Kesihatan

7 Jenis Cacing Cacing Yang Menyebabkan Migran Larva Kulit

, Jakarta - Migran larva kulit (CLM) disebabkan oleh serangan cacing parasit pada kulit. Keadaan ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh cacing tambang yang biasanya dijumpai pada haiwan, seperti kucing, anjing, domba, dan kuda. Manusia pada amnya menghidap penyakit ini dari haiwan atau dari aktiviti tertentu, seperti berjalan kaki tanpa alas kaki.

Berjalan kaki tanpa alas kaki di pantai atau taman dapat meningkatkan risiko jangkitan ini, kerana ada kemungkinan kawasan itu tercemar kotoran dari haiwan yang sebelumnya telah dijangkiti. Selain parasit, ada juga risiko menempel pada kulit melalui benda lembap, seperti tuala. Sekurang-kurangnya, terdapat tujuh jenis cacing tambang yang boleh menyebabkan penyakit ini.

Baca juga: 4 Penyakit Kulit Biasa yang Muncul di Kaki

Cacing cacing yang menyebabkan pendatang larva kulit

Jangkitan ini umumnya berlaku di negara tropika dan subtropika. Walaupun boleh menyerang siapa pun, risiko migrasi larva kulit (CLM) lebih besar pada anak-anak, terutama mereka yang sering bermain di tempat terbuka, seperti taman. Penyakit ini juga berisiko tinggi menyerang orang yang sering berkunjung atau berjemur di pantai tanpa perlindungan yang baik. Parasit yang menyebabkan penyakit ini cenderung menyerang orang yang berjalan di pantai tanpa alas kaki.

Terdapat beberapa jenis parasit cacing tambang yang boleh menjadi penyebab keadaan ini. Jangkitan berlaku pada kulit dan biasanya disebabkan oleh:

1. Ancylostoma Braziliense dan Caninum

Cacing cacing adalah parasit yang paling biasa yang menyebabkan CLM. Cacing jenis ini biasanya terdapat pada anjing dan kucing.

2. Uncinaria Stenocephala

Cacing cacing ini juga menjangkiti dan menyebabkan CLM. Uncinaria stenocephala biasa dijumpai pada anjing.

3. Bunostomum Phlebotomum

Bunostomum phlebotomum biasa dijumpai dalam ternakan. Hati-hati penularan kerana boleh menyebabkan jangkitan.

4. Ancylostoma Ceylanicum

Cacing jenis ini agak jarang berlaku, tetapi boleh menjadi penyebab CLM. Cacing tambang ini kadangkala dijumpai pada anjing.

5. Ancylostoma Tubaeforme

Cacing tambang yang satu ini juga jarang dijumpai. Ancylostoma tubaeforme kadang-kadang dijumpai pada kucing.

Baca juga: Berhati-hati Menggaru Kucing Menyebabkan Jangkitan Berbahaya

6. Strongyloides Papillosus

Masih termasuk dalam jenis cacing tambang yang sukar dicari. Salah satu penyebab CLM kadang-kadang dijumpai pada haiwan, seperti kambing, biri-biri, atau ternakan lain.

7. Necator Americanus dan Ancylostoma Duodenale

Tidak seperti jenis parasit lain, kedua cacing cacing hidup di dalam tubuh manusia. Necator americanus dan Ancylostoma duodenale boleh menyebabkan penyakit CLM.

Berita buruknya, keadaan ini sering kali tidak disedari kerana tidak semua penderita mengalami gejala khas, terutama jika jangkitannya masih agak ringan. Pada jangkitan yang teruk, gejala yang boleh muncul adalah gatal, kesemutan atau tusukan dalam 30 minit pertama selepas pencemaran. Perubahan warna menjadi merah juga berlaku di permukaan kulit, dan benjolan muncul. Permukaan kulit akan terasa lebih kasar dan boleh merosot dan melebar dari 2 milimeter hingga 2 sentimeter sehari, bergantung pada jenis parasit yang menyerang.

Dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh merebak ke paru-paru manusia melalui saluran darah. Seterusnya, bergerak ke mulut sehingga tertelan ke usus kecil. Akibatnya, larva dapat berkembang dan memicu penyakit seperti batuk, anemia, dan radang paru-paru.

Baca juga: Menyerang kulit, ini adalah 4 gejala hidradenitis suppurativa

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Diakses pada tahun 2019). Migran Larva kulit
Medscape (Diakses pada tahun 2019). Migran Larva kulit