Kesihatan

Inilah sebab mengapa roti dan susu menjadi makanan ringan setelah menderma darah

, Jakarta - Roti dan susu yang diberikan setelah menderma darah sebenarnya bukan sekadar makanan ringan. Roti dan susu diberikan untuk meningkatkan kadar gula dalam darah. Selain menjadi sumber tenaga, susu dapat membantu menggantikan cecair yang hilang akibat pendermaan darah.

Roti juga dapat membekalkan keperluan karbohidrat dan meningkatkan tenaga, agar penderma tidak terlalu lemah. Menderma darah bukan sahaja mengurangkan jumlah darah tetapi juga zat penting dalam badan. Namun, sudah tentu ia akan diganti ketika sel darah merah baru terbentuk.

Proses pembentukan sel darah merah baru memerlukan masa. Semasa menunggu, anda memerlukan pengambilan yang dapat memberi tenaga lebih cepat. Itulah sebabnya makanan ringan seperti roti dan susu adalah bahagian penting dalam menderma darah.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda perlu menderma darah secara berkala

Makanan Diperlukan Sebelum dan Selepas Derma Darah

Sebelum menderma darah, anda perlu menjalani pemeriksaan untuk menentukan tahap hemoglobin anda. Jumlah hemoglobin yang mencukupi dalam darah dapat membantu mengangkut oksigen ke tisu badan. Sekiranya pemeriksaan menunjukkan bahawa hemoglobin anda terlalu rendah, anda tidak digalakkan menderma darah.

Oleh itu, makan tepat sebelum dan selepas pendermaan darah sangat diperlukan. Ini akan memastikan anda mempunyai jumlah hemoglobin (dalam darah) yang mencukupi untuk menderma, dan juga mencegah keletihan berlebihan setelah menderma.

Baca juga: 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Darah

Jadi, jenis makanan apa yang disyorkan sebelum dan selepas pendermaan darah? Sebaiknya makan makanan rendah lemak sebelum menderma darah. Anda lihat, jika anda makan makanan tinggi lemak, ini boleh menghalang proses ujian darah. Sebagai gantinya, anda boleh makan sepotong buah kecil, atau semangkuk susu rendah lemak.

Anda juga boleh makan makanan yang kaya dengan vitamin C, kerana vitamin C dapat membantu tubuh menyerap zat besi. Pengambilan vitamin C dapat diperoleh dengan memakan jeruk, anggur, dan jus buah lain.

Untuk mengekalkan fungsi tubuh yang sihat selepas penderma, tubuh mesti membuat sel darah baru. Penggunaan makanan yang diperkaya dengan zat besi dapat memberi anda pengambilan zat besi yang mencukupi untuk mengekalkan jumlah sel darah merah.

Makanan seperti bayam, ikan, daging merah, ayam, kismis dan kacang. Selain zat besi, makanan yang mengandungi folat juga disarankan untuk dimakan. Tubuh menggunakan folat, juga dikenali sebagai B-9, asid folik atau folacin, untuk menghasilkan sel darah merah baru.

Baca juga: Jangan salah, Derma Darah Antara Kumpulan Boleh Dilakukan

Ini akan membantu menggantikan sel darah yang hilang semasa menderma. Makanan yang mengandungi folat termasuk hati, kacang kering, asparagus, dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam dan kangkung. Jus oren adalah sumber folat lain seperti roti, bijirin dan beras.

Produk tenusu seperti susu, keju dan yogurt diperkaya dengan riboflavin, juga dikenali sebagai vitamin B2 yang merupakan komponen penting untuk menghasilkan sel darah merah. Riboflavin akan membantu badan mengubah karbohidrat menjadi tenaga.

Setelah menderma darah, anda mungkin merasa lemah. Riboflavin dapat membantu anda mengembalikan kekuatan dan tenaga. Makanan yang diperkaya riboflavin termasuk telur, sayur-sayuran berdaun, kacang, asparagus, brokoli, dan bijirin yang diperkaya vitamin. Anda juga boleh mengambil produk tenusu seperti yogurt dan susu untuk memenuhi keperluan riboflavin.

Itulah penjelasan mengapa jenis makanan tertentu menjadi siri penting setelah menderma darah. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pendermaan darah, cari terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Livemint. Diakses pada tahun 2020. Dos dan tidak perlu menderma darah
Hanya Kesihatan Saya. Diakses pada tahun 2020. Makanan Terbaik Yang Dimakan Sebelum Dan Selepas Derma Darah
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found