Kesihatan

6 Gejala Jangkitan Ginjal Yang Sering Diabaikan

, Jakarta - Buah pinggang adalah salah satu organ penting dalam tubuh manusia. Organ ini mempunyai tugas utama menyaring dan membersihkan sisa dari darah dan kemudian membuangnya melalui air kencing.

Itulah sebabnya menjaga kesihatan ginjal adalah penting agar organ-organ ini dapat menghindari pelbagai masalah yang boleh mengganggu fungsinya, seperti jangkitan ginjal. Namun, sebilangan orang kadang-kadang tidak menyedari bahawa mereka mengalami jangkitan ginjal, kerana mereka mengabaikan simptomnya. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan komplikasi serius yang boleh mengancam nyawa. Ketahui gejala jangkitan kegagalan buah pinggang di sini.

Baca juga: Jangkitan saluran kencing dengan jangkitan buah pinggang, apa bezanya?

Ketahui Punca Jangkitan Ginjal Buah Pinggang

Jangkitan ginjal atau pielonefritis adalah sejenis jangkitan saluran kencing (UTI) yang biasanya terjadi ketika bakteria dari pundi kencing (uretra) menyebar dan menyerang satu atau kedua buah pinggang. Penyebab jangkitan yang paling biasa adalah bakteria E coli yang memasuki saluran kencing melalui uretra, kemudian membiak dan merebak ke buah pinggang. Walau bagaimanapun, bakteria atau virus lain juga boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang.

Dalam kes yang jarang berlaku, bakteria dari jangkitan lain di dalam badan juga dapat menyebar melalui aliran darah ke buah pinggang. Seseorang juga boleh mengalami jangkitan ginjal setelah menjalani pembedahan ginjal, tetapi hal itu sangat tidak mungkin. Selain itu, jangkitan buah pinggang juga boleh disebabkan apabila ada yang menyekat aliran air kencing.

Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan ginjal kekal dan penyebaran bakteria melalui aliran darah, yang boleh mengancam nyawa.

Gejala Jangkitan Ginjal yang Perlu Diperhatikan

Gejala jangkitan buah pinggang biasanya muncul kira-kira dua hari selepas jangkitan. Setiap penghidap dapat mengalami gejala yang berbeza, bergantung pada usia mereka. Secara umum, berikut adalah gejala jangkitan buah pinggang yang perlu diperhatikan:

1. Demam dan menggigil

Demam dan menggigil dapat menjadi tanda ketika jangkitan merebak ke buah pinggang. Gejala-gejala ini muncul kerana tubuh berusaha melawan jangkitan dengan meningkatkan tindak balas imun badan, sehingga membuat suhu badan meningkat.

2. Sakit Belakang, Pelvis, atau Groin

Jangkitan yang berlaku di buah pinggang, yang terletak di dekat tengah belakang di kedua-dua belah tulang belakang, tepat di bawah bahagian belakang tulang rusuk, boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang dan pelvis, dan juga pada pangkal paha. Jangkitan boleh memicu otot-otot perut berkontrak, menyebabkan sakit perut.

3. Kerap membuang air kecil

Kerap membuang air kecil atau dorongan berterusan untuk membuang air kecil boleh menjadi salah satu gejala awal jangkitan buah pinggang yang perlu diperhatikan. Pundi kencing yang meradang akibat jangkitan mungkin menjadi lebih sensitif terhadap tekanan dari air kencing. Akibatnya, anda akan merasakan sensasi pundi kencing penuh, sehingga anda menjadi lebih kerap untuk membuang air kecil.

Baca juga: Kerap membuang air kecil, Boleh Disebabkan oleh 6 Penyakit Ini

4. Sensasi terbakar atau sakit ketika membuang air kecil

Sekiranya anda merasa sakit atau sensasi terbakar ketika membuang air kecil, anda harus berhati-hati. Ini kerana keadaan ini boleh menjadi gejala jangkitan buah pinggang.

Bakteria yang menyebabkan jangkitan bukan sahaja menyerang pundi kencing dan ginjal, tetapi juga dapat menyusup ke saluran kencing dan mengaktifkan reseptor kesakitan di kawasan ini. Akibatnya, membuang air kecil menyakitkan.

5. Mual dan Muntah

Sebilangan orang yang mengalami jangkitan buah pinggang mungkin mengalami gejala seperti loya dan muntah. Gejala-gejala ini juga berlaku akibat sistem imun yang berusaha melawan jangkitan.

6. Kencing yang berbau busuk atau mendung

Kencing yang berbau busuk dan berwarna keruh juga boleh menjadi gejala jangkitan buah pinggang. Keadaannya adalah bentuk fermentasi bakteria dan tubuh berusaha menghantar sel darah putih untuk melawan jangkitan. Dalam kes yang teruk, anda mungkin mengalami nanah ketika membuang air kecil.

Baca juga: 3 Ujian untuk Mendiagnosis Jangkitan Ginjal

Itu adalah gejala jangkitan buah pinggang yang tidak boleh diabaikan. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala. Sekarang, pergi ke doktor lebih mudah dengan permohonannya . Anda hanya perlu membuat janji temu di hospital pilihan anda melalui aplikasi dan anda boleh mendapatkan rawatan tanpa perlu beratur. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan buah pinggang.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Ginjal.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found