Kesihatan

Ini adalah gangguan darah yang berkaitan dengan sel darah putih

, Jakarta - Sel darah putih dihasilkan di sumsum tulang dan berfungsi untuk melawan jangkitan dan tindak balas keradangan. Gangguan sel darah putih boleh menyebabkan leukositosis, neutropenia autoimun, dan neutropenia siklik. Sebilangan besar gangguan sel darah putih adalah jinak, tetapi beberapa, seperti leukemia, boleh menjadi ganas.

Gejala gangguan sel darah putih berbeza-beza mengikut jenis penyakit, walaupun sebilangan orang tidak mengalami sebarang gejala. Ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai gangguan darah yang berkaitan dengan sel darah putih, baca lebih lanjut di sini.

Jangkitan Disebabkan oleh Kelainan Sel Darah Putih

Sebelumnya telah dijelaskan bagaimana gangguan sel darah putih dapat menyebabkan kelainan. Beberapa tanda dan simptomnya adalah:

 1. Jangkitan yang kerap atau berulang.

 2. Jangkitan dengan bakteria, virus, atau kulat yang tidak biasa.

 3. Demam.

 4. Tumis.

 5. Abses kulit (biasa disebut bisul).

 6. Pneumonia.

Gangguan sel darah putih boleh disebabkan oleh sel berlebihan (-philia) atau kekurangan (-penia), masalah dengan fungsi sel, atau kesulitan dengan jenis sel darah putih tertentu. Ini termasuk:

 1. Neutrofil, yang melawan jangkitan bakteria.

 2. Limfosit, yang dominan terhadap jangkitan virus.

 3. Monosit, yang kebanyakannya melawan jangkitan kulat.

 4. Eosinofil, yang mendominasi jangkitan parasit dan terlibat dalam reaksi alergi.

 5. Basofil, yang terlibat dalam reaksi keradangan.

Gangguan sel darah putih dapat disebabkan oleh jangkitan virus, gangguan autoimun, barah, ubat-ubatan tertentu, atau jangkitan yang teruk, walaupun beberapa orang dapat dilahirkan dengan gangguan sel darah putih yang diwarisi.

Baca juga: Badan Mudah Lelah, Bisa Leukosit Rendah

Gangguan sel darah putih yang biasa termasuk:

 1. Leukositosis adalah peningkatan jumlah sel darah putih, penyebab yang paling biasa adalah jangkitan, ubat seperti prednison, atau leukemia.

 2. Neutropenia autoimun berlaku apabila tubuh menghasilkan antibodi yang menyerang dan memusnahkan neutrofil.

 3. Neutropenia kongenital yang teruk adalah sekunder kepada mutasi genetik. Orang dengan neutropenia kongenital yang teruk mempunyai jangkitan bakteria berulang.

 4. Neutropenia siklik juga disebabkan oleh mutasi genetik, sama dengan neutropenia kongenital yang teruk. Walau bagaimanapun, neutropenia tidak berlaku setiap hari tetapi dalam kitaran sekitar 21 hari.

 5. Leukemia adalah barah sel yang menghasilkan sel darah putih di sumsum tulang.

 6. Penyakit granulomatosa kronik adalah gangguan di mana jenis sel darah putih tertentu (neutrofil, monosit, makrofag) tidak berfungsi dengan baik. Ia adalah keadaan yang diwarisi dan mengakibatkan beberapa jangkitan, terutamanya radang paru-paru dan abses.

 7. Kekurangan lekatan leukosit adalah gangguan di mana sel darah putih tidak dapat bergerak ke kawasan jangkitan.

Sama seperti gangguan darah yang lain, ujian pertama yang biasanya dilakukan adalah jumlah darah yang lengkap. Kadang-kadang ujian ini dilakukan apabila seseorang mengalami jangkitan berulang atau tidak biasa.

Baca juga: 6 Gejala Leukositosis Semula Jadi Anak Kecil Anda

Penyedia perkhidmatan kesihatan akan mencari perubahan dalam jumlah sel darah putih atau jumlah jenis sel darah putih tertentu. Selepas diagnosis awal, doktor akan mencari penyebabnya. Kadang kala penyebabnya bersifat sementara, seperti peningkatan jumlah sel darah putih semasa jangkitan aktif. Dalam kes ini, pemeriksaan semula akan dilakukan untuk memastikan semuanya kembali normal.

Doktor juga boleh memerintahkan ujian darah, di mana sejumlah kecil darah diletakkan pada slaid kaca, sehingga doktor dapat memeriksa sel-sel darah di bawah mikroskop untuk mencari kelainan yang mungkin menyebabkan gangguan tersebut.

Sekiranya anda mempunyai aduan tertentu, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses 2019. Gambaran Keseluruhan Gangguan Sel Darah Putih.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Darah.