Kesihatan

Bukan Penggera Salah, Ini adalah 7 Tanda Melahirkan

, Jakarta - Ibu yang mengandung anak pertama mereka mungkin tertanya-tanya, bagaimana rasanya melahirkan? Sakit atau tidak, ya? Berapa lama prosesnya berlangsung? Bagaimana untuk mengetahui bahawa ini adalah tanda pekerja atau hanya penggera palsu?

Sebenarnya sukar untuk meramalkan jawapan bagi semua persoalan ini, kerana setiap kelahiran berbeza. Namun, untuk mengetahui bagaimana dan apakah tanda-tanda yang perlu diperhatikan sebagai petunjuk bahawa sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan bayi, berikut adalah tanda-tanda:

1. Penambahbaikan: Penipisan Serviks

Sebelum bersalin, bahagian bawah rahim yang disebut serviks biasanya berukuran 3.5-4 sentimeter. Apabila persalinan bermula, serviks akan melembutkan, memendek dan menipis. Ibu mungkin merasa tidak selesa dengan pengecutan yang tidak teratur dan agak menyakitkan. Peningkatan sering dinyatakan sebagai peratusan. Pada jarak 0 peratus, serviks sekurang-kurangnya 2 sentimeter atau lebih. Serviks mesti terbuka hingga 100 peratus atau kurus sepenuhnya sebelum kelahiran faraj.

Baca juga : 5 Tanda-tanda bahawa Melahirkan Anak Sudah Dekat

2. Dilatasi: Pembukaan serviks

Tanda persalinan lain adalah serviks mula terbuka (melebar). Bidan atau pakar obstetrik akan mengukur pelebaran dalam sentimeter dari sifar (tanpa pelebaran) hingga 10 (dilatasi penuh). Pada mulanya, perubahan serviks ini boleh menjadi sangat perlahan. Setelah bersalin aktif, jangkakan serviks melebar dengan lebih cepat.

3. Peningkatan keputihan

Semasa mengandung, palam lendir tebal menghalang pembukaan serviks untuk mengelakkan bakteria memasuki rahim. Pada akhir trimester ketiga, anda mungkin melihat peningkatan keputihan yang ketara dengan kemunculan lendir berwarna merah jambu atau sedikit berdarah. Ini mungkin berlaku beberapa hari sebelum buruh bermula atau pada awal buruh.

Walau bagaimanapun, jika pendarahan faraj setara dengan haid yang normal, segera hubungi doktor melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Kerana pendarahan faraj yang berat boleh menjadi tanda masalah.

4. Rasa Teruja

Ibu akan merasa sangat bertenaga dan teruja untuk mengisi peti sejuk dengan makanan yang diinginkan, atau mula menyiapkan pakaian bayi ke dalam almari pakaiannya. Dorongan ini boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan, tetapi bagi beberapa orang, ini adalah tanda bahawa persalinan sudah dekat. Lakukan apa yang harus dilakukan, tetapi jangan jemu. Jimat tenaga untuk proses buruh yang sukar dilakukan.

Baca juga: Membran yang patah, ini adalah tanda-tanda kelahiran anak

5. Merasakan Bayi Turun

Pencahayaan Ini adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan ketika kepala bayi turun lebih jauh ke pelvis. Ini boleh menyebabkan perubahan bentuk perut. Perubahan ini boleh berlaku dari beberapa minggu hingga beberapa jam sebelum buruh bermula.

6. Pecahnya membran

Kantung ketuban adalah selaput berisi cecair yang melindungi bayi dalam kandungan. Pada awal atau semasa bersalin, selaput akan pecah. Apabila membran pecah, ibu mungkin mengalami titisan kecil cairan berair yang tidak teratur atau berterusan dari faraj atau cairan pecah yang lebih jelas. Sekiranya air anda pecah (atau walaupun anda tidak pasti sama ada air ketuban atau air kencing), anda harus segera berjumpa doktor atau bidan terus ke hospital. Ibu dan bayi akan dinilai untuk menentukan langkah seterusnya.

Setelah kantung ketuban tidak lagi utuh, maka ibu akan memasuki masa yang penting. Semakin lama persalinan bermula setelah membran pecah, semakin besar risiko ibu atau bayi mendapat jangkitan. Doktor atau bidan boleh merangsang kontraksi rahim sebelum kelahiran bermula dengan sendirinya (induksi bersalin).

7. Kontraksi: Ketika Kesakitan Tenaga Kerja Bermula

Selama beberapa bulan terakhir kehamilan, ibu mungkin mengalami kontraksi yang kadang-kadang menyakitkan. Peristiwa ini dipanggil kontraksi Braxton Hicks . Untuk mengetahui perbezaan antara kontraksi Braxton Hicks yang mempertimbangkan gejala ini:

  • Buat masa penguncupan dari awal hingga seterusnya. Cari corak kontraksi biasa yang semakin kuat dan lebih rapat. Kontraksi buruh palsu akan tetap tidak teratur.
  • Berapa lama setiap pengecutan berlangsung. Penguncupan sebenar berlangsung sekitar 30 hingga 70 saat.
  • Kontraksi asal akan berterusan tanpa mengira tahap atau kedudukan aktiviti ibu. Dengan persalinan yang salah, kontraksi dapat berhenti ketika ibu berjalan, berehat, atau mengubah posisi.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda melahirkan pada usia 38 minggu

Rujukan:

Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Tanda Tenaga Kerja: Apa Yang Harus Diharapkan?