Kesihatan

Ini adalah fakta anak anjing yang mesti difahami oleh pemula

, Jakarta - Anak anjing sangat menggemaskan, tetapi menjadi comel tidak mencukupi. Membesarkan anak anjing adalah perkara yang mencabar. Sekiranya anda tidak pernah mempunyai anak anjing sebelum ini, anda perlu mengetahui fakta mengenai anak anjing terlebih dahulu.

Berikut adalah beberapa petua berguna untuk melalui peringkat perkembangan anak anjing dan memastikan haiwan kesayangan anda berkembang dengan baik. Ingin mengetahui lebih lanjut? Baca lebih lanjut di sini!

Pertimbangan Sebelum Mempunyai Anak Anjing

Kehidupan dengan anak anjing tidak jauh berbeza dengan kehidupan dengan anak kecil. Perlu banyak kesabaran ketika menjaga anak anjing anda dari masalah, memerintahkannya untuk berkelakuan sewajarnya, dan dengan selamat mengajarnya tentang lingkungan.

Berita baiknya ialah anak anjing banyak tidur, walaupun mereka tidak selalu tidur sepanjang malam. Selain itu, anak anjing sering membangunkan rumah tangga dengan merengek dan menyalak untuk menyatakan rasa tidak senang mereka ditinggalkan sendirian.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Masalah Pencernaan pada Anak Anjing pada Musim Hujan

Anak anjing juga mempunyai naluri untuk mengunyah lebih kerap semasa gigi dewasa mereka tumbuh. Sasaran gigitannya ialah permaidani, sofa, kasut kegemaran, dan juga tangan pemiliknya. Sekiranya anda kecewa dengan haiwan kesayangan ini, penting untuk diingat bahawa tugas membesarkan anak anjing adalah sementara.

Akhirnya anak anjing itu akan membesar dan akan meninggalkan sebahagian besar anak anjingnya sebagai orang dewasa. Apa yang perlu disiapkan sebelum membawa anak anjing pulang?

Periksa Kesediaan Rumah untuk Anak Anjing

Mustahil untuk selalu memerhatikan anak anjing yang bertenaga dan ingin tahu. Oleh itu, penting untuk menyiapkan rumah sebelum membiarkannya bergerak dengan bebas di rumah. Kawal kabel kuasa dan jaga tanaman atau bahan beracun, seperti bekalan pembersih dan racun serangga, dari jangkauan anak anjing.

Baca juga: Waspada, ini adalah 6 penyakit yang boleh menyerang anjing

Anda harus memeriksa rumah untuk memastikan rumah itu siap. Keluarkan apa sahaja yang mungkin menggoda untuk mengunyah atau menelan, dan tutup lubang udara, pintu haiwan peliharaan, atau bukaan lain yang mungkin hilang atau tertangkap. Ini bukan sahaja akan membuatnya selamat, tetapi juga akan mengurangkan kerisauan anda terhadap haiwan kesayangan yang baru.

Kesediaan Latihan Anak Anjing

Anda juga harus bersedia untuk mula melatih anak anjing anda di rumah sebaik sahaja anda membawanya pulang. Perkenalkan anak anjing itu secara perlahan ke peti dengan membiarkan pintu terbuka dan membiarkannya meneroka sendiri.

Anda boleh membantunya masuk dengan memasukkan mainan atau beberapa keping makanan. Semakin selesa dia berada di dalam sangkar, semakin senang anda melatihnya.

Sekiranya anda tidak menggunakan peti, siapkan kawasan kecil, seperti dapur atau bilik dobi atau sudut, di mana anak anjing boleh tinggal dan tidur. Jauhkan anak anjing dari haiwan peliharaan lain dan anak kecil sebelum anak anjing itu bersedia sepenuhnya untuk berinteraksi.

Baca juga: Adakah Rambut Gugur Anjing Selalunya Berbahaya?

Pastikan anda menyediakan beberapa alat latihan untuk anak anjing untuk mengelakkan kemalangan. Sertakan katil anjing, pinggan makanan dan air, dan satu atau dua mainan.

Kawasan ini akan berfungsi sebagai pangkalan, tempat yang selamat di mana dia perlahan-lahan dapat diperkenalkan kepada seluruh keluarga. Anak anjing mempunyai keperluan pemakanan dan tenaga yang berbeza daripada anjing dewasa.

Cari makanan anak anjing berkualiti tinggi yang dirumus khas untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan anak anjing. Jumlah makanan yang betul bergantung pada faktor seperti usia, saiz, dan keturunan. Adalah idea yang baik untuk bercakap dengan doktor haiwan anda tentang berapa banyak dan berapa kerap anda harus memberi makan anak anjing anda.

Ingin mengetahui lebih banyak mengenai anak anjing, tanya doktor haiwan anda di . Tanpa masalah, anda boleh bercakap dengan doktor haiwan anda kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Hillspet. Diperoleh pada tahun 2021. Membesarkan Anak Anjing: Apa yang Perlu Anda Ketahui.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. 7 Perkara yang Perlu Diketahui Sebelum Mendapat Anak Anjing Pertama Anda.