Kesihatan

Sekiranya anda menghidap hypospadias, bilakah pembedahan perlu dilakukan?

, Jakarta - Hypospadias adalah cacat lahir di mana bukaan uretra berada di bahagian bawah zakar, bukan di ujung. Hypospadias adalah perkara biasa dan dalam kebanyakan kes tidak menyukarkan ibu untuk menjaga anak mereka. Pembedahan biasanya berkesan untuk mengembalikan bentuk normal zakar lelaki kecil itu. Sebilangan besar penghidap hypospadias yang mendapat rawatan yang betul dapat membuang air kecil dan membiak secara normal.

Baca juga: Inilah 4 Kecacatan Kelahiran yang Boleh Berlaku pada Anak Kecil Anda

Gejala Hypospadias

Dalam kebanyakan kes, bukaan uretra hypospadias berada di dalam kepala zakar atau lubang di bahagian tengah atau pangkal zakar. Tanda dan gejala hipospadias termasuk:

 • Lokasi bukaan uretra selain di hujung Mr P.

 • Keluk Mr P ke bawah ( chordee ).

 • Penampilan zakar berkerudung kerana hanya bahagian atas zakar yang ditutupi oleh kulup.

 • Penyemburan yang tidak normal semasa membuang air kecil.

Sebilangan besar bayi dengan hypospadias didiagnosis selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, perpindahan bukaan uretra mungkin halus, menjadikannya lebih sukar untuk dikenalpasti. Sebaiknya beritahu doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan mengenai penampilan zakar anak kecil anda atau jika ada masalah dengan kencing.

Punca Hypospadias

Semasa zakar berkembang pada janin lelaki, hormon tertentu merangsang pembentukan uretra dan kulup. Hypospadias berlaku apabila terdapat kerosakan fungsi hormon ini menyebabkan uretra berkembang secara tidak normal. Dalam kebanyakan kes, penyebab sebenar hypospadias tidak diketahui. Kadang kala, hypospadias bersifat genetik, tetapi persekitaran juga boleh memainkan peranan.

Faktor Risiko Hypospadias

Walaupun penyebab hypospadias biasanya tidak diketahui, faktor-faktor ini dapat dikaitkan dengan keadaan hypospadias, seperti:

 • Sejarah keluarga . Keadaan ini lebih kerap berlaku pada bayi dengan riwayat keluarga hypospadias.

 • Genetik . Variasi gen tertentu dapat berperanan dalam gangguan hormon yang merangsang pembentukan alat kelamin lelaki.

 • Umur ibu melebihi 35 tahun . Beberapa kajian menunjukkan bahawa mungkin terdapat peningkatan risiko hipospadia pada bayi lelaki yang dilahirkan oleh wanita berusia lebih dari 35 tahun.

 • Pendedahan kepada bahan-bahan tertentu semasa kehamilan . Terdapat beberapa spekulasi mengenai hubungan antara hipospadia dan pendedahan kepada hormon atau sebatian tertentu, seperti racun perosak atau bahan kimia industri.

Baca juga: Kenali Kepentingan Tidur untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Komplikasi Hypospadias

Terdapat komplikasi yang mungkin berlaku sekiranya keadaan hypospadias tidak dirawat. Komplikasi boleh merangkumi:

 • Penampilan Mr P tidak normal.

 • Masalah belajar menggunakan tandas.

 • Kelengkungan zakar yang tidak normal.

 • Masalah dengan ejakulasi di kemudian hari.

Beberapa bentuk hipospadia sangat kecil dan tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, rawatan biasanya melibatkan pembedahan untuk meletakkan semula bukaan uretra atau meluruskan zakar jika diperlukan. Pembedahan biasanya boleh dilakukan antara usia 6-12 bulan.

Perlu diingat bahawa berkhatan tidak digalakkan jika zakar kelihatan tidak normal. Sekiranya hypospadias dijumpai semasa berkhatan, maka prosedur mesti diselesaikan. Dalam mana-mana kes, rujukan ke pakar urologi pediatrik mungkin disyorkan.

Pembedahan untuk Mengubati Hypospadias

Sebilangan besar bentuk hipospadia dapat diperbaiki dalam satu pembedahan yang dilakukan secara pesakit luar. Beberapa bentuk hipospadia lain mungkin memerlukan lebih daripada satu pembedahan untuk memperbaiki kecacatan tersebut.

Apabila bukaan uretra berada di dekat pangkal zakar, pakar bedah mungkin perlu menggunakan cantuman tisu dari kulup atau dari dalam mulut untuk membina semula saluran kencing pada kedudukan yang betul untuk membetulkan hipospadia. Dalam kebanyakan kes, pembedahan mempunyai hasil yang berkesan. Lama kelamaan, Mr P akan kelihatan normal selepas pembedahan, jadi si kecil anda dapat membuang air kecil dan membiak secara normal.

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

Oleh itu, jika ibu mengesyaki anak anda mempunyai keadaan di atas, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor memastikan. Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!