Kesihatan

Elakkan Ejakulasi Pramatang dengan Pengambilan 7 Makanan Ini

, Jakarta - Dalam hubungan intim, ejakulasi dini adalah salah satu masalah yang paling biasa. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari penuaan, hingga gaya hidup yang tidak sihat. Namun, ternyata ada makanan yang diperkirakan berkesan dalam mencegah ejakulasi dini. Apa awak?

1. Telur

Makanan pertama untuk mencegah ejakulasi dini adalah telur. Makanan kegemaran sejuta orang ini kaya dengan protein, yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan dorongan seks pada lelaki. Jangan percaya? Cuba minum 2 biji telur setiap hari, dan rasakan perbezaannya.

Baca juga: Bukan Rahsia, Sebab Lelaki Mengalami Ejakulasi Pramatang

2. Nasi Coklat

Selain beras putih, orang Indonesia juga sering makan beras perang, kerana banyak faedah yang ditawarkannya. Salah satu faedah yang tidak dijangka yang ditawarkan beras perang adalah mencegah dan mengatasi ejakulasi dini pada lelaki. Ini kerana beras perang kaya dengan serat, sehingga dapat membantu tubuh meningkatkan kadar serotonin secara semula jadi.

Harap maklum bahawa kekurangan hormon serotonin adalah penyebab utama ejakulasi dini. Itulah sebabnya salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah ejakulasi dini adalah dengan meningkatkan hormon. Oleh itu, mari kita makan beras perang setiap hari, bukannya nasi putih mulai sekarang!

Baca juga: Lelaki Perlu Tahu, Ini adalah Mitos dan Fakta Ejakulasi Pramatang

3. Bawang dan Bawang Putih

Kedua-dua jenis bawang ini telah lama dikenali sebagai kunci hidangan lazat. Namun, fungsi bawang dan bawang putih yang tidak banyak diketahui adalah khasiatnya dalam mengatasi ejakulasi dini. Sebenarnya, kedua-dua jenis bawang ini telah lama digunakan sebagai bahan tradisional untuk merawat masalah kesihatan seksual lelaki. Kedua-duanya mengandungi allicin, yang merupakan bahan yang berpotensi meningkatkan gairah seksual pada lelaki, dan dapat memudahkan aliran darah ke Mr. P.

4. Asparagus

Makanan seterusnya untuk mencegah ejakulasi dini adalah asparagus. Sejak sekian lama, asparagus dipercayai dapat memberikan manfaat yang sihat untuk lelaki, salah satunya adalah peningkatan rangsangan seksual. Ini kerana kandungan vitamin E dan mineral yang tinggi di dalamnya dapat meningkatkan fungsi hormon lelaki.

5. Alpukat

Buah-buahan kaya lemak baik, yang sering dijadikan makanan dan minuman, juga berkesan untuk mencegah ejakulasi dini. Ini kerana kandungan dalam alpukat kaya dengan vitamin C, K, dan B. Vitamin ini dipercayai dapat membantu melancarkan aliran darah ke organ penting dalam tubuh, salah satunya adalah Mr. P. Bukan hanya itu, kandungan serat dan protein di dalamnya juga dapat membantu lelaki mengekalkan stamina ketika melakukan hubungan seks.

Baca juga: Masalah Ejakulasi Pramatang, Kesihatan atau Emosi?

6. Lobak

Lobak adalah salah satu sayuran yang kaya dengan vitamin A, jadi ia terkenal sebagai makanan yang dapat menjaga kesihatan mata. Selain vitamin A, wortel juga kaya akan zat besi, folat, kalium, vitamin B8, C, dan K. Semua vitamin dan mineral yang terkandung dalam wortel dapat membantu lelaki menguatkan otot Mr. P, sambil melancarkan peredaran darah ke organ-organ penting ini.

7. Pisang

Selain alpukat, buah lain yang juga mempunyai manfaat yang baik dalam mencegah ejakulasi dini adalah pisang. Kandungan vitamin, mineral, dan enzim bromelain dalam pisang, berkesan meningkatkan gairah seksual dan jumlah sperma pada lelaki.

Itulah sedikit penjelasan mengenai makanan yang dapat mencegah ejakulasi dini, jika dimakan secara berkala. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found