Kesihatan

Penanganan Yang Boleh Dilakukan Ketika Anak Anda Mengalami Mikrosefali

, Jakarta - Microcephaly adalah gangguan sistem saraf yang jarang berlaku yang menyebabkan kepala bayi kecil dan tidak berkembang sepenuhnya. Otak kanak-kanak berhenti tumbuh sebagaimana mestinya. Ini boleh berlaku semasa bayi masih dalam kandungan ibu atau dalam beberapa tahun pertama kelahiran.

Dalam kebanyakan kes, punca sebenar tidak diketahui. Ini mungkin kerana:

 1. Masalah dengan gen (microcephaly kongenital)

 2. Sesuatu di persekitaran (microcephaly diperoleh)

 3. Mikrosefali kongenital diturunkan melalui keluarga. Ia disebabkan oleh kecacatan gen yang berkaitan dengan perkembangan otak awal. Microcephaly sering dilihat pada kanak-kanak dengan sindrom Down dan gangguan genetik.

Mikrosefali boleh bermaksud otak anak bersentuhan dengan sesuatu yang mengganggu pertumbuhan dan perkembangan mereka. Beberapa perkara yang mungkin dilakukan semasa bayi dalam kandungan, iaitu:

 1. Jangkitan virus, termasuk rubella (campak Jerman), cacar air, dan mungkin Zika, yang disebarkan oleh nyamuk

 2. Jangkitan parasit, seperti toxoplasmosis atau sitomegalovirus

 3. Bahan kimia beracun seperti plumbum

 4. Tidak mendapat makanan atau nutrien yang mencukupi (kekurangan zat makanan)

 5. Alkohol

 6. Dadah

 7. Pendarahan atau strok pada bayi baru lahir

 8. Kecederaan pada otak selepas kelahiran

 9. Kecacatan tulang belakang atau otak

Doktor boleh mendiagnosis mikrosefali sebelum atau selepas bayi dilahirkan. Semasa mengandung, ultrasound dapat menunjukkan bahawa bayi mempunyai ukuran kepala yang lebih kecil daripada yang dijangkakan. Untuk melihatnya dengan jelas, lebih baik mengambil ujian pada akhir trimester kedua atau ketika ibu memasuki tiga bulan terakhir kehamilan.

Baca juga: Mengenal Mikrosefali, Gangguan Kepala Bayi yang Perlu Anda Ketahui

Setelah bayi dilahirkan, seorang pekerja kesihatan akan mengukur sekitar bahagian kepala anak yang paling luas. Angka itu kemudian ditandakan pada carta pertumbuhan. Melakukan ini memberitahu doktor bagaimana kepala anak tumbuh berbanding anak-anak lain yang sama umur dan jantina. Sekiranya pengukuran kepala anak jatuh pada titik tertentu di bawah rata-rata, ia dianggap mikrosefali.

Tidak ada penawar untuk mikrosefali, tetapi ada rawatan untuk membantu perkembangan, tingkah laku, dan kejang. Sekiranya anak anda mempunyai mikrosefali ringan, pemeriksaan rutin diperlukan untuk memantau bagaimana anak itu tumbuh dan berkembang.

Baca juga: Kenali Phenylketonuria, Gangguan Genetik Kongenital yang Jarang

Kanak-kanak yang mempunyai kes yang lebih teruk memerlukan rawatan sepanjang hayat untuk mengawal gejala. Sebilangan, seperti sawan, boleh mengancam nyawa. Doktor akan membincangkan rawatan untuk menjaga keselamatan anak dan meningkatkan kualiti hidupnya. Pengukuran kepala dilakukan pada setiap pemeriksaan sehingga berumur 2 atau 3 tahun. Sekiranya anak anda menghidap mikrosefali, ukuran kepalanya akan diperiksa pada setiap lawatan ke doktor.

Anak anda juga mungkin memerlukan:

 1. Ubat untuk mengawal kejang dan hiperaktif dan untuk memperbaiki fungsi saraf dan otot

 2. Terapi bercakap

 3. Terapi fizikal dan pekerjaan

Sejauh mana anak sembuh bergantung pada apa yang menyebabkan otak berhenti tumbuh sejak awal. Kanak-kanak dengan bentuk gangguan ringan ini mungkin tidak menghadapi masalah lain. Mereka tumbuh secara normal semasa kecil dan remaja dan masih memenuhi tonggak pertumbuhan yang sesuai dengan usia ketika mereka meningkat usia. Kanak-kanak dengan mikrosefali lebih cenderung menghadapi masalah perubatan lain, seperti cerebral palsy dan epilepsi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan mikrosefali, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .