Kesihatan

Adakah Pembedahan Perlu Merawat Batu Ginjal?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar bahawa seseorang yang jarang minum air mempunyai risiko menghidap penyakit buah pinggang? Salah satu gangguan yang boleh berlaku adalah batu ginjal. Ramai orang yang didiagnosis dengan penyakit ini tertanya-tanya adakah batu ginjal boleh dirawat dengan pembedahan sahaja? Lalu, bagaimana perlu operasi? Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Bagaimana Pembedahan Vital untuk Merawat Batu Ginjal?

Batu ginjal adalah penyakit yang berlaku kerana pengumpulan zat-zat tertentu yang kemudian membentuk batu di ginjal. Bahan pembentuk batu ini berasal dari sisa bahan buangan dalam darah yang disaring oleh buah pinggang. Oleh sebab tertentu, bahan-bahan ini kemudiannya mendakan dan mengkristal dari masa ke masa.

Baca juga: Antibiotik Boleh Meningkatkan Risiko Batu Ginjal pada Kanak-kanak

Salah satu cara untuk mengatasi keadaan ini yang sering diketahui adalah dengan prosedur pembedahan. Tujuannya adalah untuk mengeluarkan batu dari badan. Namun, adakah pembedahan satu-satunya cara untuk merawat batu karang?

Pada dasarnya, rawatan penyakit ini bergantung pada ukuran batu yang terbentuk. Batu ginjal masih kecil, biasanya dapat dikeluarkan melalui saluran kencing. Ini bermaksud bahawa tidak ada prosedur pembedahan yang diperlukan untuk mengatasinya.

Caranya adalah dengan minum lebih banyak air setiap hari, ini bertujuan untuk merangsang air kencing untuk terus keluar. Oleh itu, diharapkan batu ginjal kecil dapat dikeluarkan sendiri. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, selain air, doktor mungkin menasihati orang yang mempunyai batu ginjal untuk mengambil beberapa jenis ubat.

Ubat yang digunakan bertujuan untuk mempercepat pembuangan batu ginjal dengan merehatkan otot ureter. Oleh itu, batu ginjal dapat berlalu tanpa menyebabkan rasa sakit dan dalam waktu yang agak cepat.

Baca juga: Terlalu Banyak Kalsium, Hati-hati dengan Batu Ginjal

Bilakah Pembedahan Perlu Dilakukan untuk Merawat Batu Ginjal?

Rawatan batu ginjal dengan pembedahan biasanya hanya dilakukan jika batu itu besar, yang berdiameter lebih dari 0.6 sentimeter atau jika batu tersebut telah menyekat saluran kencing. Operasi yang dilakukan juga berbeza-beza, bergantung pada lokasi dan ukuran batu ginjal. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membuang batu ginjal, iaitu:

1. Lithotripsy gelombang kejutan ekstrakorporeal (ESWL)

Tindakan perubatan pertama yang boleh diambil untuk merawat batu karang adalah: litotripsi gelombang kejutan ekstrasorporeal (ESWL). ESWL adalah prosedur untuk menghancurkan batu ginjal menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi ( ultrasound ), setelah batu dihancurkan ia akan menjadi serpihan kecil dan boleh keluar dengan mudah.

2. Ureteroskopi

Prosedur untuk membuang batu ginjal menggunakan alat yang disebut ureteroskop dimasukkan ke dalam ureter melalui uretra dan pundi kencing. Uretra adalah saluran terakhir untuk air kencing mengalir dari pundi kencing ke bahagian luar badan. Setelah lokasinya diketahui, batu tersebut akan dihancurkan menggunakan instrumen atau laser lain. Ureteroskopi biasanya dilakukan untuk merawat batu yang tersekat di ureter.

Baca juga: 5 Punca Batu Buah Pinggang Yang Perlu Dielakkan

3. Pembedahan Terbuka

Pada zaman moden seperti sekarang, prosedur ini sebenarnya agak jarang berlaku dan hanya dilakukan untuk membuang batu ginjal yang sangat besar. Seperti namanya, pembedahan terbuka dilakukan dengan membuat sayatan pada permukaan kulit di punggung yang berfungsi sebagai akses kepada pakar bedah untuk membuang batu ginjal.

4. PCNL

Nefrolitotomi perkutan atau disingkat PCNL, yang merupakan prosedur untuk menghancurkan batu ginjal. Sayatan kecil dibuat di permukaan kulit berhampiran ginjal sehingga alat yang disebut a nefroskop, boleh masuk untuk memecah dan mengeluarkan serpihan batu ginjal. Prosedur ini biasanya dilakukan sekiranya ESWL tidak mungkin, misalnya pada orang yang gemuk.

Itulah perbincangan mengenai bagaimana perlu pembedahan membuang batu di buah pinggang dan beberapa kaedah pembedahan yang boleh dilakukan. Oleh itu, untuk mengelakkan risiko anda mengalami penyakit ini, lebih baik anda minum lebih banyak air secara berkala. Ini dipercayai dapat mencegah terjadinya deposit di buah pinggang yang boleh mengganggu fungsi ginjal.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Saya Perlu Pembedahan untuk Batu Ginjal?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Batu ginjal.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found