Kesihatan

Inilah Pertolongan Cemas untuk Mengatasi Keseleo

Jakarta - Kes keseleo, keseleo, atau taburkan yang biasa dikenali dalam dunia perubatan, tidak jarang berlaku, terutamanya dalam aktiviti fizikal atau sukan. Ingat, masalah ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, bahkan atlet profesional sering mengalaminya. Menurut pakar, keseleo adalah kecederaan pada ligamen (tisu penghubung yang menghubungkan tulang dan menyokong sendi). Lalu, bagaimana dengan pertolongan cemas dalam kes keseleo?

Apa yang harus anda ketahui sebelumnya, pertolongan cemas ini bertujuan untuk melegakan bengkak, keradangan, dan mengurangkan kesakitan di kawasan yang terseliuh. Pakar mengatakan, ada beberapa langkah rawatan yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat keseleo. Nah, berikut adalah langkah-langkah untuk mengatasi keseleo:

( Baca juga: Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Fraktur)

  1. Lindungi Kawasan Terseliuh dan Rehat

Perkara pertama dan terpenting untuk menangani keseleo adalah melindungi kawasan yang dijangkiti dari kemungkinan timbulnya keseleo atau keseleo. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan melakukan pelbagai aktiviti selama 48-72 jam selepas keseleo. Ini penting, anda tahu, tujuannya adalah agar kawasan yang dijangkiti dapat berehat dan mendapat masa rawatan dan pemulihan yang mencukupi.

  1. Kompres dengan Ais

Anda harus segera mengambil tindakan ini untuk mengurangkan keradangan, lebam, dan sakit. Anda boleh memampatkan kawasan yang terseliuh selama 10-30 minit dengan rehat 15 minit selama dua jam. Bagaimana hendak melakukannya? Mudah sahaja, bungkus ketulan ais menggunakan tuala kemudian tekan pada bahagian yang terseliuh. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerosakan kulit akibat luka bakar ais. Luka bakar ais di sini bermaksud luka bakar yang disebabkan oleh suhu sejuk. Sebabnya, penurunan suhu kulit kerana bersentuhan dengan kantung ais, boleh menyebabkan sel membeku dan merosakkan struktur sel di sekitar kawasan tersebut. Di samping itu, saluran darah yang terletak di dekat kulit boleh menyempit apabila terkena objek atau suhu sejuk untuk waktu yang lama.

Oleh itu, anda tidak boleh meninggalkan bungkusan ais semasa anda tidur, okey?

  1. Balut dengan Pembalut

Langkah ini disebut sebagai pemampatan. Balut pergelangan tangan dengan pembalut elastik bertekanan untuk mengurangkan bengkak. Anda boleh melakukannya dalam 48 jam pertama. Namun, ketika membungkusnya, pastikan pembalut tidak terlalu ketat sehingga tidak menyekat aliran darah. Sama dengan langkah kompres di atas, jangan lupa melepaskannya sebelum anda tertidur.

( Baca juga: 5 kecederaan yang sering dialami oleh pelari)

  1. Tetapkan Kedudukan

Langkah seterusnya untuk mengatasi keseleo adalah mengurangkan bengkak. Cuba pergelangan tangan anda pada ketinggian minimum, atau pada ketinggian yang sama dengan pinggul ketika anda duduk. Pakar memanggil langkah kenaikan ini. Anda boleh meletakkan kaki yang cedera di kerusi, bantal, atau lengan sofa.

  1. Ambil Penghilang Sakit

Ingat, beberapa ubat mempunyai kesan sampingan, seperti meningkatkan risiko pendarahan dan bisul. Oleh itu, anda harus meminta nasihat doktor sebelum mengambil ubat penahan sakit. Anda boleh minum ubat seperti anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen, paracetamol, atau panadol untuk melegakan keradangan dan kesakitan.

  1. Elakkan Perkara Berisiko

Semasa proses penyembuhan, terutamanya dalam dua hari pertama selepas kecederaan, anda harus mengelakkan perkara yang boleh membuat kecederaan lebih teruk. Contohnya, elakkan empat perkara berikut:

  • Lari. Berlari atau jenis latihan lain sebenarnya boleh menjadikan kecederaan lebih teruk.
  • Pengambilan alkohol. Pakar mengatakan, pengambilan alkohol akan meningkatkan pendarahan dan pembengkakan.
  • Urut. Tindakan ini dapat meningkatkan risiko pendarahan dan pembengkakan.
  • Panas. Jangan mandi air panas, sauna, atau menggunakan tampalan panas.

( Baca juga: Elakkan kecederaan sebelum melakukan pemanasan sebelum dan selepas menjalankan perkara berikut)

Keseleo semasa bersenam? Tidak perlu panik, anda boleh mendapatkan maklumat pertolongan cemas untuk menangani keseleo dari doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found