Kesihatan

Berapa Umur Anjing Berhenti Berkembang?

, Jakarta - Pasti ramai di antara anda sangat teruja dengan tingkah laku anak anjing peliharaan. Tidak ada salahnya memberi perhatian dan kasih sayang kepada anak anjing kerana pertumbuhan dan perkembangannya yang pesat.

Baca juga : Ketahui Dos Makanan untuk Anjing Dewasa Haiwan Peliharaan

Jadi, bilakah anjing itu akan berhenti tumbuh dalam perkembangannya? Tidak ada salahnya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses pertumbuhan dan perkembangan anjing dalam artikel ini. Dengan cara itu, anda dapat menjadi lebih optimum dalam mempersiapkan proses pertumbuhan anjing kesayangan anda!

Ketahui Umur Anjing Berhenti Berkembang

Sebaiknya jangan membuang masa ketika anda membesarkan anak anjing. Anak anjing akan merasa sangat cepat dalam pertumbuhan dan perkembangannya menjadi anjing dewasa. Namun begitu, proses pertumbuhan dan perkembangan anak anjing akan berbeza antara satu sama lain.

Terdapat beberapa faktor yang dapat menentukan proses pertumbuhan pada anjing.

  1. Jenis perlumbaan;
  2. Genetik;
  3. Jantina.

Perlumbaan anjing adalah faktor utama dalam menentukan pertumbuhan dan perkembangan anjing. Secara amnya, pembiakan anjing dengan ukuran yang kecil akan mencapai berat badan yang optimum lebih awal daripada keturunan anjing dengan ukuran yang besar.

Menurut Dr. Jerry Klein, Ketua Pegawai Veterinar di American Kennel Club, kebanyakan anjing baka kecil akan berhenti tumbuh pada ketika mereka berusia 6-8 bulan. Sementara itu, anjing berkembang biak secara amnya akan berhenti tumbuh ketika anjing memasuki usia dewasa, sekitar 12 bulan.

Anjing baka besar mengambil masa lebih lama untuk memasuki masa dewasa. Anjing baka besar rata-rata memerlukan 12-18 bulan untuk berhenti tumbuh. Sebenarnya, Mastiffs, yang merupakan baka yang sangat besar, memerlukan masa 24 bulan untuk mencapai usia dewasa dan berhenti tumbuh.

Baca juga : Ketahui 6 Nutrien yang Diperlukan Oleh Anjing Dewasa

Lakukan Ini Untuk Pertumbuhan Anjing yang Optimum

Sebaiknya jangan memisahkan anak anjing sehingga berumur 8 minggu dari ibu mereka. Selama 8 minggu pertama kehidupan, anak anjing akan menyusu dari ibu mereka dan mendapat nutrisi yang optimum. Selepas itu, anda perlu memberi anak anjing makanan yang tepat untuk pertumbuhan dan perkembangan anjing yang optimum.

Memberi khasiat yang betul menjadikan anak anjing dapat mencapai pertumbuhan yang diinginkan, mempunyai sistem imun yang baik, mengelakkan penyakit pertumbuhan dan perkembangan, hingga kegemukan. Terdapat beberapa nutrien yang perlu dipertimbangkan untuk pertumbuhan anjing, seperti protein, lemak, kalsium, dan karbohidrat yang mudah dicerna oleh anak anjing.

Namun, pastikan anda memberi makanan yang betul dan sesuai dengan keperluan anjing. Bukan hanya pemakanan, anda juga perlu memastikan bahagian dan kekerapan memberi makan kepada anjing. Makan anjing secara berlebihan boleh menyebabkan anjing menjadi gemuk atau menghidap penyakit lain.

Untuk memastikan jenis makanan dan pemakanan terbaik untuk pertumbuhan anjing anda, tidak ada salahnya menggunakannya . Anda boleh meminta doktor haiwan terbaik secara langsung untuk memastikan anjing kesayangan anda mendapat pengambilan yang betul untuk proses pertumbuhan. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga : Bagaimana Menentukan Umur Anjing dengan Tepat?

Selain pemakanan seimbang, jangan lupa bawa anjing peliharaan anda untuk melakukan aktiviti fizikal. Sukan atau aktiviti fizikal yang dilakukan secara rutin tentu dapat membuat anjing terhindar dari pelbagai penyakit yang boleh mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangannya.

Anda juga perlu memperhatikan keperluan cecair anjing. Pastikan anjing anda mendapat cecair yang bersih dan sihat setiap hari. Anda juga perlu membersihkan kawasan makan dan minum anjing dengan kerap.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan Anak Anjing yang Betul Menyuburkan Pertumbuhan yang Pantas.
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Anak Anjing Saya Selesai Berkembang?
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Memberi Makan kepada Anak Anjing yang Berkembang.
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2021. Pada Umur Berapa Anjing Berhenti Berkembang?