Kesihatan

Mengenali Perwatakan dan Jenis Keperibadian INFP

“Personaliti INFP terbahagi kepada dua jenis, iaitu INFP-A dan INFP-T. INFP-A cenderung lebih santai untuk bertindak balas terhadap kegagalan dan mengambil risiko. Walaupun INFP-Ts lebih keras dan tegas dalam tindak balas mereka terhadap kegagalan, mereka sering diliputi oleh terlalu menuntut diri mereka sendiri. "

, Jakarta - Orang dengan keperibadian introvert sering dianggap pendiam dan jarang bersosial. Malah, ada juga introvert yang peduli dan suka menolong orang lain. INFP misalnya, INFP bermaksud introvert, gerak hati, perasaan, dan persepsi. Keperibadian INFP sering digambarkan sebagai idealis atau orang tengah.

Walaupun mereka cenderung bersifat introvert dan idealis, orang yang mempunyai keperibadian INFP kreatif dan mempunyai nilai yang tinggi. INFP mempunyai keinginan untuk menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik sehingga mereka tidak teragak-agak untuk membantu orang lain dengan sebaik mungkin.

Baca juga: 4 Ujian Psikologi untuk Mengetahui Keperibadian Anda

Kenali 2 Jenis Keperibadian INFP

Personaliti INFP terbahagi kepada dua jenis, iaitu tegas dan bergolak. Ayuh, kenali watak ini dengan lebih mendalam!

1. INFP-Tegas

INFP-A personaliti cenderung melihat kesilapan sebagai sesuatu yang dialami setiap orang sekali-sekala dan tidak mahu terlalu diganggu olehnya. Jika dibandingkan dengan INFP-T, orang dengan INFP-A lebih yakin untuk menghadapi masalah atau mengambil risiko. Ini menjadikan keperibadian INFP-A sering dilabel sombong jika dibandingkan dengan INFP-T.

Selain itu, INFP-A juga lebih selesa dengan dirinya sendiri untuk memikirkan perkara positif. Sebagai orang tengah, INFP-A pandai menanamkan semangat dan harapan pada orang lain. Mereka boleh menjadi pendengar yang baik dan sangat menghargai pendapat orang lain.

Baca juga: Berapa Banyak Identiti Muncul dalam Pelbagai Personaliti?

2. INFP-Bergejolak

Sekiranya INFP-A cenderung lebih santai dalam menjawab segala-galanya, ini berbeza dengan INFP-T. Keperibadian INFP-T melihat kesilapan sebagai kegagalan. Orang yang mempunyai keperibadian INFP-T sering merasa tidak selesa dengan kehidupan mereka sekarang. Mereka sering menggunakan rasa tidak puas hati ini untuk berusaha menjadi orang yang lebih baik. Dorongan untuk memperbaiki apa yang mereka anggap sebagai kekurangan sering mendorong mereka untuk bekerja lebih keras.

Pada akhirnya, mereka menjadi tertekan dan terdedah kepada tekanan kerana terlalu menuntut diri mereka sendiri. INFP-Ts juga cenderung menyesali pilihan mereka. Walau bagaimanapun, terdapat persamaan antara INFP-A dan INFP-T. Mereka berdua peduli dengan apa yang difikirkan oleh orang lain, menghormati pendapat orang lain dan selalu memberi perhatian ketika orang bercakap.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu

Itulah maklumat mengenai keperibadian INFP yang perlu anda ketahui. Perlukan vitamin dan ubat-ubatan? Tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi, anda boleh memesannya terus di kedai kesihatan . Cukup klik dan pesanan akan dihantar ke tempat anda dengan segera! Sangat mudah dan praktikal, bukan? Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. INFP: Mediator (Introvert, Intuitive, Feeling, Perceiving).

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Anatomi Keperibadian MBTI.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found