Kesihatan

Gigi Menyebabkan Bayi Menjadi Rimas Pada Waktu Malam

Jakarta - Setiap perubahan yang berlaku pada bayi mesti menjadi saat yang tidak dapat dilupakan bagi ibu bapa. Termasuk ketika dia sedang tumbuh gigi. Biasanya, gigi pertama bayi akan meletus antara usia 4-6 bulan, bermula dengan dua gigi bawah. Namun, pertumbuhan gigi pada setiap anak tidak mungkin sama, sepanjang semua gigi lengkap ketika berusia 3 tahun, variasi usia gigi pada bayi adalah normal.

Malangnya, bayi akan merasa tidak selesa di badannya apabila giginya tumbuh. Terutama pada gusi. Sebenarnya, ketidakselesaan ini dapat bertahan selama berhari-hari kerana gigi mungkin muncul bersama. Walau bagaimanapun, ibu dapat dengan mudah mengenali tanda-tanda gigi bayi, salah satunya ialah dia akan menjadi lebih rewel pada waktu malam.

Pelbagai Tanda Gigi Bayi

Mengapa ia berlaku? Nampaknya, kadar pertumbuhan gigi akan meningkat pada waktu malam. Tidak hanya lebih rewel, rasa tidak selesa pada gusi akan menyukarkan bayi tidur pada waktu malam.

Baca juga: Gigi Menjadikan Anda Fussy? Atasi Dengan Cara Ini

Di samping itu, tanda-tanda bayi lain yang dapat diperhatikan oleh ibu termasuk:

  • Selera makan berkurang

Apabila gigi tumbuh, gusi akan membengkak dan meradang. Akibatnya, anak akan mengalami penurunan selera makan dan minum, termasuk kurang menyusui. Sebenarnya, gatal dan rasa tidak selesa ini akan membuatnya menggigit puting ibu semasa menyusukan bayi.

  • Membelanjakan Lebih Banyak Air liur

Bayi meletup lebih banyak dari biasa? Dia mungkin mengalami masalah gigi. Namun, sehingga kini belum diketahui apa sebenarnya yang menyebabkan bayi mengeluarkan air liur secara berlebihan ketika tumbuh gigi. Namun, dipercayai bahawa pertumbuhan gigi akan mencetuskan peningkatan pergerakan otot di mulut bayi dan prestasi kelenjar air liur, sehingga mereka menjadi lebih aktif daripada biasanya.

Baca juga: Ini adalah perkembangan gigi kanak-kanak yang tumbuh mengikut usia

  • Gusi bengkak

Cara termudah yang boleh anda lakukan untuk mengetahui sama ada bayi anda tumbuh gigi adalah dengan melihat gusi. Sekiranya gusi anda kelihatan bengkak dan merah, mereka mungkin tumbuh gigi. Anda juga boleh memperhatikan sama ada terdapat warna putih samar pada gusi yang menunjukkan kemunculan gigi.

  • Ruam Muncul di Kawasan Sekitar Mulut

Sebilangan bayi mengalami ruam di kawasan sekitar mulut mereka semasa tumbuh gigi. Keadaan ini disebabkan oleh pengeluaran air liur yang berlebihan yang akan menjadikan kawasan di sekitar mulut bayi lebih lembap. Untuk mengelakkan ruam ini, ibu boleh mengelap kawasan di sekitar mulut bayi dengan menggunakan tisu atau kain yang bersih dan kering.

  • Demam Badan

Demam juga boleh menjadi tanda gigi bayi, walaupun tidak semua bayi mengalami gejala ini. Sekiranya anak kecil anda tumbuh gigi dan demam melebihi 38 darjah Celsius, ibu boleh meminta doktor bagaimana memberi rawatan pertama. Tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik, buka aplikasinya dan mengarahkan berbual dengan pakar pediatrik.

Baca juga: Bayi yang berumur 1 tahun belum tumbuh gigi, adakah normal?

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang dialami oleh Si Kecil, ibu dapat membantu melegakannya dengan memberi makanan sejuk atau anak mata . Jadi, walaupun mereka sedang tumbuh gigi, bayi tetap ceria seperti biasa.Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan Gejala Gigi.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Sindrom Gigi: Semasa Bayi Anda Bermula Gigi.
KidsHealth, Nemours. Diakses pada tahun 2021. Teething Tots.