Kesihatan

Sebelum terlambat, kenali 3 cara untuk mencegah barah prostat

, Jakarta - Kanser prostat adalah kelainan yang terjadi pada prostat, yaitu kelenjar berbentuk kenari kecil pada lelaki yang menghasilkan cairan mani. Cecair ini berfungsi untuk persenyawaan semasa persetubuhan dan mengakibatkan kehamilan.

Kanser prostat adalah salah satu jenis barah yang paling biasa pada lelaki. Biasanya, barah prostat tumbuh dengan perlahan dan pada mulanya terbatas pada kelenjar prostat yang mungkin tidak menyebabkan kerosakan serius.

Walaupun beberapa jenis barah prostat tumbuh dengan perlahan dan mungkin memerlukan rawatan yang minimum, yang lain bersifat agresif dan dapat menyebar dengan cepat. Kanser prostat yang terdeteksi lebih awal atau ketika terbatas pada kelenjar prostat, mempunyai peluang yang lebih besar untuk berjaya dalam rawatan.

Baca juga: 4 Tabiat Ini Meningkatkan Risiko Kanser Prostat

Cara Mencegah Kanser Prostat

Prostat adalah organ yang terletak di bawah pundi kencing yang berfungsi menghasilkan air mani. Kanser prostat adalah salah satu barah yang paling biasa berlaku pada lelaki. Disebutkan bahawa sekitar 1 dari 9 lelaki akan didiagnosis menghidap barah prostat sepanjang hayatnya.

Risiko terkena barah prostat meningkat seiring bertambahnya usia. Kira-kira 60 peratus daripada semua kanser prostat yang didiagnosis berlaku pada lelaki berusia 65 tahun atau lebih tua. Dalam kes yang jarang berlaku, barah prostat menyerang lelaki di bawah usia 40 tahun. Disebutkan bahawa pencegahan barah prostat berkaitan dengan diet dan hidup sihat.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah barah prostat yang boleh anda lakukan:

1. Makan Buah dan Sayuran Merah

Salah satu cara untuk mencegah barah prostat pada lelaki adalah dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran merah. Contoh buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh anda makan ialah tomato, tembikai, dan buah-buahan dan sayur-sayuran merah yang lain. Ini kerana buah-buahan dan sayur-sayuran ini mempunyai antioksidan kuat yang disebut lycopene.

Disebutkan bahawa lelaki yang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran merah mempunyai risiko terkena barah prostat lebih rendah daripada mereka yang tidak. Di samping itu, seseorang yang sering memakan tomato boleh memberi kesan pada tubuhnya untuk lebih mudah menyerap likopena. Semakin merah tomato, semakin baik kandungan likopena.

Baca Juga : 6 Punca Kanser Prostat

2. Mengonsumsi Soya dan Teh

Cara lain untuk mencegah barah prostat yang mungkin berlaku adalah dengan mengonsumsi soya dan teh secara berkala. Makanan ini mengandungi isoflavon pemakanan yang berkaitan dengan penurunan risiko kanser prostat. Isoflavon juga boleh didapati di:

  • Tahu.

  • Kacang.

  • Kacang.

  • Pucuk.

  • Kacang.

Disebutkan bahawa terdapat hubungan antara kandungan teh hijau dengan penurunan risiko kanser prostat. Seseorang yang kerap minum teh hijau mempunyai risiko lebih rendah terkena barah prostat daripada seseorang yang tidak.

3. Bersenam secara berkala

Seseorang yang kerap bersenam dapat mengurangkan risiko barah prostat. Berat badan berlebihan atau gemuk dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat yang agresif. Bersenam secara teratur dapat membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat. Manfaat bersenam boleh memberi kesan positif, seperti peningkatan jisim otot dan metabolisme yang lebih baik. Sukan yang boleh anda lakukan ialah:

  • Bersiar-siar dengan santai.

  • Joging atau berlari.

  • Basikal.

  • Berenang.

Cuba bersenam secara teratur, kerana bermanfaat untuk kesihatan tubuh dan menurunkan risiko pelbagai penyakit, bukan hanya kanker prostat.

Baca juga: Rudy Wowor Meninggal Kanser Prostat, Inilah Faktanya

Itulah beberapa cara untuk mencegah barah prostat di dalam badan anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!