Kesihatan

Vitamin D Membantu Melegakan Sakit Sendi, Inilah Faktanya

, Jakarta - Pengambilan vitamin D sangat diperlukan oleh tubuh, salah satunya adalah untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi. Bukan hanya itu, pengambilan vitamin yang satu ini juga penting untuk menjaga kesihatan keseluruhan. Terdapat sebilangan kajian yang mengatakan bahawa pengambilan vitamin D dapat membantu melegakan sakit sendi.

Vitamin D dapat diperoleh secara semula jadi dari pendedahan cahaya matahari pada waktu pagi. Selain itu, pengambilan vitamin ini juga dapat diperoleh dari pengambilan makanan tertentu. Kerana pengambilan vitamin D baik untuk tulang, sebilangan penyelidik tertanya-tanya apakah jenis vitamin ini dapat membantu melegakan sakit sendi. Oleh itu, apakah hasil kajian tersebut?

Baca juga: 5 Makanan Yang Baik untuk Merawat Sakit Sendi

Adakah Penyelidikan Menyokong Vitamin D untuk Sakit Sendi?

Pengambilan vitamin D diketahui berkesan untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat. Berangkat dari fakta ini, beberapa kajian kemudian mengetahui sama ada pengambilan vitamin D dapat membantu mengatasi masalah sakit sendi. Rupa-rupanya, ada kajian yang mendapati bahawa orang yang kekurangan pengambilan vitamin D memberi reaksi yang lebih baik terhadap suplemen vitamin ini.

Walau bagaimanapun, kajian lain mendapati bahawa orang tua, yang berusia lebih dari 50 tahun, yang kekurangan vitamin D lebih berisiko mengalami sakit badan. Kesakitan biasanya dijumpai pada sendi pinggul dan lutut. Gejala sakit sendi dikatakan semakin teruk sekiranya kekurangan pengambilan vitamin D tidak dirawat dengan baik.

Sementara itu, dalam kajian lain, didapati bahawa kadar vitamin D cenderung rendah pada orang yang menderita diabetes artritis reumatoid . Penyakit ini adalah penyakit autoimun yang menyebabkan badan menyerang sendi. Oleh itu, bolehkah vitamin D membantu melegakan sakit sendi? Setakat ini, belum ada fakta yang pasti mengenai perkara ini. Walau bagaimanapun, dari sejumlah kajian diketahui bahawa orang yang kekurangan vitamin D cenderung lebih cenderung kepada sakit sendi.

Baca juga: Sakit Sendi Yang Kerap, Bolehkah Anda Terus Bersenam?

Sakit sendi adalah keadaan yang dicirikan oleh penampilan kesakitan atau ketidakselesaan pada tisu sendi. Sendi adalah tisu yang menghubungkan dan membantu bergerak di antara dua tulang. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit sendi, salah satunya adalah sejarah penyakit tertentu.

Sendi dijumpai di semua bahagian badan, termasuk pinggul, siku, bahu, lutut, jari, rahang, dan leher. Secara amnya, sakit sendi muncul sebagai gejala penyakit tertentu. Keadaan ini dapat dialami oleh orang yang mempunyai riwayat artritis atau artritis dan radang pada sendi atau bursitis sendi. Sebab yang berbeza, ia juga akan berbeza-beza keparahan sakit sendi.

Keparahan sakit sendi boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Bukan hanya itu, tempoh atau tempoh kesakitan juga boleh berbeza-beza. Sakit sendi boleh berlaku dalam masa yang singkat aka akut, juga boleh berlaku berpanjangan atau kronik. Penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan sakit sendi, supaya rawatan yang terbaik dan sesuai dapat dilakukan untuk mengurangkan gejala dan mengurangkan risiko kesakitan bertambah buruk.

Baca juga: 4 Cara untuk Menjaga Kesihatan Sendi Hingga Tua

Walaupun belum terbukti dapat meredakan sakit sendi, keperluan vitamin D dalam badan harus dipenuhi. Selain cara semula jadi, iaitu melalui cahaya matahari atau pengambilan makanan yang sihat, anda juga boleh mendapatkan pengambilan vitamin ini melalui makanan tambahan khas. Untuk mempermudah, beli suplemen vitamin D khas melalui aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Perkaitan Antara Vitamin D dan Sakit Sendi?
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Sakit Sendi.
Klinik Mayo. Sakit sendi.