Kesihatan

Dianggap sama, ini adalah perbezaan antara pening dan sakit kepala

, Jakarta - Sakit yang timbul di kepala sering mengganggu aktiviti harian. Gangguan ini boleh menyukarkan pemikiran kerana sakit dan kesakitan yang timbul. Penyakit yang biasanya menyebabkan ketidakselesaan di kepala adalah pening dan sakit kepala. Walaupun mereka berdua menyerang kepala, ternyata mereka adalah dua perkara yang berbeza, anda tahu!

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa tidak ada perbezaan antara pening dan sakit kepala. Kesalahan ini menyebabkan banyak doktor salah diagnosis yang berakhir dengan rawatan yang salah. Oleh itu, penting untuk mengetahui perbezaan antara pening dan sakit kepala. Berikut adalah beberapa perbezaan antara keduanya!

Baca juga: Jaga kesihatan tubuh anda, ini adalah 3 perbezaan antara pening dan sakit kepala

Perbezaan antara Pening dan Sakit Kepala

Secara amnya, seseorang berasa sakit kepala dan pening pada masa yang sama. Beberapa perkara boleh menyebabkan kedua-dua gangguan, dari dehidrasi hingga kegelisahan. Mungkin gangguan yang menyerang anda hanyalah salah satu daripada gangguan ini, tetapi anda salah mendiagnosisnya sehingga anda mengambil ubat yang salah.

Pening dan sakit kepala boleh membuatkan kepala anda terasa seperti berpusing. Di samping itu, gejala yang timbul juga boleh serupa antara satu sama lain. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui perbezaan antara pening dan sakit kepala.

Pening

Pening adalah berlakunya sakit di kepala yang boleh menyebabkan rasa seperti berpusing dan boleh mengganggu keseimbangan badan. Pening boleh muncul secara tiba-tiba, kemudian hilang, kemudian muncul semula setelah beberapa ketika. Perbezaan gejala pening dan sakit kepala termasuk:

1. Sensasi Seperti Pingsan

Perbezaan antara pening dan sakit kepala dari segi gejala adalah bahawa badan merasakan bahawa ia akan pingsan secara tiba-tiba. Gangguan ini umumnya disebabkan oleh penurunan tekanan darah secara tiba-tiba ketika seseorang duduk untuk waktu yang lama dan kemudian berdiri dengan tiba-tiba. Ini berlaku kerana bekalan darah ke otak tidak mencukupi. Dalam kes yang teruk, gangguan ini boleh menyebabkan kegagalan jantung dan gangguan pada irama degupan jantung.

2. Kehilangan Baki

Pening yang berlaku juga boleh menyebabkan badan hilang keseimbangan atau bergoyang. Berbeza dengan sakit kepala, pening boleh menyerang bahagian otak yang berdekatan dengan telinga yang berguna untuk menjaga keseimbangan badan. Gangguan ini juga boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti penyakit Parkinson, gangguan rangsangan telapak kaki, atau kurang jelas penglihatan.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Jenis Sakit Kepala

3. Sensasi Putaran

Gejala pening lain yang berbeza dengan sakit kepala yang biasa adalah sensasi berpusing di kepala. Gejala ini juga merupakan salah satu perkara biasa apabila seseorang mengalami vertigo. Selain itu, pening dengan sensasi berputar juga dapat terjadi ketika seseorang mengalami infeksi telinga bagian dalam, neuritis vestibular, migrain, dan penyakit Meniere.

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai perbezaan antara pening dan sakit kepala, doktor dari sedia membantu untuk menjawabnya. Ia mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

Sakit kepala

Perkara lain dengan pening, sakit kepala adalah gangguan yang menyebabkan sakit kepala dan boleh merebak ke organ lain di sekitarnya. Gangguan ini boleh berlaku dalam beberapa minit, beberapa jam, bahkan beberapa hari. Namun, gejala sakit kepala biasanya berlaku ketika badan tidak cergas.

1. Sakit Kepala Utama

Jenis sakit kepala pertama yang berlaku di kepala adalah sakit kepala utama. Ini disebabkan oleh kelainan di kepala. Ternyata gangguan ini juga boleh disebabkan oleh gangguan otot, leher, saluran darah, dan saraf. Jenis sakit kepala utama yang paling biasa adalah: Sakit Kepala Jenis Ketegangan , Sakit Kepala Kluster, dan migrain.

2. Sakit Kepala Utama

Berbeza dengan sakit kepala primer, sakit kepala sekunder berlaku kerana gangguan pada organ lain, yang kemudian merebak ke kepala. Beberapa gangguan yang boleh menyebabkan seseorang mengalami penyakit ini adalah gejala sinusitis, jangkitan telinga, gangguan gigi, gangguan visual (glaukoma), dan perubahan hormon setelah mengambil pil kontraseptif.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 7 faktor yang menyebabkan sakit kepala belakang

Itulah perbincangan mengenai perbezaan antara pening dan sakit kepala. Dengan memahami perbezaan antara dua gangguan tersebut, anda pasti dapat mengelakkan pengambilan ubat yang salah. Selain itu, salah diagnosis dari doktor juga dapat diminimumkan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Sakit Kepala
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Pening dan Cara Mengatasinya