Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Luka Bakar Kecil di Rumah

, Jakarta - Semasa wabak, banyak orang berusaha melakukan perkara baru untuk mengisi masa lapang ketika berada di rumah. Salah satu perkara baru yang sering dicuba oleh ramai orang, terutamanya wanita semasa pandemi ialah memasak.

Berkat teknologi canggih, kini anda dapat belajar memasak dengan mudah. Contohnya, dengan menonton video tutorial memasak di YouTube atau melihat resipi dalam talian di talian . Namun, bagi anda yang memasak untuk kali pertama, anda harus berhati-hati semasa mencuba aktiviti baru ini. Semasa menggoreng, atau memasukkan bahan makanan ke dalam air mendidih di dalam periuk, atau mengendalikan perkakas memasak panas, anda menghadapi risiko terbakar jika anda tidak berhati-hati.

Walaupun begitu, jangan biarkan hal itu menghalangi perkembangannya kemahiran baru dalam wabak ini, ya. Anda benar-benar dapat mengatasi luka bakar dari memasak dengan penjagaan di rumah.

Baca juga: Jaga Kesihatan Mental dengan Melakukan Hobi semasa PSBB

Cara merawat luka bakar kecil di rumah

Luka bakar kecil biasanya sembuh sepenuhnya dalam masa 1-2 minggu dan jarang menyebabkan parut. Rawatan untuk luka bakar kecil bertujuan untuk mengurangkan kesakitan, mencegah jangkitan, dan menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Inilah cara merawat luka bakar kecil di rumah yang boleh dilakukan:

1. Bilas dengan Air Sejuk

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila anda mengalami luka bakar kecil adalah membilas kawasan yang cedera di bawah air yang sejuk selama kira-kira 20 minit. Kemudian, bersihkan kawasan itu dengan sabun dan air ringan.

2. Kompres Sejuk

Meletakkan kompres sejuk atau kain bersih yang dibasahi air sejuk di atas kawasan luka bakar dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Anda boleh menggunakan kompres sejuk dengan selang 5-15 minit. Walau bagaimanapun, elakkan penggunaan kompres sejuk terlalu lama atau terlalu kerap, kerana ia boleh menyebabkan luka bakar lebih banyak.

Baca juga: Bolehkah Anda Merawat Luka Bakar Dengan Ubat Gigi?

3. Elakkan Pendedahan Matahari

Sehingga luka bakar kecil yang anda alami dapat sembuh dengan cepat, melindungi kawasan yang cedera dari terkena cahaya matahari langsung. Kulit yang terbakar sensitif terhadap cahaya matahari. Jadi, tutupi kawasan yang cedera dengan pakaian.

4. Jangan pecah lepuh

Walaupun sangat menggoda, hindarkan lepuh yang muncul pada luka bakar kecil, kerana dapat menyebabkan jangkitan. Selain jangkitan, pecah lepuh juga akan menyebabkan parut yang sukar dikeluarkan. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan Dermatix Ultra untuk merawat parut.

5. Gunakan Dermatix Ultra untuk Parut

Dermatix Ultra terbukti secara klinikal mampu meratakan, menghaluskan dan memudarkan luka bakar kecil, seperti dari percikan minyak masak semasa memasak, hingga 80 peratus *. Gel topikal ini juga kering lebih cepat dan tidak terasa melekit, jadi anda dapat meneruskan aktiviti dengan selesa.

Cara menggunakannya juga cukup mudah, sapukan ke tempat luka bakar ringan dua kali sehari selama 8 minggu. Akibatnya, penampilan bekas luka bakar anda secara beransur-ansur akan memudar dan menjadi lebih halus.

Baca juga: 3 Luka Cemas Pertolongan Cemas Yang Keliru

Itulah beberapa cara untuk merawat luka bakar kecil di rumah yang boleh dilakukan. Sekiranya luka bakar yang anda alami agak menyakitkan atau lecet muncul yang membimbangkan anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Sekarang, anda boleh berjumpa doktor tanpa perlu beratur dengan membuat janji di hospital pilihan anda menggunakan aplikasi tersebut . Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

* Berdasarkan kajian pemerhatian berskala besar - Kajian Pusat MUIH oleh Dr. M. Sepermanesh. Kompedium Dermatologie 2006: 1: 30-32.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Rawatan Rumah untuk Luka Bakar.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found