Kesihatan

Mengapa Penyakit Lupus Boleh Menyebabkan Hipertiroidisme?

"Masyarakat umum masih belum memahami bagaimana lupus dapat dikaitkan dengan masalah tiroid. Ringkasnya, tiroid adalah kelenjar yang terletak di leher dan dikaitkan dengan proses metabolik badan. "

Jakarta - Gangguan tiroid sangat mudah terjadi pada penderita lupus kerana masalah kesihatan ini dapat menyebabkan gangguan sistem metabolisme tubuh. Data menunjukkan bahawa kira-kira 6 peratus orang dengan lupus juga mempunyai hipotiroidisme (tiroid yang tidak aktif). Sementara 1 peratus mempunyai keadaan hipertiroidisme (tiroid yang terlalu aktif).

Mengatasi Hipertiroid kerana Penyakit Lupus

Fungsi kelenjar tiroid yang tidak betul boleh mempengaruhi fungsi organ dalam badan, seperti otak, jantung, ginjal, hati, kulit, termasuk hipotiroidisme dan hipertiroidisme. Seseorang dengan hipertiroidisme dan hipotiroidisme boleh mengalami keletihan badan yang teruk.

Sebilangan orang dengan penyakit tiroid mungkin tidak menunjukkan gejala klinikal atau gejala yang muncul boleh menjadi sangat ringan. Walau bagaimanapun, penting untuk menyedari bahawa banyak gejala penyakit tiroid tidak spesifik. Maksudnya, gejala ini boleh berlaku kerana pelbagai keadaan lain.

Baca juga: Ini adalah jenis lupus yang perlu anda ketahui

Sementara itu, pada orang dengan penyakit tiroid autoimun, autoantibodi akan mengikat kelenjar tiroid. Keadaan ini mengakibatkan keradangan, disfungsi tiroid, dan manifestasi klinikal lain. Juga, hipertiroidisme boleh menyebabkan penurunan berat badan, berdebar-debar, gegaran, intoleransi panas, dan akhirnya menyebabkan osteoporosis.

Tiroid yang kurang aktif dan terlalu aktif boleh melibatkan sistem metabolisme tubuh untuk kembali ke tahap normal. Hipotiroidisme biasanya dirawat dengan terapi penggantian hormon tiroid, sedangkan hipertiroidisme dapat dirawat dengan ubat antitiroid atau yodium radioaktif.

Risiko Gangguan Tiroid

Seseorang boleh berisiko terkena lupus jika ditunjukkan oleh faktor berikut:

  • Wanita muda pada usia pertengahan.
  • Mempunyai penyakit autoimun yang lain. Ini kerana seseorang yang autoimun biasanya akan mempunyai lebih dari satu keadaan autoimun. Bagaimana ini berlaku? Nampaknya, ini kerana kelenjar tiroid boleh menjadi sasaran beberapa autoantibodi lupus.
  • genetik.
  • Rawatan penyakit Graves. Rawatan hipertiroidisme Grave boleh mencetuskan penyakit autoimun, salah satunya adalah lupus. Biasanya ini dicirikan oleh ruam atau sakit sendi.

Lupus Menyerang Sistem Imun

Seseorang yang menghidap lupus akan mempunyai sistem imun yang mula mengenali dan menyerang tisu badan sendiri. Fenomena ini menyebabkan keradangan di pelbagai bahagian badan. Penting untuk menyedari bahawa lupus boleh mempengaruhi semua orang dengan cara yang berbeza.

Tanda dan gejala juga boleh datang dan pergi dan mencetuskan tempoh kambuh. Sistem kerja lupus adalah menyerang sistem saraf melalui antibodi yang mengikat sel saraf atau saluran darah yang memberi makan dengan mengganggu aliran darah ke saraf.

Baca juga: Adakah benar bahawa Lupus adalah penyakit berjangkit?

Harap maklum bahawa lupus juga boleh menyebabkan barah tiroid. Peluang seseorang untuk menghidap barah tiroid lebih tinggi pada orang dengan penyakit tiroid autoimun, dan bukannya masalah kesihatan yang disebabkan oleh perkara lain.

Oleh itu, seseorang yang menderita hipertiroidisme kerana lupus harus segera menjalani pemeriksaan perubatan. Ini bertujuan untuk mengetahui sama ada terdapat kemungkinan komplikasi dan kemungkinan menghidap barah atau tidak. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai lupus dan hipertiroidisme, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi tersebut .

Kaedahnya tidak sukar, anda hanya perlukan muat turunpermohonan di telefon bimbit. Selain meminta doktor, melalui aplikasi tersebut anda juga dapat membeli ubat dan membuat janji dengan doktor di hospital terdekat.

Rujukan:
Hopkinslupus.org. Diakses pada tahun 2021. Tanda, Gejala, dan Keadaan Bersama Lupus.
HSS.EDU. Diakses pada tahun 2021. Siri 10 Teratas: 10 Mata Teratas Pesakit Lupus Perlu Tahu Mengenai Penyakit Tiroid Autoimun.