk, bersin, atau bercakap, titisan kecil keluar dari hidung dan mulut bersama dengan virus. Apabila zarah virus korona terbang di udara dan disedut oleh orang lain, penularan telah berlaku.

Baca juga: Pernah Menular, Inilah Fakta Mengenai SARS

Kerana ukurannya, tetesan pernafasan ini tidak dapat melayang jauh, hanya beberapa meter. Oleh itu, setiap orang mesti mengelakkan hubungan rapat dengan seseorang yang berisiko menghidap penyakit ini. Selain itu, memakai topeng muka dapat mencegah titisan air mengalir, serta melindungi orang lain. Pada jangkitan koronavirus lain, ia ditularkan dengan cara yang sama, tetapi pada kadar yang berbeza.

Selain itu, jangkitan SARS-CoV-2 nampaknya menyebar dengan lebih cepat daripada dua yang lain. Walau bagaimanapun, kadar kematian jauh lebih rendah daripada SARS (9.5 peratus) dan MERS (34.4 peratus). Walaupun COVID-19 mempengaruhi lebih banyak orang, kadar kematiannya lebih rendah.

Itulah perbezaan antara COVID-19, SARS, dan MERS yang perlu anda ketahui. Dengan mengetahui hal ini, pengetahuan mengenai gangguan yang disebabkan oleh virus korona dapat meningkat. Selain itu, dengan vaksinasi dalam waktu dekat, pandemi yang berlaku juga diharapkan akan berakhir sehingga kehidupan kembali normal.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai SARS, MERS, dan COVID-19, doktor dari sedia membantu untuk menjawabnya. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , semua soalan dapat dijawab. Oleh itu, segera muat turun aplikasi di telefon pintar anda sekarang!

Rujukan:
Panduan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 vs. SARS vs. MERS: bagaimana mereka berbeza?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 vs. SARS: Bagaimana Mereka Berbeza?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found