Kesihatan

Kemas kini Vaksin Corona: Perlu Banyak Minyak Squalene Dari Hiu

, Jakarta - Minyak asli yang disebut squalene dianggap dapat membantu mengembangkan vaksin COVID-19. Minyak semula jadi yang terdapat di hati ikan yu dapat menimbulkan tindak balas imun yang kuat. Sekiranya salah satu calon vaksin COVID-19 semasa menggunakan squalene diluluskan untuk pengeluaran dan pengedaran di seluruh dunia, sudah pasti bahawa kira-kira 250,000 jerung dibunuh untuk membuat vaksin satu dos.

Sejauh ini diperlukan dua dos untuk vaksin COVID-19, yang bermaksud memerlukan, sekitar 500,000 jerung. mengikut Sekutu Jerung , organisasi perlindungan haiwan bukan untung, sebenarnya ada alternatif lain yang lebih selamat dan tidak membahayakan populasi ikan yu. Tebu, minyak zaitun, dan ragi dapat digunakan sebagai pengganti ikan yu. Walau bagaimanapun, sumber-sumber ini dianggap mahal dan memerlukan masa yang lama untuk mengekstrak.

Kebaikan Minyak Squalene

Minyak squalene baru-baru ini menjadi topik perbincangan kerana disyaki menjadi bahan dalam pembuatan vaksin korona. Squalene sebenarnya adalah lipid yang dihasilkan secara semula jadi oleh sel-sel kulit. Malangnya, jumlah squalene yang dihasilkan oleh badan semakin berkurang seiring bertambahnya usia.

Baca juga: Indonesia Menjadi Negara Penerima Vaksin Corona Pertama

Pengeluaran pelembap semula jadi ini memuncak pada usia remaja, dengan pengeluarannya perlahan pada usia 20-an atau 30-an. Kesannya, kulit menjadi lebih kering dan kasar. Squalene tidak hanya dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh manusia, tetapi juga terdapat dalam zaitun, dedak padi, dan tebu serta hati hiu.

Squalane mempunyai manfaat luar biasa dalam meningkatkan penghidratan dan membantu kulit kelihatan lebih cerah dan sihat. Antioksidan dalam minyak ini juga dapat melawan kerusakan kulit dan radikal bebas, yang keduanya dapat mempercepat proses penuaan.

Penggunaan secara berkala juga dapat meningkatkan pengeluaran kolagen, menghasilkan kulit yang lebih kencang. Squalane juga baik untuk kulit yang berjerawat yang cenderung berminyak. Squalane mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangkan kemerahan dan pembengkakan.

Baca juga: Berita Baik, Vaksin Virus Corona Kini Diuji Pada Manusia

Squalane tidak akan menyumbat pori ketika minyak semula jadi kulit, sel kulit mati, dan bakteria menyumbat liang. Kerana sifat anti-radang, squalene dapat melegakan pelbagai masalah keradangan kulit. Ini termasuk jerawat radang, eksim, psoriasis, dermatitis, dan rosacea.

Meningkatkan Sistem Imun

Berkaitan dengan pengembangan vaksin korona, minyak squalene memang bermanfaat dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Penjagaan Kesihatan Perma , minyak ini mengandungi unsur-unsur yang meningkatkan sistem imun seseorang.

Menurut penyelidikan, elemen yang bertanggungjawab untuk meningkatkan imuniti. Kandungannya adalah alkilgliserol yang dapat melawan selesema, virus dan jangkitan serta melawan barah dengan membunuh sel tumor secara tidak langsung.

Baca juga: Tiba di Indonesia, Bilakah Vaksin Corona Dapat Digunakan?

Alkylglycerols mengaktifkan sistem imun dengan:

1. Meningkatkan kerja sel sistem imun yang dikenali sebagai makrofag dengan memusnahkan kuman menyerang dan memusnahkan sel.

2. Menyekat penghambat protein kinase C yang bertindak sebagai pengatur utama pertumbuhan sel.

Alkylglycerols juga mengurangkan kesan sampingan kemoterapi dan rawatan radiasi kerana keupayaannya untuk melindungi membran sel. Keadaan perubatan, seperti arthritis, psoriasis dan asma juga dapat diperbaiki dengan suplemen squalene.

Kajian makmal mengesahkan bahawa fungsi makrofag ditingkatkan oleh squalene. Makrofag adalah sejenis sel darah putih yang mencerna bakteria dan virus. Makrofag mempunyai peranan penting dalam fungsi sistem kekebalan tubuh yang betul dan mempunyai kemampuan untuk membantu luka sembuh lebih cepat.

Lebih banyak maklumat mengenai faedah minyak squalene dan kemas kini mengenai vaksin virus korona boleh diminta terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Deseret.com. Diakses pada tahun 2020. Berikut adalah berapa banyak hiu yang akan dibunuh kerana vaksin COVID-19.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Squalane dan Apa Manfaatnya untuk Kulit dan Rambut?
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Jerung Boleh Dituai untuk Vaksin COVID-19.
Penjagaan Kesihatan Perma. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Squalene.