Kesihatan

Lipoma Muncul, Perlu Pembedahan Segera?

, Jakarta - Lipoma adalah benjolan di bawah kulit yang berlaku kerana pertumbuhan sel lemak yang terlalu banyak. Doktor menganggap lipoma adalah tumor jinak yang bermaksud ia adalah pertumbuhan bukan kanker.

Walau bagaimanapun, orang mungkin ingin mengeluarkan lipoma yang menyebabkan kesakitan, komplikasi, atau gejala lain. Sebilangan orang juga mempunyai kebimbangan mengenai penampilan lipoma kosmetik.

Lipoma boleh berlaku di mana-mana badan di mana sel-sel lemak ada, tetapi cenderung muncul di bahu, dada, batang, leher, paha, dan ketiak. Dalam kes yang tidak biasa, mereka juga boleh terbentuk di organ dalaman, tulang, atau otot.

Lipoma terasa lembut dan boleh bergerak sedikit di bawah kulit ketika orang menekannya. Mereka biasanya tumbuh dengan perlahan selama beberapa bulan atau tahun dan biasanya mencapai ukuran sekitar 2-3 sentimeter. Kadang-kadang, orang mempunyai lipoma raksasa yang dapat tumbuh hingga lebih dari 10 sentimeter.

Baca juga: Ini adalah 7 Ciri-ciri Benjolan Lipoma

Sebilangan orang mewarisi gen yang salah dari ibu bapa mereka yang boleh menyebabkan satu atau lebih lipoma. Ini jarang berlaku dan dikenali sebagai lipomatosis berbilang keluarga. Lipoma boleh berlaku lebih kerap pada orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti:

 1. Sindrom Gardner

 2. Sindrom Cowden

 3. Penyakit Madelung

 4. Adipose dolorosa

Seseorang yang mempunyai lipoma biasanya akan merasakan benjolan berbentuk bujur yang lembut tepat di bawah kulit. Penyakit ini tidak menyakitkan, kecuali jika ia mempengaruhi sendi, organ, saraf, atau saluran darah. Dalam kebanyakan kes, mereka tidak menyebabkan gejala lain.

Seseorang dengan lipoma yang berlaku lebih dalam di bawah kulit mungkin tidak dapat melihat atau merasakannya. Walau bagaimanapun, lipoma mendalam dapat memberi tekanan pada organ dalaman atau saraf dan menyebabkan gejala yang berkaitan. Contohnya, seseorang yang mengalami lipoma di dalam atau berhampiran usus mungkin mengalami loya, muntah, dan sembelit.

Lipoma adalah jisim sel lemak yang jinak. Walau bagaimanapun, pakar tidak bersetuju sama ada lipoma berpotensi menjadi barah atau tidak. Jisim sel-sel lemak barah dikenali sebagai liposarcomas. Berdasarkan penyelidikan, banyak pakar menyimpulkan bahawa liposarcomas tidak berkembang dari lipoma, tetapi sebenarnya adalah jenis tumor yang berbeza. Mereka percaya bahawa doktor kadang-kadang salah membuat liposarcoma sebagai lipoma.

Baca juga: Inilah cara untuk mendiagnosis tumor yang perlu anda ketahui

Sebaliknya, pakar lain berpendapat bahawa lipoma mungkin mengandungi sel barah dan prakanker, tetapi lipoma jarang menjadi barah. Adalah sangat biasa bagi seseorang untuk menghidap penyakit ini. Pakar menganggarkan bahawa sekitar 1 peratus orang mempunyai lipoma.

Orang yang mempunyai keluarga dengan satu atau lebih lipoma mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini. Penyakit ini juga cenderung berlaku pada orang berusia antara 40 hingga 60 tahun.

Faktor risiko lain untuk mengembangkan lipoma mungkin termasuk:

 • Obesiti

 • Kolesterol tinggi

 • Diabetes

 • penyakit hati

 • Intoleransi glukosa

Apabila lipoma muncul, adakah ia perlu dikendalikan dengan segera? Ini bergantung pada bagaimana keadaan lipoma. Orang mesti selalu memberitahu doktor mereka jika mereka melihat ada perubahan pada lipoma atau jika terdapat lebih banyak benjolan. Perubahan ini mungkin melibatkan lipoma:

Baca juga: Lipoma, dari tumor jinak boleh menjadi ganas

 • Menjadi lebih besar atau tiba-tiba berkembang dengan sangat pantas

 • Sakitlah

 • Merah atau panas

 • Berubah menjadi gumpalan keras atau tidak bergerak

 • Menyebabkan perubahan ketara pada kulit yang terlalu banyak

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai lipoma, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .