Kesihatan

Kesukaran Menelan Tiba-tiba Mungkin Akasia

, Jakarta - Apa itu achalasia? Achalasia adalah gangguan esofagus. Keadaan di mana esofagus kehilangan keupayaannya untuk menolak makanan atau minuman dari mulut ke perut. Apabila anda menghidap achalasia, injap antara esofagus dan perut anda tidak akan terbuka setelah anda menelan makanan.

Kegagalan injap terbuka biasanya disebabkan oleh gangguan pada sistem saraf. Penyakit ini dikelaskan sebagai penyakit yang jarang berlaku dan boleh menyerang lelaki dan wanita dari semua peringkat umur.

Pakar mengesyaki bahawa keadaan ini dikuasai oleh virus pada usia dini. Selanjutnya, para pakar juga percaya bahawa achalasia berkait rapat dengan keadaan autoimun (suatu keadaan ketika sistem kekebalan tubuh menyerang sel, tisu, dan organ yang sihat).

Punca Achalasia

Achalasia berlaku apabila saraf di dinding esofagus yang menghubungkan mulut ke perut rosak dan berhenti berfungsi secara normal. Secara amnya, otot bahagian bawah esofagus ( sfinkter esofagus bawah atau LES) akan terbuka secara automatik untuk membolehkan makanan masuk ke dalam perut. Tetapi pada orang dengan achalasia, LES tidak dapat dibuka dan ditutup secara normal, jadi makanan menumpuk di bahagian bawah esofagus atau kembali ke pangkal esofagus.

Penyebab utama kerosakan pada LES tidak diketahui dengan pasti. Namun, ada beberapa faktor yang dianggap berpotensi meningkatkan risiko achalasia sehingga menjadi penyebab achalasia, termasuk:

 1. Gangguan sistem imun. Achalasia dianggap disebabkan oleh kesalahan sistem imun yang menyerang sel-sel saraf esofagus, mengakibatkan penurunan fungsi saraf esofagus.
 2. Jangkitan virus.
 3. faktor keturunan. Achalasia dianggap diwarisi dari ibu bapa yang juga mempunyai achalasia.

Gejala Achalasia

Orang dengan achalasia sering mengalami kesukaran untuk menelan atau merasakan makanan yang mereka makan tersekat di kerongkongan. Keadaan ini dikenali sebagai disfagia. Gejala ini menyebabkan batuk berlebihan dan meningkatkan risiko aspirasi, iaitu makanan yang disedut dan memasuki saluran pernafasan yang berpotensi menyebabkan tersedak.

Beberapa tanda dan gejala achalasia lain adalah:

 1. Kesakitan yang berlaku di lubang jantung.
 2. Penurunan berat badan yang tidak disengajakan.
 3. Kesakitan atau ketidakselesaan di perut dan dada yang berlebihan selepas makan.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, orang dengan achalasia juga dapat mengalami regurgitasi atau aliran balik asid perut ke dalam esofagus. Namun, ini juga merupakan petunjuk penyakit gastrointestinal lain, seperti refluks asid gastrik.

Pencegahan Achalasia

Penyakit ini sukar dicegah. Namun, penghidap dapat mencegah timbulnya achalasia dengan mengubah gaya hidup mereka menjadi lebih sihat. Kaedah untuk mencegah achalasia termasuk:

 1. Berhenti merokok.
 2. Kunyah makanan dengan baik sebelum menelan.
 3. Minum lebih banyak semasa anda makan.
 4. Ikuti diet dengan bahagian yang lebih kecil dan lebih kerap.
 5. Tidur dalam keadaan rata. Gunakan bantal untuk menopang kepala anda. Ini dilakukan untuk mengelakkan asid perut naik ke esofagus.
 6. Elakkan makan sebelum tidur. Beri sekurang-kurangnya 3 jam sebelum anda tidur.

Sekiranya anda merasakan gejala achalasia pada diri anda. Segera berbincang dengan doktor pakar. menyediakan perkhidmatan perbincangan langsung dengan Berbual atau Panggilan Suara / Video dalam aplikasi . Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar. Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google Play!

Baca juga:

 • Ketahui 3 Jangkitan yang Menyebabkan Sakit Tekak
 • Ketahui Perbezaan Antara Tonsil dan Sakit Tekak
 • Cara Melegakan Sakit Tenggorokan yang Sering Berpantang
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found