Kesihatan

Langkah Rawatan untuk Mengatasi Trichomoniasis

Jakarta - Trichomoniasis boleh berlaku pada lelaki dan wanita, tetapi cenderung terjadi pada wanita yang aktif secara seksual. Penyakit ini merangkumi jangkitan kelamin yang disebabkan oleh parasit Trichomonas vaginalis (TV). Jadi, bagaimana penyebaran trichomoniasis? Adakah terdapat kaedah untuk merawat dan mencegah trikomoniasis? Baca lebih banyak maklumat di sini.

Baca juga: Gejala Trichomoniasis Yang Anda Perlu Tahu

Bagaimana Penyebaran Trichomoniasis?

Parasit yang menyebabkan trichomoniasis disebarkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan, berkongsi mainan seks (seperti dildo), dan pasangan seksual yang sering berubah. Risiko penularan meningkat jika anda pernah mengalami trichomoniasis atau jangkitan kelamin lain sebelumnya.

Harap dicatat bahawa mencium, memeluk, berkongsi peralatan makan, duduk berdekatan, atau berkongsi perkakas tidak menyebarkan penyakit ini. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang dijangkiti trichomoniasis apabila anda melakukan hubungan fizikal (selain melakukan hubungan seks) dengan seseorang yang menghidapinya.

Gejala trichomoniasis berbeza pada lelaki dan wanita, biasanya muncul satu bulan selepas jangkitan. Pada wanita, trichomoniasis mempengaruhi faraj dan saluran kencing. Gejala termasuk sakit perut bawah, sakit ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks, keputihan yang tidak normal (pelepasan kuning-hijau, amina, berair, dan berbuih), dan sakit, bengkak, dan gatal di kawasan Miss V. Pada lelaki, trichomoniasis menyerang uretra, kawasan zakar, dan kelenjar prostat. Gejala termasuk peningkatan kekerapan membuang air kecil, sakit ketika membuang air kecil atau ejakulasi, keputihan dari zakar, bengkak, dan kemerahan di hujung zakar.

Baca juga: Ketahui 5 Gejala Trichomoniasis pada Wanita

Bolehkah Trichomoniasis Dirawat?

Diagnosis trichomoniasis ditetapkan dengan memeriksa sampel vagina pada wanita atau sampel air kencing pada lelaki. Pemeriksaan dijalankan di makmal dan memakan masa beberapa hari. Namun, pada masa ini, ada ujian baru yang dapat dilakukan untuk diagnosis trichomoniasis, iaitu melalui ujian antigen cepat atau penguatan asid nukleik . Sekiranya positif untuk trichomoniasis, ambil rawatan untuk mengurangkan risiko penularan jangkitan.

Trichomoniasis umumnya dirawat dengan mengambil ubat metronidazole atau tinidazole. Ubat ini diambil dalam dos yang disyorkan oleh doktor. Semasa rawatan, penghidap trichomoniasis perlu mengelakkan aktiviti seksual sehingga mereka dinyatakan sembuh. Pesakit perlu mengelakkan pengambilan alkohol selama 24-72 jam setelah mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor untuk mengelakkan loya dan muntah.

Adakah terdapat cara untuk mencegah penularan trichomoniasis?

Terdapat. Anda melakukan ini dengan tidak menukar pasangan seksual, menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks, memastikan mainan seks bersih semasa anda ingin menggunakannya, dan tidak berkongsi mainan seks. Pasangan dengan trichomoniasis perlu menerima rawatan untuk mencegah penularan jangkitan.

Baca juga: Ini adalah pencegahan sehingga anda tidak mendapat trichomoniasis

Itulah rawatan trichomoniasis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami gejala trichomoniasis, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!