Kesihatan

Trimester Pertama, Inilah 5 Cara Mengawal Kehamilan

Jakarta - Pasangan selebriti Indonesia yang baru berkahwin, Citra Kirana dan Rezky Aditya, merasakan suasana yang bahagia. Citra Kirana baru sahaja mengumumkan berita kehamilannya melalui media sosialnya. Pada masa ini kedua-duanya diketahui berada di luar negara untuk bercuti.

Lalu, bagaimana mengekalkan kehamilan yang sihat ketika masih pada trimester pertama? Mengekalkan kehamilan yang sihat pada trimester pertama adalah langkah yang tepat untuk memastikan keadaan bayi dalam kandungan dapat berkembang dengan sihat dan optimum. Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan Amerika Trimester pertama kehamilan adalah masa yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan semua organ bayi dalam kandungan.

Baca juga: Tahap Perkembangan Janin pada Trimester Pertama

Jadi, ibu tidak boleh memandang rendah usia kehamilan yang masih sangat muda. Tidak ada salahnya untuk selalu berhati-hati dalam aktiviti dan memenuhi keperluan pengambilan dan pemakanan yang diperlukan oleh bayi yang sedang berkembang di rahim.

Inilah Cara Mengekalkan Kehamilan pada Trimester Pertama

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan oleh ibu ketika menjalani kehamilan yang sihat pada trimester pertama. Mengekalkan kehamilan yang sihat adalah penting untuk mengelakkan gangguan yang berlaku kepada ibu dan bayi di dalam kandungan.

1. Meningkatkan Penggunaan Air

Mengonsumsi lebih banyak air semasa mengandung adalah salah satu tanggungjawab yang perlu dilakukan oleh ibu untuk menjaga kesihatan bayi dalam kandungan. Secara amnya, wanita hamil perlu mengambil 8-10 gelas air dalam satu hari. Ini kerana badan memerlukan lebih banyak cecair untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam kandungan.

Pengambilan air yang mencukupi dapat mengelakkan ibu dari pelbagai gangguan pada air ketuban. Sudah tentu, air ketuban yang terlalu sedikit atau terlalu banyak memberi kesan buruk kepada janin.

Baca juga: 6 Mesti Makan Makanan Mengandung pada Trimester Pertama

2. Pengambilan Makanan Sihat

Semasa mengandung, tentunya ibu memerlukan lebih banyak khasiat dan pemakanan untuk perkembangan bayi dalam kandungan. Dilaporkan dari laman web Ibu bapa Terdapat beberapa nutrien yang sangat penting yang dikonsumsi oleh ibu hamil untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan, seperti folat, kalsium, serat, dan zat besi.

Cara untuk memenuhi keperluan ini, tidak ada salahnya makan makanan yang sihat, seperti daging tanpa lemak, salmon, telur, sayuran hijau, buah-buahan yang mengandung vitamin C, dan makanan yang terbuat dari gandum.

3. Atasi Keluhan dan Perubahan Fizikal

Banyak perubahan yang dialami oleh wanita hamil pada trimester pertama kehamilan, mulai dari perubahan bentuk badan hingga selera makan. Lebih baik menangani aduan dan perubahan yang berlaku dengan betul.

Umumnya, wanita hamil akan mengalami loya dan muntah pada awal kehamilan, yang disebut sakit pagi . Merebus air halia dapat melegakan simptom. Jangan lupa untuk terus makan sedikit demi sedikit untuk terus bertenaga. Jangan lupa memperhatikan pengambilan yang diambil oleh ibu hamil.

Sekiranya loya atau muntah yang dialami oleh wanita hamil menyebabkan wanita hamil pingsan, segera berjumpa pakar sakit puan. Sekarang buat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi boleh menjadi pilihan untuk membuat pemeriksaan kesihatan lebih mudah.

4. Memenuhi Keperluan Rehat

Ibu, memenuhi keperluan untuk berehat ketika anda menjalani kehamilan pada trimester pertama. Umumnya, perasaan senang atau mual yang dialami oleh ibu menyebabkan ibu mengalami gangguan tidur pada trimester pertama.

Dilaporkan dari Yayasan Tidur Nasional , semasa menjalani kehamilan pada trimester pertama, wanita hamil perlu memenuhi masa rehat mengikut keperluannya dan rehat tambahan pada sebelah petang atau petang.

Rehat yang betul dapat menjadikan kehamilan lebih sihat. Bukan hanya keadaan bayi, rehat juga membantu ibu dengan lebih mudah mengawal emosi yang mengalami perubahan semasa hamil.

5. Amalkan Gaya Hidup Sihat

Mengamalkan gaya hidup sihat semasa menjalani kehamilan dapat membantu ibu menjaga kesihatan ibu dan bayi di dalam kandungan. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , tidak ada salahnya wanita hamil melakukan senaman ringan secara berkala. Namun, jangan memaksanya jika kesihatan ibu tidak baik. Di samping itu, elakkan daripada terkena asap rokok dan pengambilan alkohol.

Baca juga: Mitos Kehamilan pada Trimester Pertama Yang Membuat Anda Bimbang

Itulah cara yang boleh dilakukan ibu untuk mengekalkan kehamilan yang sihat pada trimester pertama. Jangan lupa menjalani kehamilan dengan hati yang bahagia agar kesihatan anda juga dapat bertambah baik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Trimester Pertama Kehamilan
Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2020. Tidur menjelang Trimester: 1 st Trimester
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan Semasa Kehamilan: 10 Yang Harus dan Tidak Boleh
Rasa Rumah. Diakses pada tahun 2020. Berapa Banyak Air yang Perlu Minum Wanita Hamil?
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan Janin: Trimester Pertama